Τελευταία Νέα
Διεθνή

Σε σοβαρό κίνδυνο η οικονομική ανάκαμψη στην Ευρώπη – Έγινε και πάλι το επίκεντρο της πανδημίας, απρόβλεπτες οι εξελίξεις

Σε σοβαρό κίνδυνο η οικονομική ανάκαμψη στην Ευρώπη – Έγινε και πάλι το επίκεντρο της πανδημίας, απρόβλεπτες οι εξελίξεις
Παρά την πληθώρα εμβολίων έναντι του Covid, κράτη της Ευρωζώνης όπως η Γερμανία και η Ελλάδα αναφέρουν ημερησίως κρούσματα, που καταρρίπτουν το ένα ρεκόρ μετά το άλλο
Σχετικά Άρθρα

Η Ευρώπη έχει μετατραπεί για άλλη μια φορά σε επίκεντρο για τον κορωνοϊό, θέτοντας υπό αμφισβήτηση τις προσπάθειες οικονομικής ανάκαμψης και εξόδου από την πανδημία.
Παρά την πληθώρα εμβολίων έναντι του Covid, κράτη της Ευρωζώνης όπως η Γερμανία και η Ελλάδα αναφέρουν ημερησίως κρούσματα, που καταρρίπτουν το ένα ρεκόρ μετά το άλλο.
Η Ρουμανία και η Βουλγαρία αντιμετωπίζουν τρομακτικά μεγέθη θανάτων και υπερφορτωμένα νοσοκομεία.
Ενώ οι κυβερνήσεις είναι απρόθυμες να επαναφέρουν τα lockdowns, κράτη όπως η Λετονία έχουν ήδη καταλήξει στο συμπέρασμα ότι αυτή τη στιγμή δεν μπορεί να γίνει κάτι άλλο.
Η κατάσταση φαίνεται να βρίσκεται εκτός ελέγχου αλλά ας δούμε με τη βοήθεια του Bloomberg πως εξελίσσεται η πανδημία σε κάθε χώρα ξεχωριστά

Γερμανία

Το τέταρτο κύμα Covid πλήττει τη Γερμανία με σφοδρότητα και τα νοσοκομεία γεμίζουν.
Οι αρχές καλούν τώρα όλους τους ενήλικες να υποβληθούν στην ενισχυτική δόση του εμβολίου με τον υπουργό Υγείας Jens Spahn να λέει ότι πρέπει να είναι «ο κανόνας, όχι η εξαίρεση».
Με 16 εκατομμύρια Γερμανούς να μην έχουν υποβληθεί σε εμβόλια , οι γερμανικές αρχές έχουν πλέον ελάχιστα όπλα στα χέρια τους για την ανακοπή του ξέφρενου ρυθμού της πανδημίας.
Πρόσθετη δυσκολία συνιστά το γεγονός, πως η κυβέρνηση της Merkel λειτουργεί πλέον ως υπηρεσιακή εν αναμονή του σχηματισμού της επόμενης κυβέρνησης υπό τον Olaf Scholz.

Ηνωμένο Βασίλειο

Οι μολύνσεις από κορωνοϊό στην Αγγλία έφθασαν σε νέο ρεκόρ τον Οκτώβριο, με βάση την έρευνα του Imperial College του Λονδίνου.
Ο υπουργός Υγείας του Ηνωμένου Βασιλείου Sajid Javid ανέφερε ότι η έρευνα στέλνει ένα «σημαντικό μήνυμα» σχετικά με την παραμονή σε εγρήγορση ενόψει του χειμώνα.
Τον Οκτώβριο, η Βρετανία προχώρησε σε μία τεράστια εμβολιαστική εκστρατεία για τη γρίπη, λόγω και της αναμενόμενης σύμπτωσης τμε αυξημένα κρούσματα Covid.
Το Εθνικό Σύστημα της Αγγλίας άρχισε να παρέχει ενισχυτικές δόσεις για τον κορωνοϊό σε άτομα που βρίσκονται σε κίνδυνο χωρίς ραντεβού.
Η ρυθμιστική αρχή της Βρετανίας έγινε η πρώτη στον κόσμο που ενέκρινε το φάρμακο της Merck κατά του Covid.

Ιταλία

Στην Ιταλία, σε ορισμένες βόρειες περιοχές παρατηρείται αύξηση κρουσμάτων, που συνδέεται με τις διαδηλώσεις κατά της υποχρεωτικότητας του εμβολιασμού.
Η άνοδος των κρουσμάτων έχει ωθήσει τις ιταλικές αρχές να απευθύνουν εκκλήσεις για τη χορήγηση της 3ης ενισχυτικής δόσης.
«Εργαζόμαστε για να επεκτείνουμε την αναμνηστική δόση σε νέες ηλικιακές ομάδες ξεκινώντας από την επόμενη εβδομάδα», ανέφερε ο Ιταλός υπουργός Υγείας Roberto Speranza.
«Πρέπει ακόμα να εντείνουμε τις πρώτες δόσεις και να επιταχύνουμε στις τρίτες», σημείωσε.

Γαλλία

Στη Γαλλία μετά από μία περίοδο ύφεσης, τα κρούσματα αυξάνονται εκ νέου.
Οι αρχές της χώρας επαναφέρουν την υποχρεωτική χρήση μάσκας κυρίως στα σχολεία ενώ ο Γάλλος πρόεδρος Emmanuel Macron θα απευθύνει διάγγελμα την Τρίτη (9/11).
Θεωρείται πως το πιστοποιητικό εμβολιασμού για την είσοδο σε κινηματογράφους και εστίαση ενίσχυσε την εμβολιαστική εκστρατείας.
Η γαλλική κυβέρνηση πιστώνεται τη διατήρηση του αριθμού των κρουσμάτων, των νοσηλειών και των θανάτων σε μειωμένα εύρη από ορισμένες γειτονικές χώρες.
Εκτιμάται, πως θα επιμείνει μέχρι τον Ιούλιο του 2022 στην περαιτέρω ενίσχυση της εμβολιαστικής κάλυψης και θα καλέσει όλους τους ηλικιωμένους να υποβληθούν στην αναμνηστική δόση.

Ισπανία

Η Ισπανία είναι ένα ασυνήθιστο φωτεινό σημείο στην Ευρώπη.
Οι λοιμώξεις παραμένουν σε χαμηλά επίπεδα από τον Σεπτέμβριο, με τις νοσηλείες να μειώνονται αισθητά.
Πάνω από το 88% των ατόμων 12 ετών και άνω είναι πλήρως εμβολιασμένα και περισσότεροι από 1 εκατομμύριο άνθρωποι έχουν λάβει ενισχυτική δόση επειδή οι αρχές ενέκριναν το μέτρο στις αρχές Οκτωβρίου.

Πορτογαλία

Ενώ η Πορτογαλία την Πέμπτη (4/11) ανέφερε τον μεγαλύτερο αριθμό κρουσμάτων από τις 9 Σεπτεμβρίου, η κατάσταση είναι κατά πολύ καλύτερη, εάν συγκριθεί με τις αρχές Ιανουαρίου, όταν η πανδημία έπληξε με πολύ σκληρό τρόπο τη χώρα.
Περίπου το 86% των κατοίκων της χώρας είναι πλέον πλήρως εμβολιασμένοι, ένα από τα υψηλότερα ποσοστά στον κόσμο.

Ιρλανδία

Οι καθημερινοί αριθμοί κρουσμάτων της Ιρλανδίας βρίσκονται στο υψηλότερο επίπεδο από τον Ιανουάριο 2021.
Οι αρχές ανέστειλαν τα σχέδια άρσης των περιορισμών, που έχουν απομείνει,
Μάλιστα ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Leo Varadkar δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο λήψης και νέων μέτρων, εάν δεν υποχωρήσουν τα κρούσματα.

Ελλάδα

Στην Ελλάδα, το ένα αρνητικό ρεκόρ κρουσμάτων μετά το άλλο, έφερε νέα περιοριστικά μέτρα με τα μη εμβολιασμένα άτομα να χρειάζεται πλέον να υποδείξουν ένα αρνητικό τεστ για λιανεμπόριο, κομμωτήρια και χώρους εστίασης.
Από τα μέτρα εξαιρούνται τα σούπερ μάρκετ και τα φαρμακεία, αλλά και οι εκκλησίες, γεγονός για το οποίο ασκήθηκε κριτική στην κυβέρνηση.

Δανία

Στη Δανία το 75% των κατοίκων είναι πλήρως εμβολιασμένοι αλλά τις τελευταίες 10 μέρες ο αριθμός των κρουσμάτων έχει διπλασιαστεί και οι νοσηλείες έχουν αυξηθεί.
Οι υγειονομικές αρχές προτρέπουν την κυβέρνηση να επαναφέρει κάποιους περιορισμούς, μαζί την επίδειξη πιστοποιητικών εμβολιασμού σε δημόσιους χώρους.

Ουγγαρία

Η υποτονική εμβολιαστική αλλά και η έλλειψη περιοριστικών μέτρων έφεραν μεγάλη εξάπλωση του ιού στη χώρα.
Ο πρωθυπουργός Viktor Orban αυστηροποίησε κάποια από τα περιοριστικά μέτρα, μαζί με την επαναφορά της χρήσης μάσκας στα μέσα μεταφοράς.
Επιπλέον τίθενται σε αναστολή κατηγορίες εργαζομένων, που δεν έχουν εμβολιαστεί.
Σε συνέντευξή του στο κρατικό ραδιόφωνο ο Orban προανήγγειλε και νέα περιοριστικά μέτρα, χωρίς να τα προσδιορίσει.

Τσεχία

Νέο ρεκόρ κρουσμάτων κατεγράφη στην Τσεχία, η οποία τον Ιανουάριο 2021 αντιμετώπισε ένα από τα πιο θανατηφόρα κύματα Covid στον κόσμο.
Οι εισαγωγές στα νοσοκομεία βρίσκονται σε επίπεδα ρεκόρ εξαμήνου ενώ αυξάνονται και οι νεκροί.
Η κυβέρνηση επιβάλλει πιο αυστηρά μέτρα για να παρεμποδίσει μη εμβολιασμένους να εισέρχονται σε χώρους εστίασης αλλά και σε αθλητικές, πολιτιστικές εκδηλώσεις.
Ωστόσο μέχρι στιγμής η απερχόμενη κυβέρνηση αποκλείει την επιβολή νέου lockdown και πιο αυστηρών μέτρων κοινωνικής αποστασιοποίησης.

Βαλτική

Η περιοχή της Βαλτικής αναφέρεται μεταξύ των υψηλότερων κατά κεφαλήν κρουσμάτων στον κόσμο.
Η Εσθονία εξετάζει επιπλέον περιορισμούς εάν η κατάσταση επιδεινωθεί.
Τον Οκτώβριο η Λετονία έγινε το πρώτο κράτος – μέλος της ΕΕ, που επέβαλε νέο lockdown τεσσάρων εβδομάδων μετά από μια αύξηση των κρουσμάτων που απειλούσε να κατακλύσει με ασθενείς τα νοσοκομεία.
Επίσης τίθενται σε αναστολή κατηγορίες εργαζομένων, που δεν έχουν εμβολιαστεί.
Η Λιθουανία επεκτείνει τη διακοπή των μαθημάτων στα σχολεία, προκειμένου να ανακόψει την εξάπλωση του ιού μεταξύ των παιδιών.

Βαλκάνια

Η Ρουμανία κατέγραψε το υψηλότερο ποσοστό θνησιμότητας στον κόσμο την προηγούμενη εβδομάδα.
Η έλλειψη διαθέσιμων κρεβατιών έχει οδηγήσει σε νοσηλείες σε ράντζα στους διαδρόμους των νοσοκομείων αλλά και σε ασθενοφόρα.
Μερικοί ασθενείς έλαβαν οξυγόνο ακόμη και στα αυτοκίνητά τους.
Η Βουλγαρία, το λιγότερο εμβολιασμένο μέλος της ΕΕ, είχε την πιο θανατηφόρα εβδομάδα της πανδημίας, με περισσότερους από 1.000 θανάτους.
Οι αρχές αυστηροποιούν τα μέτρα, ενώ προσπαθούν να αποφύγουν το lockdown ενόψει των γενικών εκλογών στις 14 Νοεμβρίου.
Τα δυτικά Βαλκάνια επίσης καταγράφουν ρεκόρ μολύνσεων τις τελευταίες ημέρες.
Η Σερβία είχε τον πιο θανατηφόρο μήνα την πανδημίας τον Οκτώβριο.
Το Μαυροβούνιο, η Βοσνία-Ερζεγοβίνη και το Κοσσυφοπέδιο βρίσκονται πολύ πίσω.
Η Κροατία ενίσχυσε τα μέτρα, μετά από αναφορά ρεκόρ κρουσμάτων.
Οι δημόσιες συγκεντρώσεις θα περιοριστούν στα 50 άτομα, εκτός από τις περιπτώσεις που κάθε παραβρισκόμενος έχει πιστοποιητικό εμβολιασμού.
Η κυβέρνηση επέβαλε επίσης εμβολιασμούς για όλους τους υπαλλήλους του δημόσιου τομέα από τις 15 Νοεμβρίου.


www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης