Τελευταία Νέα
Διεθνή

«Εάν διαλυθεί η Βοσνία» θα ανοίξει ο ασκός του Αιόλου στα Δυτικά Βαλκάνια, προειδοποιεί ο επιτετραμμένος της ΕΕ

«Εάν διαλυθεί η Βοσνία» θα ανοίξει ο ασκός του Αιόλου στα Δυτικά Βαλκάνια, προειδοποιεί ο επιτετραμμένος της ΕΕ

Θα υπάρξει αντίκτυπος και σε άλλες «θερμές» περιοχές, όπως το Κοσσυφοπέδιο, επισημαίνει ο Γερμανός Christian Schmidt

Σχετικά Άρθρα

Eάν η πολυεθνική Βοσνία ωθηθεί προς τη διάλυση, αυτό θα έχει αναπόφευκτα αντίκτυπο σε άλλα θερμά «μέτωπα» στα Δυτικά Βαλκάνια, όπως αυτό μεταξύ  Σερβίας και Κοσσυφοπεδίου δήλωσε ο επιτετραμμένος της ΕΕ στη Βοσνία για τις ειρηνευτικές συνομιλίες στο Reuters το Σάββατο 6 Νοεμβρίου 2021.
Ο Γερμανός Christian Schmidt, ο οποίος είναι ύπατος εκπρόσωπος της ΕΕ στη Βοσνία, δήλωσε αυτή την εβδομάδα ότι η ειρηνευτική συμφωνία που τερμάτισε τον πόλεμο της χώρας στη δεκαετία του 1990 κινδύνευε να αρθεί εκτός εάν η διεθνής κοινότητα λάβει μέτρα για να σταματήσει τους Σέρβους αυτονομιστές.
Αναφερόταν σε κινήσεις της ηγεσίας των Σερβοβοσνίων με στόχο την κατάργηση βασικών κρατικών θεσμών όπως μεταξύ άλλων οι κοινές ένοπλες δυνάμεις, η κοινή αρχή για τη φορολογία και το ανώτατο δικαστικό όργανο,.

Κόσσοβο

«Η αναταραχή σε αυτήν την περιοχή θα επηρεάσει επίσης το ζήτημα της δύσκολης σχέσης μεταξύ Σερβίας και Κοσσυφοπεδίου με τον ίδιο ή παρόμοιο τρόπο», δήλωσε ο Schmidt σε συνέντευξή του.
«Η Σερβία θα πρέπει να έχει συμφέρον να μείνει η Βοσνία-Ερζεγοβίνη ενωμένη», δήλωσε, προσθέτοντας ότι η πορεία του Βελιγραδίου προς την ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση θα μπορούσε να επηρεαστεί σοβαρά από την αστάθεια στη Βοσνία, όπου υποστηρίζει την εθνική μειονότητα.

Οι συμφωνίες του Ντέιτον

Ερωτηθείς εάν υπάρχει ρεαλιστική πιθανότητα διάσπασης της Βοσνίας, ο Schmidt είπε ότι δεν αποτελεί άμεσο κίνδυνο.
«Αλλά εάν συνεχιστεί η υποβάθμιση της συνθήκης του Ντέιτον (…) υπάρχει κίνδυνος η χώρα θα διαλυθεί», πρόσθεσε.
Οι υποστηριζόμενες από τις ΗΠΑ ειρηνευτικές συμφωνίες του Ντέιτον που υπογράφηκαν το 1995 τερμάτισαν τον πόλεμο διάρκειας 3,5 ετών μεταξύ των Σέρβων της Βοσνίας, των Κροατών και των Μουσουλμάνων Βόσνιων χωρίζοντας τη χώρα κατά εθνοτικές γραμμές σε δύο αυτόνομες περιοχές - τη σερβοκρατούμενη Σερβική Δημοκρατία και την κοινή ομοσπονδία από Κροάτες και Βόσνιους.

Η κόκκινη γραμμή

Ενώ ο Schmidt δήλωσε ότι εξακολουθούσε να ελπίζει ότι η διεθνής πίεση θα ωθήσει τις εξελίξεις προς μια «λογική κατεύθυνση», η κόκκινη γραμμή θα ήταν η αποχώρηση της Σερβικής Δημοκρατίας από τις κοινές ένοπλες δυνάμεις και η δημιουργία του δικού της ξεχωριστού στρατού στη Βοσνία, όπως ανακοίνωσε ο Σερβοβόσνιος ηγέτης Milorad Dodik.
«Εάν αυτό αποδειχτεί αληθές... τότε εμείς στη διεθνή κοινότητα θα πρέπει να σκεφτούμε πολύ σοβαρά πώς μπορούμε να προχωρήσουμε», είπε ο Schmidt.
Δήλωσε ότι η χρήση της δικαιοδοσίας του για την απόλυση αξιωματούχων και την επιβολή της νομιμότητας θα ήταν η τελευταία λύση.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης