Τελευταία Νέα
Διεθνή

Νευρικότητα και πιέσεις στη Wall Street - Ο πληθωρισμός «τρομάζει» τις αγορές

Νευρικότητα και πιέσεις στη Wall Street - Ο πληθωρισμός «τρομάζει» τις αγορές

Πτωτικά για δεύτερη ημέρα η Wall Street - «Βαρίδι» ο πληθωρισμός

Σχετικά Άρθρα

Πτωτικά για δεύτερη ημέρα κινήθηκαν σήμερα 10/11 οι δείκτες της Wall Street, μετά από ένα πολυήμερο ανοδικό σερί που οδήγησε τους δείκτες σε αλλεπάλληλα ιστορικά ρεκόρ, με την επενδυτική ψυχολογία να βαραίνουν σήμερα τα στοιχεία για τον πληθωρισμό που σκαρφάλωσε σε πολυετή υψηλά, καθώς τα στοιχεία που ανακοινώθηκαν έδειξαν ότι σκαρφάλωσε στο υψηλότερο επίπεδο τριών δεκαετιών, γεγονός που πυροδότησε νέους φόβους ότι η Federal Reserve ίσως αναγκαστεί να επιταχύνει τη σύσφιξη της πολιτικής της και προχωρήσει νωρίτερα από το αναμενόμενο σε αύξηση των επιτοκίων της πλήττοντας τις μετοχές και τα ομόλογα.
Σημειώνεται ότι ο δείκτης τιμών καταναλωτή αυξήθηκε κατά 6,2% σε σύγκριση με τον Οκτώβριο του 2020, όπως έδειξαν τα στοιχεία που ανακοίνωσε σήμερα το υπουργείο Εμπορίου των ΗΠΑ.
Σε σχέση με τον Σεπτέμβριο ο δείκτης ενισχύθηκε κατά 0,9%, εμφανίζοντας τη μεγαλύτερη μηνιαία άνοδο των τελευταίων τεσσάρων μηνών.
Ο δομικός δείκτης, που δεν περιλαμβάνει τα τρόφιμα και την ενέργεια, αυξήθηκε κατά 0,6%.

Ο δείκτης Dow Jones σημείωσε πτώση -0,66% στις 36.079,94 μονάδες
Ο δείκτης S&P 500 κατέγραψε απώλειες -0,82% στις 4.646,71 μονάδες
Ο δείκτης Nasdaq υποχώρησε -1,66% στις 15.622,71 μονάδες

H υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ J. Yellen δήλωσε, ότι το διακομματικό νομοσχέδιο που ψηφίστηκε από το Κογκρέσο, αλλά και το προτεινόμενο από τον πρόεδρο Biden νομοσχέδιο κοινωνικών δαπανών θα αυξήσουν την παραγωγικότητα στις ΗΠΑ, αλλά και το αμερικανικό εργατικό δυναμικό.
Η Yellen, ότι συνολικά τα δύο νομοσχέδια θα αυξήσουν το μακροπρόθεσμο οικονομικό αποτέλεσμα χωρίς να προκαλέσουν αύξηση του εθνικού χρέους, ενώ τα μέτρα αύξησης των εισοδημάτων που προβλέπουν, θα μειώσουν τα ελλείμματα διαχρονικά.
Οι επενδύσεις που προβλέπονται στο νομοσχέδιο «Build Back Better» για την φροντίδα των παιδιών θα επιτρέψουν σε αρκετές Αμερικανίδες μητέρες να επιστρέψουν στο εργατικό δυναμικό, πρόσθεσε η ίδια, επικαλούμενη μελέτες που δείχνουν ότι από το 2018 ως το 2019, περίπου δύο εκατομμύρια γονείς μικρών παιδιών έπρεπε να παραιτηθούν από τις εργασίες τους, να αποφύγουν μία εργασία ή να αλλάξουν δραστικά την εργασία τους για να διαχειριστούν ζητήματα που σχετίζονται με την φροντίδα των παιδιών.
«Ένα άλλο ποσό 400 δισεκατομμυρίων δολαρίων θα προέλθει, καθώς θα κλείσουν τα νομικά κενά που χρησιμοποιούν οι πλούσιοι φορολογούμενοι, ενώ άλλα 200 δισεκατομμύρια δολάρια θα εισπραχθούν από ένα πρόσθετο φόρο που θα πληρώσουν οι πιο υψηλόμισθοι, αυτοί που έχουν εισοδήματα μεγαλύτερα από 10 εκατομμύρια δολάρια ετησίως», δήλωσε η Yellen.
Στα υπόλοιπα νέα από το μέτωπο της μακροοικονομίας κατά 4 χιλ. μειώθηκαν οι αιτήσεις για τα επιδόματα ανεργίας στις ΗΠΑ την εβδομάδα που έληξε στις 6 Νοεμβρίου 2021, στις 267 χιλ.
Από την άλλη, οι συνεχιζόμενες αιτήσεις για το επίδομα ανεργίας αυξήθηκαν κατά 59 χιλ. στα 2,16 εκατ.
Πάντως, παρά τη σταθεροποίηση της αγοράς εργασίας, η Federal Reserve δήλωσε την προηγούμενη εβδομάδα ότι θα αρχίσει να μειώνει το ποσό στήριξης που παρέχει στην οικονομία μειώνοντας αργά τις μηνιαίες αγορές ομολόγων της.
Στα εταιρικά νέα της ημέρας πρόστιμο 2,8 δισ. δολαρίων θα κληθεί να καταβάλει η Google για παράβαση αντιμονοπωλιακών κανόνων της Ε.Ε.
Συγκεκριμένα, το Γενικό Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης απέρριψε την προσφυγή του τεχνολογικού κολοσσού κατά προηγούμενης απόφασής του, επιβεβαιώνοντας ότι υποχρεούται να πληρώσει το παραπάνω ποσό.
Οι κυρώσεις αυτές επιβλήθηκαν επειδή η Google ευνοούσε τη δική της υπηρεσία σύγκρισης τιμών για αγορές, ώστε να έχει αθέμιτο πλεονέκτημα έναντι των μικρότερων ευρωπαϊκών ανταγωνιστών της.
Σημειώνεται ότι δεν είναι η πρώτη φορά που η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δικαιώνει την Κομισιόν στην κόντρα που έχει ανοίξει με μεγάλες εταιρείες τεχνολογίας με αφορμή την παράβαση της αντιμονοπωλιακής νομοθεσίας.
Στην εξαγορά της φινλανδικής Wolt Enterprises ΟΥ προχωρά η αμερικανική DoorDash, ένα μεγάλο deal στον κλάδο του delivery, αξίας 7 δισ. ευρώ.
Η μεγαλύτερη εταιρεία delivery των ΗΠΑ επεκτείνεται και στην Ευρώπη, μεταδίδει το Reuters, καθώς η έκρηξη της ζήτησης για υπηρεσίες από την DoorDash και αντίστοιχες ανταγωνιστικές εταιρείες λόγω της πανδημίας αναμένεται να μειωθεί τους επόμενους μήνες.
Καλύτερα των εκτιμήσεων ήταν τα κέρδη της εταιρείας κατασκευής μπαταριών Energizer Holdings στο δ΄ τρίμηνο χρήσης μέχρι τις 30 Σεπτεμβρίου.
Τα καθαρά κέρδη διαμορφώθηκαν στα 79,1 εκατ. δολάρια ή 1,14 δολάρια ανά μετοχή για το τρίμηνο, έναντι των ζημιών 55,6 εκατ. δολαρίων ή 67 σεντς ανά μετοχή πριν από ένα χρόνο.
Τα προσαρμοσμένα κέρδη ανά μετοχή διαμορφώθηκαν στα 79 σεντς, υψηλότερα από τις εκτιμήσεις για 73 σεντς.
Οι πωλήσεις αυξήθηκαν στα 766 εκατ. δολάρια από τα 763 εκατ. δολάρια πριν από ένα χρόνο, επίσης υψηλότερα των εκτιμήσεων για 736 εκατ. δολάρια.
Η Energizer εκτιμά ότι τα κέρδη ανά μετοχή του 2022 θα διαμορφωθούν στα 3 δολάρια, χαμηλότερα των εκτιμήσεων για 4,35 δολάρια.
Η αλυσίδα φαστ-φουντ Wendy’s ανακοίνωσε κέρδη που υπερέβησαν τις εκτιμήσεις και αύξησε το πρόγραμμα επαναγοράς μετοχών.
Τα καθαρά κέρδη διαμορφώθηκαν στα 41,2 εκατ. δολάρια ή 18 σεντς ανά μετοχή, υψηλότερα από τα 39,8 εκατ. δολάρια ή 17 σεντς ανά μετοχή πριν από ένα χρόνο.
Τα προσαρμοσμένα κέρδη ανά μετοχή διαμορφώθηκαν στα 19 σεντς, έναντι εκτιμήσεων για 18 σεντς.
Τα έσοδα αυξήθηκαν στα 470,3 εκατ. δολάρια από τα 452.2 εκατ. δολάρια, και οριακά χαμηλότερα από τις συγκλίνουσες εκτιμήσεις για 470,5 εκατ. δολάρια.
Οι συγκρίσιμες πωλήσεις των εστιατορίων αυξήθηκαν 3,3%, χαμηλότερα από τις εκτιμήσεις για αύξηση 4,9%.
Η Wendy’s αύξησε το πρόγραμμα αγοράς μετοχών της κατά 80 εκατ. δολάρια, στα 300 εκατ. δολάρια συνολικά.
Η εταιρεία επίσης ξεκινά ένα νέο πρόγραμμα αγοράς μετοχών, ύψους 125 εκατ. δολαρίων, στο δ΄ τρίμηνο.



Κέρδη στις ευρωαγορές παρά τις ανησυχίες για τον πληθωρισμό

Με θετικά πρόσημα έκλεισαν οι ευρωαγορές παρά τις ανησυχίες για τα στοιχεία που δείχνουν έκρηξη του πληθωρισμού σε Κίνα, Γερμανία και ΗΠΑ, επαναφέροντας στο προσκήνιο το ενδεχόμενο οι κεντρικές τράπεζες να αναγκαστούν σε πιο επιθετική σύσφιξη της νομισματικής τους πολιτικής.
Τα στοιχεία από τις ΗΠΑ έδειξαν άλμα του ετήσιου πληθωρισμού τον Οκτώβριο σε υψηλό 31 ετών, στο 6,2%, ξεπερνώντας τις εκτιμήσεις των αναλυτών που τοποθετούσαν την ετήσια αύξηση στο 5,9%.
Σε μηνιαία βάση ο δείκτης τιμών αυξήθηκε κατά 0,9%, έναντι της εκτίμησης των αναλυτών για 0,6%.
Νωρίτερα, τα στοιχεία που ανακοινώθηκαν στην Κίνα έδειξαν ότι οι τιμές παραγωγού σκαρφάλωσαν σε υψηλό 26 ετών τον προηγούμενο μήνα.
Ισχυρή άνοδο των τιμών έδειξαν και τα στοιχεία της γερμανικής στατιστικής υπηρεσίας για τον Οκτώβριο 2021.
Ειδικότερα, οι τιμές αυξήθηκαν 4,5% με βάση τα εθνικά πρότυπα και κατά 4,6% σε εναρμονισμένη βάση, σύμφωνα με τα στοιχεία της Destatis.
Το ράλι του πληθωρισμού τους τελευταίους μήνες συντηρεί τον προβληματισμό για τις αντοχές των κεντρικών τραπεζών να διατηρούν την ιδιαίτερα διευκολυντική κατεύθυνση της νομισματικής τους πολιτικής.
Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα περιμένει περαιτέρω αύξηση του πληθωρισμού το τρέχον έτος, πριν αρχίσει να μειώνεται εντός του 2022.
Παράλληλα, συνεχίζεται η ανακοίνωση των εταιρικών αποτελεσμάτων για το γ΄τρίμηνο του 2021.

Ο γερμανικός DAX κέρδισε 0,17% στις 16.067,83 μονάδες, ο βρετανικός FTSE 100 πρόσθεσε 0,91% στις 7.340,15 μονάδες και ο γαλλικός CAC - 40 έκλεισε στις 7.045,16 μονάδες με άνοδο 0,03%.

Στα νέα από το μέτωπο της μακροοικονομίας στο 4,5% επιβεβαιώθηκε ο πληθωρισμός στη Γερμανία τον Οκτώβριο, σύμφωνα με τα στοιχεία της Destatis.
Οι τιμές καταναλωτή ανήλθαν στο 4,5% σύμφωνα με τα εθνικά πρότυπα και 4,6% σύμφωνα με τα εναρμονισμένα με την ΕΕ.
Οι τιμές καταναλωτή ανήλθαν στο 0,5% σε μηνιαία βάση.
Οι τιμές των αγαθών αυξήθηκαν 7% σε ετήσια βάση τον Οκτώβριο.
Οι τιμές ενεργειακών προϊόντων αυξήθηκαν 18,6% σε σχέση με το προηγούμενο έτος.
Η τιμή του πετρελαίου θέρμανσης διπλασιάστηκε σε σχέση με το προηγούμενο έτος, ενώ αυτή των καυσίμων κίνησης αυξήθηκε 35%.
Στα εταιρικά νέα της ημέρας ξεπέρασαν τις εκτιμήσεις τα κέρδη τρίτου τριμήνου 2021 της Credit Agricole, λόγω των χαμηλότερων προβλέψεων που σχετίζονται με την πανδημία για επισφαλή δάνεια και των υψηλότερων εσόδων στη λιανική τραπεζική, αντισταθμίζοντας τα ασθενέστερα έσοδα στις κεφαλαιαγορές και τις ασφαλίσεις.
Η δεύτερη μεγαλύτερη εισηγμένη τράπεζα της Γαλλίας, ανέφερε ότι τα καθαρά κέρδη αυξήθηκαν 43,5% το τρίτο τρίμηνο στα 1,40 δισεκατομμύρια ευρώ (1,62 δισεκατομμύρια δολάρια).
Τα έσοδα αυξήθηκαν κατά 7,4% στα 5,53 δισ. ευρώ, πάνω από τα 5,46 δισ. ευρώ που προέβλεπαν οι αναλυτές, ενώ το κόστος κινδύνου - αντανακλώντας τις προβλέψεις για επισφαλή δάνεια - μειώθηκε κατά 56,1%.
Η E.ON ανακοίνωσε ότι τα καθαρά κέρδη και οι πωλήσεις αυξήθηκαν στο γ΄ τρίμηνο 2021, ενώ η εταιρεία διατήρησε τις εκτιμήσεις για το έτος.
Η γερμανική εταιρεία ενέργειας ανακοίνωσε ότι τα καθαρά κέρδη της αυξήθηκαν στα 1,24 δισ. ευρώ από τα 700 εκατ. ευρώ για το γ΄ τρίμηνο του προηγουμένου έτους.
Σε προσαρμοσμένη βάση, τα καθαρά κέρδη αυξήθηκαν στα 424 εκατ. ευρώ, από τα 139 εκατ. ευρώ.
Οι πωλήσεις διαμορφώθηκαν στα 15,05 δισ. ευρώ σε σχέση με τα 12,81 δισ. ευρώ πριν από έναν χρόνο.
Τα κέρδη προ φόρων και τόκων αυξήθηκαν στα 1,24 δισ. Ευρώ από τα 952 εκατ. Ευρώ. Σε προσαρμοσμένη βάση, τα ΕΒΙΤ αυξήθηκαν στα 765 εκατ. Ευρώ από τα 503 εκατ. ευρώ.
Η ABN Amro ανακοίνωσε βελτιωμένα κέρδη για το γ΄ τρίμηνο 2021, παρόλο που τα έσοδα και το λειτουργικό της αποτέλεσμα μειώθηκαν.
Η ολλανδική τράπεζα εμφάνισε καθαρά κέρδη 343 εκατ. ευρώ για το τρίμηνο μέχρι τις 30 Σεπτεμβρίου, υψηλότερα από τα 301 εκατ. ευρώ πριν από ένα χρόνο, αλλά χαμηλότερα από τα 393 εκατ. ευρώ στο β΄ τρίμηνο του 2021.
Τα λειτουργικά κέρδη μειώθηκαν 21% σε ετήσια βάση, στα 1,73 δισ. ευρώ., ενώ το λειτουργικό αποτέλεσμα διαμορφώθηκε 49% χαμηλότερα, στα 432 εκατ. ευρώ.
Οι πωλήσεις της Alstom υπερδιπλασιάστηκαν στο α΄ εξάμηνο της χρήσης καθώς οι παραγγελίες αυξήθηκαν.
Οι πωλήσεις της γαλλικής εταιρείας κατασκευής τρένων αυξήθηκαν στα 7,44 δισ. ευρώ για το εξάμηνο μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου, από τα 3,52 δισ. ευρώ στο προηγούμενο έτος.
Οι πωλήσεις β΄ τριμήνου διαμορφώθηκαν στα 3,74 δισ. Ευρώ, 2% υψηλότερα των εκτιμήσεων, ανέφεραν οι αναλυτές της Citigroup.
Το ανεκτέλεστο υπόλοιπο του α΄ εξαμήνου διαμορφώθηκε στα 76,36 δισ. ευρώ, υψηλότερα 91% από το προηγούμενο έτος.
Τα προσαρμοσμένα κέρδη προ φόρων και τόκων διαμορφώθηκαν στα 335 εκατ. ευρώ στο διάστημα Απριλίου-Σεπτεμβρίου, παρουσιάζοντας αύξηση από τα 2,63 εκατ. ευρώ για την αντίστοιχη περίοδο πέρυσι.
Η Ahold Delhaize ανακοίνωσε κέρδη για το γ΄ τρίμηνο 2021 που υπερέβησαν τις εκτιμήσεις, ενώ αύξησε και τις εκτιμήσεις της για το σύνολο της χρήσης.
Η ολλανδική εταιρεία σούπερ μάρκετ εμφάνισε καθαρά κέρδη 522 εκατ. ευρώ έναντι των 68 εκατ. ευρώ πριν από ένα χρόνο.
Οι καθαρές πωλήσεις αυξήθηκαν στα 18,55 δισ. ευρώ από τα 17,83 δισ. ευρώ πριν από ένα χρόνο, παρουσιάζοντας αύξηση 4,6% σε σταθερή συναλλαγματική βάση.
Οι συγκλίνουσες εκτιμήσεις έκαναν λόγο για 18,02 δισ. ευρώ.
Η Infineon Technologies ανακοίνωσε υψηλότερα κέρδη και έσοδα στο δ΄ τρίμηνο της χρήσης 2021, καθώς συνεχίζει να επωφελείται από την υψηλή ζήτηση για ημιαγωγούς και τόνισε ότι αναμένει ισχυρό 2022.
Η γερμανική εταιρεία κατασκευής επεξεργαστών ανακοίνωσε καθαρά κέρδη 464 εκατ. Ευρώ έναντι των 109 εκατ. Ευρώ πριν από ένα χρόνο.
Τα έσοδα για το τρίμηνο αυξήθηκαν στα 3,01 δισ. Ευρώ από τα 2,49 δισ. ευρώ. Οι αναλυτές ανέμεναν κέρδη 330,1 εκατ. Ευρώ και έσοδα 2,94 δισ. ευρώ.
Τα προσαρμοσμένα κέρδη προ τόκων και φόρων αυξήθηκαν στα 616 εκατ. Ευρώ από τα 379 εκατ. Ευρώ, με το περιθώριο των προσαρμοσμένων ΕΒΙΤ να αυξάνεται στο 20,5% από το 15,2%.
Η Infineon ανέμενε έσοδα δ΄ τριμήνου ύψους 2,9 δισ. Ευρώ, με προσαρμοσμένο περιθώριο των ΕΒΙΤ στο 19% περίπου,
Για το α΄ τρίμηνο της χρήσης 2022, η εταιρεία στοχεύει σε έσοδα 3 δισ. Ευρώ και προσαρμοσμένο περιθώριο ΕΝΙΤ στο 21%.
Για τη νέα χρήση, αναμένει έσοδα 12,7 δισ. Ευρώ συν/πλην 500 εκατ., με το προσαρμοσμένο περιθώριο των ΕΒΙΤ στο 21%.
Η γερμανική εταιρεία αθλητικών ειδών Adidas περιέκοψε τις εκτιμήσεις για τις πωλήσεις και τα κέρδη στο σύνολο της χρήσης, επικαλούμενη προβλήματα στον εφοδιασμό και ένα σκληρό περιβάλλον της αγοράς στην Κίνα, καθώς τα αποτελέσματα γ΄ τριμήνου ήταν χαμηλότερα των εκτιμήσεων.
Η Adidas ανακοίνωσε πωλήσεις στο γ΄ τρίμηνο, αυξημένες κατά 3% σε ετήσια βάση στα 5,752 δισ. Ευρώ, ενώ τα λειτουργικά κέρδη μειώθηκαν 8,5% στα 672 εκατ. Ευρώ, έναντι εκτιμήσεων για 5,83 δισ. Ευρώ και 682 εκατ. Ευρώ αντιστοίχως.
Για το 2021 η Adidas συνεχίζει να αναμένει τα έσοδα να αυξηθούν μέχρι 20%, αλλά τώρα εκτιμά ότι η αύξηση θα είναι χαμηλότερη, χωρίς να δίνει λεπτομέρειες για το τι εννοεί.
Η Allianz αναβάθμισε τις εκτιμήσεις για το σύνολο της χρήσης αφού σημείωσε αύξηση 2,3%, υψηλότερα από ό,τι αναμενόταν, στα καθαρά κέρδη γ΄ τριμήνου, καθώς η γερμανική ασφαλιστική βγαίνει από τις πιέσεις που προκάλεσε η πανδημία.
Η εταιρεία αναμένει τα λειτουργικά κέρδη του 2021 να διαμορφωθούν κοντά στα 13 δισ. ευρώ, υψηλότερα από τις προηγούμενες εκτιμήσεις για 12-13 δισ. ευρώ.
Στο γ΄ τρίμηνο, τα καθαρά κέρδη διαμορφώθηκαν στα 2,111 δισ. ευρώ σε σχέση με τα 2,063 δισ. ευρώ πριν από ένα χρόνο.

Απώλειες στην Ασία μετά τα στοιχεία για τον πληθωρισμό

Υποχώρησαν τα ασιατικά χρηματιστήρια μετά τα στοιχεία που έδειξαν νέα άλμα του πληθωρισμού τον Οκτώβριο 2021 στην Κίνα.
Ειδικότερα, ο δείκτης τιμών καταναλωτή αυξήθηκε 1,5% τον Οκτώβριο 2021, από 0,7% τον προηγούμενο μήνα, όπως ανακοίνωσε η στατιστική υπηρεσία της χώρας.
Η άνοδος σε υψηλό 13 μηνών οδηγήθηκε κυρίως από το άλμα των τιμών σε τρόφιμα και καύσιμα, όπως έδειξαν τα στοιχεία.
Οι τιμές παραγωγού, στο μεταξύ, σκαρφάλωσαν 13,5% ενισχύοντας τις ανησυχίες ότι οι ανοδικές πιέσεις στις τιμές ενδεχομένως να περιορίσουν την ικανότητα της κεντρικής τράπεζας της χώρας να προσαρμόζει τις πολιτικές της για να ενισχύει την ανάπτυξη.
Στο Χονγκ Κονγκ ο δείκτης Hang Seng σημείωσε άνοδο +0,1%, στην ηπειρωτική Κίνα ο Shanghai Composite κατέγραψε πτώση -0,4%.
Ο ιαπωνικός δείκτης Nikkei 225 σημείωσε πτώση -0,6% στις 29.106,78 μονάδες.
Ο Kospi της Νότιας Κορέας υποχώρησε -1,1%.
Στην Αυστραλία ο S&P/ASX 200 κατέγραψε απώλειες -0,1%.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης