Τελευταία Νέα
Διεθνή

Αλλάζουν τακτική οι Δημοκρατικοί μετά το σοκ στη Βιρτζίνια – Biden: Αναστατωμένοι οι Αμερικάνοι

Αλλάζουν τακτική οι Δημοκρατικοί μετά το σοκ στη Βιρτζίνια – Biden: Αναστατωμένοι οι Αμερικάνοι
Αποφασισμένοι οι Δημοκρατικοί να επιταχύνουν τις διαδικασίες για την ψήφιση κρίσιμων νομοσχεδίων
Σχετικά Άρθρα

(upd) Αποφασισμένοι να αλλάξουν την τακτική τους απέναντι σε κρίσιμα νομοσχέδια εμφανίζονται οι Δημοκρατικοί, λίγα 24ωρα μετά την ήττα που υπέστησαν στην Πολιτεία της Βιρτζίνια, όπου οι Ρεπουμπλικάνοι κατάφεραν με τον Glenn Youngkin, να καταλάβουν το αξίωμα του κυβερνήτη της Πολιτείας.
Υπενθυμίζεται πως οι Δημοκρατικοί και ο Biden επικράτησαν με περίπου 10 ποσοστιαίες μονάδες διαφορά των Ρεπουμπλικάνων και του Trump στις προεδρικές εκλογές του περασμένου έτους στην εν λόγω Πολιτεία.
Η ήττα αυτή - αλλά και η εκλογική μάχη σώμα με σώμα του Ρεπουμπλικάνου Jack Ciattarelli με τον Δημοκρατικό Phil Murphy που τελικά επικράτησε οριακά στο Νιού Τζέρσι, το οποίο θεωρείται προπύργιο των Δημοκρατικών - αποτελεί ένα σαφές προειδοποιητικό σημάδι τόσο για τη διακυβέρνηση του προέδρου Biden (η δημοτικότητα του βρίσκεται στο χαμηλότερο σημείο από την ανάληψη των καθηκόντων του) όσο και για τους Δημοκρατικούς ενόψει μάλιστα των κρίσιμων ενδιάμεσων εκλογών το Νοέμβριο του 2022, στις οποίες και θα κριθεί εάν οι Δημοκρατικοί θα καταφέρουν να διατηρήσουν την ισχνή πλειοψηφία που διαθέτουν στο Κογκρέσο, εξέλιξη που με τη σειρά της θα διαμορφώσει και το εάν ο Biden θα είναι σε θέση να προωθήσει την πολιτική του ατζέντα.
Οι δύο αυτές εκλογικές αναμετρήσεις - μόλις έναν χρόνο από τις προεδρικές εκλογές - αποτελούν μια ξεκάθαρη προειδοποίηση για τον Joe Biden και για τις ισορροπίες που διαμορφώνονται στο πολιτικό σκηνικό των ΗΠΑ.
Ως μόνη παρηγοριά για τους Δημοκρατικούς προβάλλει το επιχείρημα ότι τόσο ο Youngkin που επικράτησε στη Βιρτζίνια όσο και ο Jack Ciattarelli που έχασε οριακά στο Νιου Τζέρσι κράτησαν αποστάσεις από την πολιτική ρητορική του Donald Trump και υιοθέτησαν ένα πολιτικό αφήγημα που βρήκε απόκριση στους ανεξάρτητους και μετριοπαθείς ψηφοφόρους.

Ήττα - σοκ

Η επικράτηση του Youngkin στη Βιρτζίνια όντως επιτεύχθηκε χάρη στη στήριξη που είχε από τους μετριοπαθείς και ανεξάρτητους Αμερικάνους ψηφοφόρους.
Κάτι που πρέπει αν μη τι άλλο να του πιστωθεί.
Παράλληλα κατάφερε να αυξήσει πάνω από 40% τις ψήφους των Ρεπουμπλικάνων σε σχέση με τις εκλογές για το αξίωμα του κυβερνήτη του 2017 ενώ παράλληλα έλαβε υψηλότερο ποσοστό από αυτό που πήρε ο Trump κατά τις προεδρικές εκλογές του 2020.
Μάλιστα η προεκλογική του εκστρατεία, η οποία βασίστηκε στην κριτική των υγειονομικών μέτρων για την αντιμετώπιση της covid 19 - πολέμιος του εμβολιασμού των παιδιών και της υποχρεωτικής χρήσης μάσκας - αλλά και στη δέσμευση του ότι οι γονείς θα μπορούν να επηρεάσουν τη διαμόρφωση του εκπαιδευτικού προγράμματος των παιδιών τους, μπορεί να αποτελέσει ένα καλό προσχέδιο στρατηγικής για τους Ρεπουμπλικάνους στις εκλογές του 2022.
Είναι χαρακτηριστικό πως ο Youngkin κατάφερε να κερδίσει σε 12 κομητείες της Πολιτείες, τις οποίες είχε κερδίσει ο Biden στις προεδρικές εκλογές και οι οποίες έχουν μεγάλο αριθμό μαύρων πολιτών.

Biden: Αναστατωμένοι οι Αμερικάνοι

Σε δηλώσεις του σε δημοσιογράφους και αφού επέστρεψε από την Ευρώπη ο πρόεδρος Joe Biden υπογράμμισε και με αφορμή την ήττα στη Βιρτζίνια, πως οι Αμερικάνοι είναι αναστατωμένοι.
«Οι άνθρωποι είναι αναστατωμένοι και δεν έχουν σιγουριά, σχετικά με πολλά πράγματα, από την COVID-19 μέχρι τα σχολεία και τις θέσεις εργασίας, για μία σειρά καταστάσεων, αλλά και αναφορικά με το κόστος ενός γαλονιού βενζίνης.
Επίσης και για το αν είμαι ικανός να περάσω και να υπογράψω σε νόμο την πρωτοβουλία μου Build Back Better.
Είμαι σε μία θέση, από την οποία θα δείτε πολλά πράγματα να βελτιώνονται ταχύτατα και με ευελιξία» υπογράμμισε ο Biden, αναφέροντας πως θα βοηθούσε αν η νομοθεσία είχε ψηφιστεί πριν από την ημέρα των προχθεσινών εκλογών, αν και σημείωσε πως δεν είναι απαραίτητο ότι το εκλογικό αποτέλεσμα θα ήταν διαφορετικό.

Αλλάζουν τακτική οι Δημοκρατικοί

Εδώ και αρκετούς μήνες ο Biden παρακολουθεί να εξελίσσεται μια διαμάχη στις τάξεις των Δημοκρατικών - προοδευτικοί και μετριοπαθείς – σχετικά με τα νομοσχέδια για τις κοινωνικές δαπάνες ύψους 1,75 τρις δολαρίων, για την αναβάθμιση των υποδομών ύψους 1 τρις δολαρίων και για το κλίμα.
Ωστόσο, οι Δημοκρατικοί στη Βουλή των Αντιπροσώπων υποστήριξαν ότι αλλάζουν τακτική και προχωρούν μπροστά, παρά τις δυσκολίες με τη διεξαγωγή μιας ψηφοφορίας για το συνολικό πακέτο κοινωνικών δαπανών και δαπανών για το κλίμα, ακόμα και αν αυτό γίνει χωρίς τη συγκατάθεση του Δημοκρατικού γερουσιαστή Joe Manchin
Εδώ και εβδομάδες, πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων Nancy Pelosi και η ηγετική ομάδα της εργάστηκαν προκειμένου να επιτύχουν μία συμφωνία με τον Manchin αλλά και την κεντρώα γερουσιαστή των Δημοκρατικών Kirsten Sinema, πριν από την προώθηση του νομοσχεδίου Build Back Better του Biden.
Οι Δημοκρατικοί πίστευαν πως η στρατηγική αυτή θα καταστήσει πιο ομαλή την πορεία του νομοσχεδίου.
Ωστόσο, μετά την ήττα στη Βιρτζίνια, ο Manchin αρνήθηκε να δώσει τη συγκατάθεσή του για την προώθηση του νομοσχεδίου, δηλώνοντας ότι θα πρέπει να επιβραδυνθεί το σχέδιο δαπανών των 1,75 τρισεκατομμυρίων δολαρίων του προέδρου Biden.
Η εξέλιξη αυτή προκάλεσε εκνευρισμό στους ηγέτες των Δημοκρατικών στη Βουλή των Αντιπροσώπων, οι οποίοι αποφάσισαν να επιταχύνουν τις διαδικασίες, υποσχόμενοι ότι θα φέρουν στην ολομέλεια του νομοθετικού σώματος τόσο το νομοσχέδιο για την αναβάθμιση των υποδομών, όσο και το νομοσχέδιο των συνολικών κοινωνικών δαπανών.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης