Τελευταία Νέα
Διεθνή

Mayo Clinic: Όσοι έλαβαν το εμβόλιο της J&J κινδυνεύουν περισσότερο από θρόμβους στον εγκέφαλο

Mayo Clinic: Όσοι έλαβαν το εμβόλιο της J&J κινδυνεύουν περισσότερο από θρόμβους στον εγκέφαλο
Ένα άτομο που έλαβε το εμβόλιο J&J είχε 3,5 φορές περισσότερες πιθανότητες να αναπτύξει θρόμβους στον εγκέφαλο
Δεν περνά μία μέρα που ο κόσμος δεν έρχεται αντιμέτωπος με νέα έρευνα που εγείρει ερωτήματα ασφάλειας είτε για τα εμβόλια mRNA (κυρίως Moderna) είτε για τα εμβόλια φορέων αδενοϊού, όπως τα εμβόλια AstraZeneca και J&J.
Τις τελευταίες ημέρες, τα άσχημα νέα επικεντρώθηκαν στα εμβόλια αδενοϊού, ιδιαίτερα στο εμβόλιο J&J, καθώς ερευνητές από την Mayo Clinic στο Ρότσεστερ της Μινεσότα, που δημοσίευσαν τα ευρήματά τους στο JAMA Internal Medicine, συνέκριναν δεδομένα από τον γενικό πληθυσμό πριν από την πανδημία με δεδομένα που συλλέχθηκαν από τις αναφερόμενες παρενέργειες του εμβολίου.
Αυτό που βρήκαν ήταν ανησυχητικό: ένα άτομο που έλαβε το εμβόλιο είχε 3,5 φορές περισσότερες πιθανότητες να αναπτύξει θρόμβους στον εγκέφαλο από ότι ένας μέσος άνθρωπος πριν από την πανδημία.

Πιο επικίνδυνα τα εμβόλια J&J

Οι θρόμβοι αίματος και συγκεκριμένα η θρόμβωση του εγκεφαλικού φλεβικού κόλπου είναι πολύ γνωστές παρενέργειες του εμβολίου J&J και η ανακάλυψη αυτού του κινδύνου ήταν ο λόγος που η χρήση του εμβολίου σταμάτησε τον Απρίλιο στις ΗΠΑ.
Ωστόσο, η ομάδα επιμένει ότι η παρενέργεια είναι σπάνια και ότι τα ευρήματα πρέπει να εξεταστούν στο πλαίσιο της αποτελεσματικότητας του εμβολίου στην πρόληψη σοβαρών μολύνσεων από COVID-19.
Τα δεδομένα συγκεντρώθηκαν από το Olmstead, County, Minnesota - μια κομητεία περίπου 158.000 κατοίκων που βρίσκεται περίπου 90 μίλια νοτιοανατολικά της Μινεάπολης - από το 2001 έως το 2015, σύμφωνα με την Daily Mail.
Στη συνέχεια χρησιμοποίησαν το Σύστημα Αναφοράς Ανεπιθύμητων Ενεργειών Εμβολίου (VAERS) του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων για να βρουν διαγνώσεις θρόμβων αίματος σε άτομα που έλαβαν το εμβόλιο J&J μεταξύ της ημερομηνίας έγκρισης του εμβόλιου στα τέλη Φεβρουαρίου 2021 έως τις 7 Μαΐου.

Τα ευρήματα

Κατά τη διάρκεια των 14 ετών πριν από την πανδημία, υπήρχαν μόνο 39 κάτοικοι του Olmstead που ανέπτυξαν CVST - μια σπάνια, δυνητικά θανατηφόρα κατάσταση πήξης του αίματος.
Ωστόσο, μετά τη χρήση των εμβόλων για τη θεραπεία του COVID, ο αριθμός αυτός έφτασε τις 46 αναφορές CVST που επιβεβαιώθηκαν στο πρόγραμμα VAERS από ασθενείς που έλαβαν εμβόλια J&J.
Μολονότι οκτώ τελικά αφαιρέθηκαν από αυτήν την ομάδα είτε επειδή ήταν διπλές αναφορές είτε επειδή δεν είχαν διαγνωστεί από επαγγελματίες, συνολικά, εντοπίστηκαν 38 κρούσματα που συνδέονται με το εμβόλιο J&J, με πάνω από το 70% να αφορά γυναίκες.
Προσαρμοσμένα τα στοιχεία για τον πληθυσμό, υπήρξαν 2,46 περιπτώσεις CVST σε κάθε 100.000 ανθρώποους, προ-COVID και προ-εμβολίου.
Ωστόσο, όταν προσαρμόστηκε επίσης στον πληθυσμό, υπήρχαν 8,65 περιπτώσεις σε κάθε 100.000 ανθρώπους μεταξύ των ατόμων που έλαβαν το εμβόλιο - ποσοστό 3,5 φορές υψηλότερο από τον γενικό πληθυσμό.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης