Τελευταία Νέα
Διεθνή

Οι τράπεζες της Wall Street αναζητούν ευκαιρίες στην Ευρώπη - Ρεκόρ συμφωνιών για άντληση κεφαλαίων

Οι τράπεζες της Wall Street αναζητούν ευκαιρίες στην Ευρώπη - Ρεκόρ συμφωνιών για άντληση κεφαλαίων
Η ευρωπαϊκή ομάδα της JP Morgan έχει υπερδιπλασιαστεί σε μέγεθος από την αρχή του 2020

Ισχυρό «παρών» δίνουν οι τράπεζες της Wall Street στην Ευρώπη, προσφέροντας οικονομική χείρα βοηθείας στις επιχειρήσεις της Γηραιάς Ηπείρου.
Στελέχη της Goldman Sachs και της JPMorgan Chase δήλωσαν ότι επικεντρώνουν τις προσπάθειές τους σε private placements σε επιχειρήσεις, εν μέσω μιας επενδυτικής φρενίτιδας στις κεφαλαιαγορές.
Στοιχηματίζουν δε ότι η εκρηκτική άντληση κεφαλαίων από ιδιωτικές εταιρείες δεν θα αποδειχθεί προσωρινή.
Σε αυτό το πλαίσιο, η Goldman Sachs έχει ήδη κληθεί να «επεξεργαστεί» 18 συμφωνίες στην Ευρώπη, συγκεντρώνοντας περισσότερα από 9 δισεκατομμύρια δολάρια μέχρι στιγμής το 2021, σε σύγκριση με έξι συμφωνίες ύψους 1,7 δισεκατομμυρίων δολαρίων το 2020.
Σημειώνεται πως η τράπεζα έχει δημιουργήσει έναν νέο όμιλο «εναλλακτικών μετοχικών προϊόντων».
Ο Lyle Schwartz, συνεπικεφαλής της μονάδας, δήλωσε ότι «διέθετε περισσότερους πόρους στα private placements που ανέπτυξε μαζικά», επειδή θεωρείται «μακροπρόθεσμος βιώσιμος και συστημικός μοχλός ανάπτυξης».
Αν και ο αριθμός των τραπεζιτών που ασχολούνται με μικρές, ιδιωτικές συμφωνίες παραμένει μικρός, αυξάνεται.
Η ευρωπαϊκή ομάδα της JP Morgan έχει υπερδιπλασιαστεί σε μέγεθος από την αρχή του 2020 ενώ ο αριθμός των εργαζομένων στις ευρύτερες αγορές μετοχικών κεφαλαίων παρέμεινε σταθερός.
Ο Aloke Gupte, συνεπικεφαλής των κεφαλαιαγορών της JP Morgan για τις αναδυόμενες αγορές, δήλωσε:
«Όλοι έχουν επικεντρωθεί φέτος στις IPO για προφανείς λόγους – είχαμε μια χρονιά ρεκόρ». . . αλλά νομίζω ότι η δύναμη στα ιδιωτικά capital markets είναι απίστευτη».
Η νέα μονάδα εναλλακτικών μετοχικών προϊόντων της Goldman εξυπηρετεί επίσης την εκκολαπτόμενη ευρωπαϊκή αγορά SPAC, αν και υπολείπεται πολύ σε σχέση με ό,τι συμβαίνει στη Wall Street.
Η εστίαση σε ιδιωτικές τοποθετήσεις εκ μέρους δύο από τις μεγαλύτερες τράπεζες της Wall Street υπογραμμίζει τις αναπτυξιακές δυνατότητες του οικοσυστήματος των ευρωπαϊκών startups - ιδιαίτερα για εταιρείες τεχνολογίας και υγειονομικής περίθαλψης.
Σε αυτό το κλίμα, οι ευρωπαϊκές εταιρείες συγκέντρωσαν επιχειρηματικό κεφάλαιο 72 δισ. δολ. τους πρώτους εννέα μήνες του τρέχοντος έτους, σύμφωνα με το CBInsights (82% υψηλότερα από το ρεκόρ έτους το 2019).
Εκτός από τη είσπραξη προμηθειών για μεμονωμένες συμφωνίες, οι διαδικασίες άντλησης κεφαλαίων προσφέρει στις τράπεζες την ευκαιρία να αρχίσουν να χτίζουν σχέσεις με τις πιο υποσχόμενες νεοφυείς επιχειρήσεις ενόψει ακόμη πιο προσοδοφόρων γεγονότων, όπως συγχωνεύσεις και εξαγορές ή IPO.
Επισημαίνεται ότι υπάρχουν περίπου 130 «μονόκεροι» στην Ευρώπη — ιδιωτικές νεοφυείς επιχειρήσεις αξίας άνω του 1 δισεκατομμυρίου δολαρίων.
Ωστόσο, όπως υπολογίζεται, θα υπάρξουνπερισσότεροι από 250 μέσα σε «ένα ή δύο χρόνια».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης