Τελευταία Νέα
Διεθνή

ΕΕ: «Ένεση» 90 εκατ. ευρώ στην Αλβανία για αντιμετώπιση των επιπτώσεων της πανδημίας

ΕΕ: «Ένεση» 90 εκατ. ευρώ στην Αλβανία για αντιμετώπιση των επιπτώσεων της πανδημίας
Αυτή η εκταμίευση είναι η δεύτερη και τελευταία δόση ενός προγράμματος στήριξης 180 εκατομμυρίων ευρώ προς την Αλβανία

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, εκ μέρους της ΕΕ, εκταμίευσε σήμερα 5/11/2021, ποσό ύψους 90 εκατομμυρίων ευρώ σε Μακροοικονομική Χρηματοοικονομική Βοήθεια (MFA) στην Αλβανία.
Αυτή η εκταμίευση είναι η δεύτερη και τελευταία δόση ενός προγράμματος στήριξης 180 εκατομμυρίων ευρώ προς την Αλβανία, μέρος του πακέτου ΜΧΣ των 3 δισεκατομμυρίων ευρώ για δέκα εταίρους της ΕΕ, με στόχο να τους βοηθήσει να περιορίσουν τις οικονομικές επιπτώσεις της πανδημίας COVID-19.
Ο Paolo Gentiloni , Επίτροπος για την Οικονομία, δήλωσε:
«Είμαι πολύ χαρούμενος που βλέπω αυτά τα κεφάλαια να ρέουν στην Αλβανία σήμερα. Αυτή η εκταμίευση είναι μια απόδειξη της αλληλεγγύης της ΕΕ προς τον αλβανικό λαό, αλλά και της δέσμευσης της Αλβανίας να υλοποιήσει το σημαντικό πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων που συμφωνήθηκε με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή».
Η πρώτη εκταμίευση 90 εκατομμυρίων ευρώ στην Αλβανία στο πλαίσιο αυτού του προγράμματος ΜΧΣ πραγματοποιήθηκε τον Μάρτιο του 2021.
Η Αλβανία εκπλήρωσε τους όρους πολιτικής που συμφωνήθηκαν με την ΕΕ για την αποδέσμευση αυτής της δεύτερης και τελικής εκταμίευσης 90 εκατομμυρίων ευρώ στο πλαίσιο του προγράμματος ΜΧΣ για τον COVID-19.
Αυτά περιλάμβαναν σημαντικά μέτρα για την ενίσχυση των δημόσιων οικονομικών και την ανθεκτικότητα του χρηματοπιστωτικού τομέα, τη βελτίωση της διακυβέρνησης και την καταπολέμηση της διαφθοράς και την ενίσχυση της κοινωνικής προστασίας.
Επιπλέον, η Αλβανία εξακολουθεί να ικανοποιεί τις προϋποθέσεις για τη χορήγηση ΜΧΣ όσον αφορά τον σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και τους αποτελεσματικούς δημοκρατικούς μηχανισμούς, συμπεριλαμβανομένου ενός πολυκομματικού κοινοβουλευτικού συστήματος και του κράτους δικαίου.
Με τη σημερινή εκταμίευση, η ΕΕ ολοκλήρωσε οκτώ από τα δέκα προγράμματα ΜΧΣ στο πακέτο ΜΧΣ των 3 δισεκατομμυρίων ευρώ για τον COVID-19 και εκταμίευσε τις πρώτες δόσεις σε όλους τους εταίρους.
Η Επιτροπή συνεχίζει να συνεργάζεται στενά με όλους τους εταίρους της ΜΧΣ για την έγκαιρη εφαρμογή των συμφωνηθέντων προγραμμάτων πολιτικής.

www.bankingnews.gr 

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης