Τελευταία Νέα
Διεθνή

Γαλλία: Εσκεμμένη η εξαπάτηση της Αυστραλίας για τα υποβρύχια – Πισώπλατη μαχαιριά

Γαλλία: Εσκεμμένη η εξαπάτηση της Αυστραλίας για τα υποβρύχια – Πισώπλατη μαχαιριά
Αυτά δεν γίνονται μεταξύ εταίρων, πόσο μάλλον μεταξύ φίλων είπε ο Γάλλος πρέσβης στην Αυστραλία Jean-Pierre Thebault
Σχετικά Άρθρα

Τα πυρά του κατά της Αυστραλίας για την ακύρωση της συμφωνίας με τη Γαλλία για την προμήθεια υποβρυχίων μετά τη συμφωνία AUKUS εξαπέλυσε ο Γάλλος πρέσβης στην Αυστραλία, Jean-Pierre Thebault.
«Η εξαπάτηση ήταν εσκεμμένη.
Και επειδή διακυβεύονταν πολλά περισσότερα από την προμήθεια υποβρυχίων, επειδή είχε συναφθεί συμφωνία για ζητήματα που άπτονται της εθνικής κυριαρχίας, που σφραγίστηκε με τη διαβίβαση άκρως απόρρητων δεδομένων, ο τρόπος που έγινε ήταν πισώπλατη μαχαιριά
Αυτά δεν γίνονται μεταξύ εταίρων, ακόμη λιγότερο μεταξύ φίλων», είπε ο γάλλος πρεσβευτής, διαβεβαιώνοντας πως η κυβέρνησή του δεν έχει κάτι να προσάψει στον λαό της Αυστραλίας.

Το ιστορικό

Υπενθυμίζεται πως η κυβέρνηση της Αυστραλίας προχώρησε στα μέσα του Σεπτεμβρίου στην ακύρωση της σύμβασης με τη Γαλλία, προτιμώντας αντί για τα συμβατικά υποβρύχια να αποκτήσει τουλάχιστον 12 πυρηνοκίνητα υποβρύχια από τις ΗΠΑ.
Η κίνηση αποτελούσε μέρος της συμφωνίας για την ίδρυση της συμμαχίας Αυστραλίας-Ηνωμένου Βασιλείου-ΗΠΑ, ή AUKUS, από τα αρχικά των τριών χωρών στα αγγλικά.
Η απόφαση αυτή προκάλεσε οργή στο Παρίσι και κρίση στις σχέσεις της Γαλλίας τόσο με την Αυστραλία, όσο και με τις ΗΠΑ.
Ο πρόεδρος Macron έφθασε στο σημείο να ανακαλέσει τους πρεσβευτές στην Ουάσινγκτον και στην Καμπέρα για διαβουλεύσεις, διάβημα χωρίς προηγούμενο, ενώ την περασμένη Κυριακή είπε ότι πλέον «ξέρει» πως ο πρωθυπουργός της Αυστραλίας, Scott Morrison «του είπε ψέματα» για τις προθέσεις του.

Στη δημοσιότητα μηνύματα Macron – Morrison

Περαιτέρω επιδείνωση των σχέσεων προκάλεσε η διαρροή μηνυμάτων μεταξύ του προέδρου της Γαλλίας, Emmanuel Macron και του πρωθυπουργού της Αυστραλίας, Scott Morrrison που προφανώς διέρρευσαν από αυστραλιανά ΜΜΕ για να διαψευστούν οι γαλλικές κατηγορίες ότι η Αυστραλία δεν είχε προειδοποιήσει πως η σύμβαση θα ακυρωνόταν.
Σύμφωνα με τον Γάλλο πρέσβη, η διαρροή των μηνυμάτων αποτελεί «ναδίρ άνευ προηγουμένου».
«Η κίνηση στέλνει το ανησυχητικό μήνυμα σε όλους τους άλλους ηγέτες ότι εμπιστευτικές επικοινωνίες με την κυβέρνηση της Αυστραλίας μπορεί μια μέρα να μετατραπούν σε όπλο που χρησιμοποιείται εναντίον σου» τόνισε ο Thebault.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης