Τελευταία Νέα
Διεθνή

Επικίνδυνη αναταραχή στην Ανατολική Ευρώπη – Η Πολωνία διπλασιάζει τον στρατό της και καταγγέλλει υβριδικό πόλεμο από τη Λευκορωσία

Επικίνδυνη αναταραχή στην Ανατολική Ευρώπη – Η Πολωνία διπλασιάζει τον στρατό της και καταγγέλλει  υβριδικό πόλεμο από τη Λευκορωσία
Η Βαρσοβία ευαίσθητη υπογραμμίζει την γεωπολιτική θέση της Πολωνίας ως ζώνη ασφαλείας μεταξύ της κεντρικής Ευρώπης και της Ρωσίας - Καταγγέλλει ιμπεριαλιστικές ρωσικές φιλοδοξίες και υβριδικό πόλεμο από τη Λευκορωσία
Σχετικά Άρθρα

Η Πολωνία σχεδιάζει να διπλασιάσει το μέγεθος του στρατού της σε 300.000, που τον καθιστά τον μεγαλύτερο στην Ευρώπη, επικαλούμενη τις αποσταθεροποιητικές απειλές από τη Λευκορωσία και τη συγκέντρωση ρωσικών στρατευμάτων κοντά στην Ουκρανία.
Την Τρίτη (2/11/2021) ο αντιπρόεδρος της πολωνικής κυβέρνησης Jaroslaw Kaczynski υπογράμμισε την ευαίσθητη γεωπολιτική θέση της Πολωνίας ως ζώνη ασφαλείας μεταξύ της κεντρικής Ευρώπης και της Ρωσίας, σημειώνοντας «τις ιμπεριαλιστικές φιλοδοξίες της Μόσχας» και τον «υβριδικό πόλεμο» που διεξάγει η Λευκορωσία του Lukashenko με τη μορφή μαζικής αποστολής μουσουλμάνων μεταναστών πέρα από τα σύνορα της Πολωνίας.

Ριζική ενίσχυση του στρατού

Ο Kaczynski είπε ότι το προτεινόμενο νομοσχέδιο για την άμυνα στοχεύει να ενισχύσει «ριζικά» τις ένοπλες δυνάμεις του έθνους.
«Αν θέλουμε να αποφύγουμε το χειρότερο, δηλαδή τον πόλεμο, πρέπει να ενεργήσουμε σύμφωνα με τον παλιό κανόνα:
Αν θέλετε ειρήνη, προετοιμαστείτε για πόλεμο», είπε σε συνέντευξη Τύπου.
Περιέγραψε την επείγουσα ανάγκη της Πολωνίας να διατηρήσει την «ικανότητα να αμύνεται αποτελεσματικά για μεγάλο χρονικό διάστημα μόνη της» - δεδομένου ότι βρίσκεται στο ΝΑΤΟ και στην ανατολική πλευρά της Ευρώπης.
Η αναφορά σε μελλοντικά σενάρια όπου ο στρατός μπορεί να χρειαστεί να αντέξει «μόνος του για πολύ καιρό» αφορά στο ΝΑΤΟ, καθώς η λήψη αποφάσεων από τη Βορειοατλαντική Συμμαχία θα ήταν χρονοβόρα ακόμη και σε περίπτωση σύγκρουσης μεταξύ Πολωνίας και Λευκορωσίας ή ακόμη και με τη Ρωσία.
Όπως αναφέρει το Associated Press, η Πολωνία ανταποκρίθηκε θετικά στις εκκλήσεις της προηγούμενης κυβέρνησης Trump προς τις ευρωπαϊκές χώρες του ΝΑΤΟ να αυξήσουν τάχιστα τις στρατιωτικές τους δαπάνες, κάτι που αντιμετωπίστηκε από πολλές χώρες της ΕΕ με δυσφορία και οργή.

Υβριδικός πόλεμος;

Το νομοσχέδιο, το οποίο χρειάζεται ακόμη έγκριση από το Κοινοβούλιο και τον πρόεδρο, στοχεύει στην αντικατάσταση ενός υπάρχοντος από το 1967.
Εκείνη την εποχή η Πολωνία ήταν μέλος της ανατολικής στρατιωτικής συμμαχίας του Συμφώνου της Βαρσοβίας, υπό τον έλεγχο της Μόσχας.
Από το 1999 είναι μέλος του ΝΑΤΟ και αναφέρεται τακτικά ως ένα από τα λίγα μέλη της συμμαχίας που επενδύουν τουλάχιστον το 2% του ΑΕΠ της στην άμυνα.
Ο Kaczynski είπε, μιλώντας μαζί με τον υπουργό Άμυνας Mariusz Blaszczak, πως οι αλλαγές θα ωφελήσουν επίσης το ΝΑΤΟ.
Ένας μεγάλος μοχλός ώθησης για έναν πολύ διευρυμένο στρατό είναι η μεταναστευτική πίεση που προέρχεται από τη Λευκορωσία.
Η Πολωνία έχει επανειλημμένα καταγγείλει προσπάθειες της Λευκορωσίας να χρησιμοποιήσει τη μεταναστευτική κρίση ως αντίποινα για τις δυτικές κυρώσεις στην κυβέρνηση Lukashenko.
Ως αποτέλεσμα, η Πολωνία στέλνει στρατιωτικές ενισχύσεις στα σύνορα.

Αναταραχή

Κάποιοι ισχυρίστηκαν ότι οι λευκορωσικές δυνάμεις κυριολεκτικά αναγκάζουν μετανάστες από τη Μέση Ανατολή να έλθουν αντιμέτωποι με Πολωνούς στρατιώτες στα σύνορα.
Τις τελευταίες ημέρες υπήρξαν κατηγορίες μεταξύ Πολωνίας και Λευκορωσίας για ένοπλη αντιπαράθεση και επιθετικότητα.
«Σε έναν γύρο αλληλοκατηγοριών, η Λευκορωσία κάλεσε τον πρέσβη της Πολωνίας στο Μινσκ την Πέμπτη (4/11) προκειμένου να διαμαρτυρηθεί για τους ισχυρισμούς της Βαρσοβίας ότι οι Λευκορώσοι συνοριοφύλακες είχαν απειλήσει να ανοίξουν πυρ εναντίον πολωνικής περίπολου, αναφέρει η VOA News.
Η εισροή μεταναστών στην Πολωνία, τη Λιθουανία και τη Λετονία είχε ως αποτέλεσμα κάθε χώρα να στρατιωτικοποιήσει τα σύνορά της.
Υπήρξε επίσης μια πρόσφατη αναταραχή με διπλωματικές διαμαρτυρίες, όπου και οι δύο πλευρές καλούσαν πρεσβευτές - αν και η Λευκορωσία έχει επισήμως αρνηθεί ότι βρίσκεται πίσω από τα καραβάνια μεταναστών, τα οποία λέγεται πως αποτελούνται κυρίως από Ιρακινούς.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης