Τελευταία Νέα
Διεθνή

ΗΠΑ: Νίκη Ρεπουμπλικάνων στη Βιρτζίνια - Σοκ για Biden, μήνυμα για τις ενδιάμεσες εκλογές του 2022

ΗΠΑ: Νίκη Ρεπουμπλικάνων στη Βιρτζίνια - Σοκ για Biden, μήνυμα για τις ενδιάμεσες εκλογές του 2022
Σκληρή μάχη Ρεπουμπλικάνων - Δημοκρατικών και για το αξίωμα του κυβερνήτη και στο Νιου Τζέρσι
Σχετικά Άρθρα

Ως πλήγμα για τον Joe Biden και ως ένα ηχηρό «καμπανάκι» για τους Δημοκρατικούς ενόψει των ενδιάμεσων εκλογών του 2022 ερμηνεύεται η νίκη του Ρεπουμπλικάνου Glenn Youngkin για το αξίωμα του κυβερνήτη στην Πολιτεία της Βιρτζίνια.
Ο 54χρονος Youngkin, επιχειρηματίας και χωρίς προηγούμενη πολιτική εμπειρία, επικράτησε με μικρή διαφορά (μόλις 2,7%) του Δημοκρατικού, Terry McAuliffe, πρώην κυβερνήτη της Πολιτείας.
Στις πρώτες του δηλώσεις ο Youngkin, ο οποίος κατάφερε μέσα σε λίγες εβδομάδες να καλύψει το τεράστιο προβάδισμα του αντιπάλου του και να το ανατρέψει, υποστήριξε ότι δεν υπάρχει καιρός για χάσιμο και ότι αρχίζει ήδη την πορεία αλλαγής και μετασχηματισμού της Πολιτείας.
Η αναμέτρηση στη Βιρτζίνια ήταν η πρώτη μεγάλη εκλογική μάχη μετά τις προεδρικές εκλογές του 2021,
όπου πριν έναν χρόνο ο Biden κέρδισε με διψήφια διαφορά, και αναμφίβολα αποτελεί μια σαφή προειδοποίηση στους Δημοκρατικούς.

Ο Trump και οι ανεξάρτητοι

Σύμφωνα με το Reuters, η επιτυχία του Youngkin οφείλεται στο ότι κατάφερε να πείσει τη δεξαμενή των ανεξάρτητων ψηφοφόρων, οι οποίοι ωστόσο στις προεδρικές εκλογές του 2020 είχαν γυρίσει την πλάτη τους στον Donald Trump λόγω της πολιτικής ρητορικής του.
Παρόλο αυτά οι ανεξάρτητοι φαίνεται πως στήριξαν τον Youngkin, επηρεασμένοι κυρίως από τους χαμηλούς τόνους της πολιτικής και παρά την προσπάθεια του Δημοκρατικού Terry McAuliffe να τον συνδέσει με τον Trump.
Πάντως ο Trump έσπευσε να διεκδικήσει μέρος της νίκης του Youngkin.
«Θα ήθελα να ευχαριστήσω τη ΒΑΣΗ μου που βγήκε έξω δυναμικά και ψήφισε για τον Glenn Youngkin.
Χωρίς εσάς, δεν θα μπορούσε να φτάσει κοντά στη νίκη» ανέφερε ο Trump.
Ο Youngkin εκμεταλλεύτηκε τη στήριξη του Trump, κερδίζοντας τις ψήφους των λευκών και των αγροτών της Πολιτείας, αλλά τήρησε μια ήπια πολιτική ρητορική έτσι ώστε να μην αποξενώσει τους μετριοπαθείς και τους ανεξάρτητους.
Πολέμιος της υποχρεωτικής χρήσης μάσκας και του υποχρεωτικού εμβολιασμού των παιδιών και ορισμένων κατηγοριών επαγγελματιών, Youngkin βάσισε την επιτυχία του σε σλόγκαν για τη σχολική εκπαίδευση, υποσχόμενος πως οι γονείς θα έχουν επιρροή στη διαμόρφωση των εκπαιδευτικών προγραμμάτων.

Μήνυμα στον Biden

Η επικράτηση του Youngkin στη Βιρτζίνια αλλά και η εκλογική μάχη σώμα με σώμα για τη θέση του κυβερνήτη του New Jersey, όπου ο Ρεπουμπλικάνος Jack Ciattarelli διατηρούσε ελαφρύ προβάδισμα έναντι του Δημοκρατικού Phil Murphy (με καταμετρημένο το 80% των ψήφων και ενώ απέμενε η καταμέτρηση σε προπύργια των Δημοκρατικών) αποτελούν ένα ξεκάθαρο προειδοποιητικό μήνυμα για τον Joe Biden ενόψει των ενδιάμεσων εκλογών του 2022.
Η δημοτικότητα του Biden είναι σε διαρκή υποχώρηση από τη στιγμή που αποφάσισε την αποχώρηση των αμερικανικών στρατευμάτων από το Αφγανιστάν αλλά και από τις διαιρέσεις των Δημοκρατικών ως προς τη στήριξη κρίσιμων νομοσχεδίων για τις υποδομές, την κοινωνική πρόνοια και το κλίμα.
Η επικράτηση του Youngkin αλλά και η εκλογική μάχη στο New Jersey, δύο Πολιτείες, στις οποίες επικράτησε άνετα ο Biden έναντι του Trump στις περσινές εκλογές αποτελούν μια σαφή προειδοποίηση για το στρατόπεδο των Δημοκρατικών ενόψει των ενδιάμεσων εκλογών του 2022, κατά τις οποίες θα κριθεί και ο έλεγχος στο Κογκρέσο, όπου οι Δημοκρατικοί διατηρούν μια ισχνή πλειοψηφία.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης