Τελευταία Νέα
Διεθνή

Deutsche Welle: Ο Erdogan στις συμπληγάδες υποτίμησης και πληθωρισμού

Deutsche Welle: Ο Erdogan στις συμπληγάδες υποτίμησης και πληθωρισμού
Ο κύριος λόγος για την εκτόξευση του πληθωρισμού είναι η ελεύθερη πτώση της λίρας

"Σχεδόν στο 20% σκαρφάλωσε στην Τουρκία ο πληθωρισμός.
Η χώρα βρίσκεται εγκλωβισμένη μεταξύ της συνεχιζόμενης υποτίμησης της λίρας και της εκτίναξης του πληθωρισμού.
Το τέλος θα είναι κακό", εκτιμά η ιστοσελίδα Tagesschau.de με τίτλο "Στα δίχτυα της υποτίμησης και του πληθωρισμού".
Η ειδησεογραφική ιστοσελίδα της ARD παρατηρεί: "Συχνά το αφήγημα κεντρικών τραπεζιτών είναι ότι οι πληθωριστικές εξάρσεις αυτή την εποχή είναι παροδικές.
Η εκτίμηση δεν ισχύει στην περίπτωση της Τουρκίας, η οποία εδώ και μια δεκαετία παλεύει με υψηλά ποσοστά πληθωρισμού των οποίων η τάση παραμένει ανοδική.
Ο κύριος λόγος για την εκτόξευση του πληθωρισμού είναι σύμφωνα με οικονομολόγους, όπως ο Tata Goze, ειδικός σε ζητήματα συναλλάγματος στην Commerzbank, η ελεύθερη πτώση της τουρκικής λίρας.
Οι οικονομολόγοι είναι πεπεισμένοι ότι για να σπάσει αυτός ο φαύλος κύκλος απαιτείται αποφασιστική παρέμβαση της κεντρικής τράπεζας. Υψηλότερα επιτόκια θα κατευθύνουν διεθνή κεφάλαια στην Τουρκία δρομολογώντας την ανατίμηση του εθνικού νομίσματος και την συγκράτηση του πληθωρισμού.
Αποφασιστικές κινήσεις της κεντρικής τράπεζας δεν διαφαίνονται ωστόσο στον ορίζοντα.
Παρεμβαίνοντας απροκάλυπτα στην πολιτική της κεντρικής τράπεζας ο πρόεδρος Erdogan δείχνει σαν μην λαμβάνει υπόψη ότι με τον τρόπο αυτό πλήττεται η εμπιστοσύνη των αγορών στην κεντρική τράπεζα και ενισχύεται η κατάρρευση της λίρας.
Σύμφωνα με ειδικούς οι πειραματισμοί του τούρκου προέδρου με την νομισματική πολιτική θα έχουν κακό τέλος.
Ήδη το 2018 ο νομπελίστας αμερικανός οικονομολόγος Paul Krugman είχε προειδοποιήσει για "σπιράλ θανάτου" στην τουρκική οικονομία με αφορμή είτε κρίσιμα γεγονότα εντός Τουρκίας, είτε επαναλαμβανόμενες επιθέσεις κατά της ανεξαρτησίας της κεντρικής τράπεζας".

www.bankingnews.g

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης