Τελευταία Νέα
Διεθνή

Το «γονίδιο Covid» που εντοπίστηκε στο 60% των ανθρώπων διπλασιάζει τον κίνδυνο θανάτου - Ποιο κινδυνεύουν

Το «γονίδιο Covid» που εντοπίστηκε στο 60% των ανθρώπων διπλασιάζει τον κίνδυνο θανάτου - Ποιο κινδυνεύουν
Οι επιστήμονες ανακάλυψαν ότι το γονίδιο LTZFL1, που επιτρέπει στον ιό να πολλαπλασιάζεται ευκολότερα στους πνεύμονες, οδηγώντας σε αναπνευστική ανεπάρκεια και θάνατο
Σχετικά Άρθρα

Το «γονίδιο Covid» που εντοπίστηκε στο 60% των ανθρώπων με καταγωγή από την Ασία διπλασιάζει τον κίνδυνο θανάτου από τον ιό, διαπιστώνει μελέτη επιστημόνων του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης.
Οι επιστήμονες ανακάλυψαν ένα γονίδιο κοινό στους ανθρώπους της Νότιας Ασίας, το LTZFL1, που επιτρέπει στον ιό να πολλαπλασιάζεται ευκολότερα στους πνεύμονες, οδηγώντας σε αναπνευστική ανεπάρκεια και θάνατο.
Το γονίδιο βρίσκεται στο 61,2% των ανθρώπων με καταγωγή από τη Νότια Ασία και περίπου στο 15% των Ευρωπαίων και στο 2,4% των Μαύρων Αφρικανών.
Η ομάδα χρησιμοποίησε μια πρόσφατα αναπτυγμένη, υψηλής ακρίβειας τεχνική για να αναλύσει το DNA των ανθρώπων και να εντοπίσει το ακριβές γονίδιο πίσω από το αποτέλεσμα.
Το LZTFL1 προκαλεί πιο σοβαρή νόσηση καθώς διευκολύνει τον ιό να εισέλθει στα κύτταρα των πνευμόνων και να πολλαπλασιαστεί, προκαλώντας επιδείνωση αφού εμποδίζει την λειτουργία μιας πρωτεΐνης που επιτρέπει στους πνεύμονες να καταπολεμήσουν τον ιό.
1_153.JPG
Εμβόλια και γονίδιο

Το γεγονός ότι το γονίδιο λειτουργεί με αυτόν τον τρόπο σημαίνει ότι δεν έχει καμία επίδραση στο πόσο καλά προστατεύουν τα εμβόλια τους ανθρώπους από τον Covid, είπαν οι ερευνητές.
Οι επιστήμονες φοβήθηκαν ότι το γονίδιο επηρέαζε το ανοσοποιητικό σύστημα των ανθρώπων, κάτι που θα μπορούσε να σημαίνει ότι τα εμβόλια δεν θα λειτουργούσαν το ίδιο καλά σε αυτούς.
Ο καθηγητής James Davis, συνεπικεφαλής της μελέτης, είπε σε συνέντευξη Τύπου: «Εάν αυτό το γονίδιο χτυπούσε το ανοσοποιητικό σύστημα, θα ανησυχούσαμε πραγματικά ότι τα άτομα με αυτόν τον γονότυπο δεν θα ανταποκρίνονταν στο εμβόλιο.
Ο τρόπος με τον οποίο αυτό το γονίδιο επηρεάζει τον πνεύμονα είναι ένας εντελώς διαφορετικός μηχανισμός από τον τρόπο που λειτουργεί το εμβόλιο κατά του ιού», δήλωσε ο Davis.
«Το αποτέλεσμα είναι στη βιολογία των πνευμόνων, πράγμα που σημαίνει ότι τα άτομα με την μεγαλύτερη παρουσία του γονιδίου θα πρέπει να ανταποκρίνονται πλήρως στον εμβολιασμό».
Και πρόσθεσε: «Ο κωδικός DNA υψηλότερου κινδύνου βρίσκεται πιο συχνά σε ορισμένες μαύρες και μειονοτικές εθνοτικές κοινότητες, αλλά όχι σε άλλες.
Η γενετική ιδιορρυθμία μπορεί να εξηγεί, εν μέρει, γιατί οι άνθρωποι της Νότιας Ασίας στη Βρετανία έχουν επηρεαστεί δυσανάλογα από τον Covid».
3_97.JPG
Εξήγηση των θανάτων

Ο Δρ Raghib Ali, ειδικός σε μολυσματικές ασθένειες στο Πανεπιστήμιο του Cambridge, είπε ότι η ανακάλυψη του γονιδίου βοήθησε στην κατανόηση του γιατί τα ποσοστά θνησιμότητας ήταν τόσο υψηλά στις κοινότητες της Νότιας Ασίας.
Τα στοιχεία του Γραφείου Εθνικής Στατιστικής δείχνουν ότι οι άνδρες από το Μπαγκλαντές επηρεάστηκαν πέντε φορές περισσότερο από τους λευκούς, κατά το δεύτερο κύμα της πανδημίας στην Αγγλία.
Οι Πακιστανοί άνδρες ήταν οι δεύτεροι που επηρεάστηκαν περισσότερο (3,4 φορές πιο πιθανό να πεθάνουν), ενώ οι Ινδοί ήταν η τέταρτη εθνοτική ομάδα που επλήγη περισσότερο (1,95 φορές).
«Οι κοινωνικοοικονομικοί παράγοντες είναι επίσης πιθανό να είναι σημαντικοί για να εξηγήσουν γιατί ορισμένες κοινότητες έχουν επηρεαστεί ιδιαίτερα άσχημα από την πανδημία του Covid.
Αν και δεν μπορούμε να αλλάξουμε τη γενετική μας, τα αποτελέσματά μας δείχνουν ότι τα άτομα με το γονίδιο υψηλότερου κινδύνου είναι πιθανό να ωφεληθούν ιδιαίτερα από τον εμβολιασμό.
Δεδομένου ότι το γενετικό σήμα επηρεάζει τον πνεύμονα και όχι το ανοσοποιητικό σύστημα, σημαίνει ότι ο αυξημένος κίνδυνος θα πρέπει να ακυρωθεί από το εμβόλιο» κατέληξε.
2_139.JPG
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης