Διεθνή

Αντιπροσωπεία του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Ταϊβάν, παρά τις αντιδράσεις της Κίνας

Αντιπροσωπεία του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Ταϊβάν, παρά τις αντιδράσεις της Κίνας
Αντιπροσωπεία του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου έφθασε σήμερα 3/11 στην Ταϊβάν, στο πλαίσιο προσπάθειας με σκοπό να αποκατασταθούν στενότερες σχέσεις με τη νήσο,
Σχετικά Άρθρα

Αντιπροσωπεία του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου έφθασε σήμερα 3/11 στην Ταϊβάν, στο πλαίσιο προσπάθειας με σκοπό να αποκατασταθούν στενότερες σχέσεις με τη νήσο, παρά τις προειδοποιήσεις της Κίνας.
Ομάδα επτά ευρωβουλευτών, με επικεφαλής τον R. Glixman (Γαλλία), θα συναντηθεί με την πρόεδρο της Ταϊβάν, την Tsai Ing-wen και διάφορους άλλους αξιωματούχους κατά τη διάρκεια του τριήμερου ταξιδιού, ανέφερε το υπουργείο Εξωτερικών της νήσου, που έκανε λόγο για την πρώτη επίσημη επίσκεψη αντιπροσωπείας του ΕΚ.
«Αναμένουμε με ανυπομονησία καρποφόρες συνομιλίες για την υπεράσπιση της δημοκρατίας, της ελευθερίας, του κράτους του δικαίου και τον σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων με τους ευρωπαίους εταίρους μας που μοιράζονται τα ίδια ιδεώδη», ανέφερε σε ανακοίνωση Τύπου που δημοσιοποίησε.
Ο κ. Glixman, σφοδρός επικριτής της Κίνας, συγκαταλέγεται σε πέντε ευρωβουλευτές στους οποίους επιβλήθηκαν κυρώσεις από το Πεκίνο τον Μάρτιο.
«Ούτε οι απειλές, ούτε οι κυρώσεις θα με εντυπωσιάσουν.
Ποτέ.
Θα συνεχίσω πάντα να στέκομαι στο πλευρό όσων αγωνίζονται για τη δημοκρατία και τα ανθρώπινα δικαιώματα. Ιδού λοιπόν: αναχωρώ για την Ταϊβάν", ανέφερε μέσω Twitter.
Η κινεζική αποστολή στις Βρυξέλλες προειδοποίησε ότι τυχόν επίσκεψη ευρωβουλευτών στην Ταϊβάν θα «έπληττε θεμελιώδη συμφέροντα της Κίνας και θα έθετε υπό αμφισβήτηση την υγιή ανάπτυξη των σχέσεων Κίνας-ΕΕ».
Το Πεκίνο αντέδρασε έντονα τον περασμένο μήνα στην επίσκεψη ομάδας Γάλλων γερουσιαστών στην Ταϊβάν και αυτές του ΥΠΕΞ της Ταϊβάν, του J. Wu, στη Σλοβακία και στην Τσεχία.
Κάθε επίσημη επικοινωνία με την Ταϊπέι έχει διακοπεί μετά την εκλογή το 2016 της προέδρου Tsai Ing-wen το Πεκίνο αυξάνει την οικονομική, διπλωματική και στρατιωτική πίεση στη νήσο.
Το τελευταίο διάστημα, κινεζικά στρατιωτικά αεροσκάφη έχουν πολλαπλασιάσει τις παρεισφρήσεις στην ζώνη αναγνώρισης αεροπορικής άμυνας (ADIZ, το ακρώνυμο της έκφρασης air defense identification zone στα αγγλικά) της Ταϊβάν.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης