Τελευταία Νέα
Διεθνή

Βαθαίνει η κρίση στη Βόρεια Μακεδονία: Πρόταση μομφής κατά της κυβέρνησης Zaev

Βαθαίνει η κρίση στη Βόρεια Μακεδονία: Πρόταση μομφής κατά της κυβέρνησης Zaev
Πρόταση μομφής κατά του Zaev, έληξε η διορία για την παραίτησή του
Σχετικά Άρθρα

Βαθαίνει η πολιτική κρίση στη Βόρεια Μακεδονία, καθώς τα τα κόμματα της αντιπολίτευσης κατέθεσαν πρόταση μομφής κατά της κυβέρνησης του Zoran Zaev.  
Υπενθυμίζεται ότι χθες, ο αρχηγός του μεγαλύτερου κόμματος της αντιπολίτευσης, VMRO-DPMNE, Hristijan Mickoski, είχε δώσει "διορία" στον Zaev να παραιτηθεί μέχρι σήμερα το απόγευμα κάτι το οποίο δεν έγινε.
Ο βουλευτής του VMRO-DPMNE Alexander Nikolovski, παρουσιάζοντας την πρόταση μομφής κατά της κυβέρνησης, ανέφερε ότι αυτή υποστηρίζεται από 61 βουλευτές, από 120 που αριθμεί το σύνολο της Βουλής.
Την πρόταση μομφής, υποστηρίζουν ο συνασπισμός υπό το VMRO-DPMNE (44 βουλευτές), τα αλβανικά κόμματα "Συμμαχία για τους Αλβανούς-Εναλλακτική" (12 βουλευτές) και "BESA" (3 βουλευτές) και το κόμμα "Levica" (Αριστερά - 2 βουλευτές).
Πάντως, προηγουμένως σήμερα ο βουλευτής της "Συμμαχίας για τους Αλβανούς-Εναλλακτική", Skender Rexhepi, δήλωσε πως δεν μπορεί να συνταχθεί με μία πρωτοβουλία που υποστηρίζεται και από το εθνικιστικό κόμμα "Levica", το οποίο διατηρεί σταθερά αντιαλβανικό προφίλ.
Ο Nikolovski ερωτώμενος σχετικά, εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι ο Σκεντέρ Ρετζέπι θα ψηφίσει υπέρ της πρότασης μομφής.
Μετά την κατάθεση της πρότασης μομφής, ο Πρόεδρος της Βουλής αναμένεται να ορίσει συνεδρίαση του Σώματος για την εξέταση της πρότασης.
Η συζήτηση στη Βουλή επί της πρότασης μομφής διαρκεί τρεις ημέρες.
Για να εγκριθεί η πρόταση μομφής πρέπει να ψηφιστεί από τουλάχιστον 61 βουλευτές.
Tο VMRO- DPMNE αναμένει πως η ψηφοφορία στη Βουλή επί της πρότασης μομφής θα διεξαχθεί την Πέμπτη, 11 Νοεμβρίου.


Ο Mickoski αναγνωρίζει τις Πρέσπες, αλλά όχι την ονομασία


Ότι δεν πρόκειται ποτέ να χρησιμοποιήσει το νέο όνομα της χώρας (Βόρεια Μακεδονία), παρά το γεγονός ότι αναγνωρίζει, όπως είπε, πως η Συμφωνία των Πρεσπών αποτελεί πραγματικότητα, την οποία δεν μπορεί κανείς να αγνοήσει, διαμήνυσε ο αρχηγός του μεγαλύτερου κόμματος της αντιπολίτευσης στη Βόρεια Μακεδονία, του δεξιού VMRO-DPMNE, Hristijan Mickoski, σε χθεσινοβραδινή του συνέντευξή του στον μεγαλύτερο ιδιωτικό τηλεοπτικό σταθμό των Σκοπίων, τον Sitel.
«Δεν μπορείτε να περιμένετε από εμένα να επαναλαμβάνω σαν τον Zoran Zaev τον προσδιορισμό (σ.σ.: Βόρεια).
Αυτό δεν πρόκειται ποτέ να το κάνω.
Όμως, τη συμφωνία των Πρεσπών, που φέρνει μαζί της μια συγκεκριμένη πραγματικότητα στη Μακεδονία – είμαστε μέρος αυτής της Βουλής, συμμετέχουμε σε εκλογές στη χώρα, είμαστε μέρος μίας πραγματικότητας την οποία δυστυχώς υιοθέτησε ο Zaev – δεν μπορούμε να την αγνοήσουμε, δεν μπορούμε να είμαστε υποκριτές και να λέμε ότι δεν είναι πραγματικότητα», ανέφερε ο ηγέτης της αντιπολίτευσης.

Διορία στον Zaev για παραίτηση μέχρι σήμερα το μεσημέρι

Οι δηλώσεις αυτές του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης της Βόρειας Μακεδονίας καταγράφονται σε μια χρονική περίοδο κατά την οποία τα κόμματα της αντιπολίτευσης γνωστοποίησαν ότι εξασφάλισαν κοινοβουλευτική πλειοψηφία για να οδηγήσουν σε πτώση την κυβέρνησης του Zaev, η οποία, όπως υποστηρίζουν, πλέον έχει χάσει τη δεδηλωμένη. 
Νωρίτερα χθες Κυριακή, ο επικεφαλής του VMRO έδωσε «διορία» στον πρωθυπουργό Zaev να υποβάλει μέχρι το μεσημέρι σήμερα Δευτέρα την παραίτησή του και πρόσθεσε ότι εάν αυτό δεν συμβεί θα καταθέσει στο κοινοβούλιο, ήδη το απόγευμα, πρόταση μομφής κατά της κυβέρνησης, σύμφωνα με το Euronews.
Οι εξελίξεις αυτές ακολουθούν τη βαριά ήττα του κυβερνώντος Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος (SDSM) του Zoran Zaev στις δημοτικές εκλογές της προπερασμένης Κυριακής και τη δήλωση του τελευταίου ότι θα παραιτηθεί από το αξίωμα του πρωθυπουργού της χώρας.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης