Τελευταία Νέα
Διεθνή

Biden σε Erdogan: Θα θέτουμε δημόσια ζητήματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων όποια τριβή και αν προκαλέσουν

tags :
Biden σε Erdogan: Θα θέτουμε δημόσια ζητήματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων όποια τριβή και αν προκαλέσουν
Νέο «ράπισμα» από τον Λευκό Οίκο και τον J. Biden στον T. Erdogan

Νέο «ράπισμα» από τον Λευκό Οίκο και τον J. Biden στον T. Erdogan, στη σκιά της συνάντησής τους στη Ρώμη στο περιθώριο της Συνόδου G20.
«Η συνάντηση κάλυψε ένα πλήρες φάσμα περιφερειακών και παγκόσμιων θεμάτων.
Και ναι, κάλυψε το θέμα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, της δημοκρατίας και του κράτους δικαίου», επιβεβαίωσε ο σύμβουλος εθνικής ασφάλειας του Λευκού Οίκου J. Salivan, τονίζοντας ότι αυτό που είπε ο πρόεδρος Biden είναι ότι ‘θα συνεχίσουμε να εγείρουμε αυτά τα ζητήματα, διότι αυτό είμαστε ως χώρα, αυτό είμαι εγώ ως πρόεδρος, θα συνεχίσουμε να τα θέτουμε δημόσια, όποια τριβή και αν προκαλέσουν’».
Ο υψηλόβαθμος αμερικανός αξιωματούχος ξεκαθάρισε ότι «το ΝΑΤΟ, ως συμμαχία, θα πρέπει σε μεγάλο βαθμό να σχεδιαστεί και να ενθαρρυνθεί προς μια βαθιά δέσμευση στις δημοκρατικές παραδόσεις και αξίες που το στηρίζουν από την αρχή».
Ο Salivan χαρακτήρισε πάντως «ως εποικοδομητική και άμεση» τη συνάντηση Biden - Erdogan.
«Και θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε προς αυτή την κατεύθυνση. Θα εργαστούμε σε αυτό με την Τουρκία.
Θα εργαστούμε σε αυτό με άλλους συμμάχους του ΝΑΤΟ που αντιμετωπίζουν προκλήσεις σε ό,τι αφορά τη δημοκρατική οπισθοδρόμηση στο εσωτερικό τους», τόνισε.
Προηγήθηκε ανακοίνωση του Λευκού Οίκου που διέψευδε τον τούρκο πρόεδρο, καθώς ξεκαθάριζε ότι ο Biden έθεσε στη Ρώμη το θέμα της Ανατ. Μεσογείου.
Ο Erdogan που αρχικά είχε πει ότι δε συζητήθηκε η Ανατολική Μεσόγειος στη Ρώμη, υπαναχώρησε, και είπε συμφώνησε να συνεργαστούν στην περιοχή, ωστόσο έκανε πως δεν άκουσε τα λεχθέντα του Biden για ανάγκη σεβασμού του διεθνούς δικαίου για την ειρήνη και την ευημερία στην περιοχή.
Περαιτέρω, ο αμερικανός πρόεδρος διεμήνυσε στον τούρκο ομόλογό του ότι η έγκριση για τα μαχητικά F-16 στην Τουρκία χρειάζεται να περάσει από το Κογκρέσο, και η σχετική διαδικασία θα ακολουθηθεί όπως προβλέπεται από την αμερικανική νομοθεσία.
Για τους S-400 της Τουρκίας, ο Biden τόνισε ότι αποτελούν πρόβλημα ευρύτερα για τις αμυντικές σχέσεις των δυο χωρών, κι όχι μόνο για το Κογκρέσο.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης