Τελευταία Νέα
Διεθνή

Holzmann: Το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ θα ολοκληρωθεί τον Σεπτέμβριο του 2022

Holzmann: Το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ θα ολοκληρωθεί τον Σεπτέμβριο του 2022
Όπως ανέφερε ο κεντρικός τραπεζίτης της Αυστρίας, το πρόγραμμα APP ολοκληρώνεται τον Σεπτέμβριο του 2022

Tέλος αναμένεται να δώσει στο πρόγραμμα αγοράς ομολόγων τον Σεπτέμβριο του 2022 η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα αν ο πληθωρισμός αγγίξει τον στόχο του 2%, αναφέρει το μέλος του διοικητικού συμβουλίου Robert Holzmann.
Όπως ανέφερε ο κεντρικός τραπεζίτης της Αυστρίας, το πρόγραμμα APP, από το οποίο, ειρήσθω εν παρόδω, «απουσιάζει» η Ελλάδα, καθώς δεν διαθέτει επενδυτική βαθμίδα, σχεδιάστηκε έτσι, ώστε ο πληθωρισμός εντός της Ευρωζώνης να φτάσει το 2%, «στόχος τον οποίο είμαστε πολύ κοντά ως προς το να τον πετύχουμε τον Σεπτέμβριο του 2022».
Σημειώνεται πως οι αξιωματούχοι της ΕΚΤ σε διάστημα πέντε εβδομάδων αναμένεται να συναντηθούν για να χαράξουν τις νέες γραμμές πολιτικής στο μεταπανδημικό τοπίο.
Και ενώ η Πρόεδρος Christine Lagarde έχει αναφέρει ότι οι αγορές περιουσιακών στοιχείων στο πλαίσιο του πανδημικού προγράμματος PEPP θα τελειώσουν, όπως είχε προγραμματιστεί, τον Μάρτιο, δεν υπάρχει συναίνεση ως προς το τι θα συμβεί με το συμβατικό σχέδιο αγοράς ομολόγων της τράπεζας (ΑPP) – επί του παρόντος, «τρέχει» με πράξεις ανοικτής αγοράς 20 δισ. ευρώ τον μήνα.
Ο Holzmann, ο οποίος αναμένει ότι η αύξηση των τιμών θα παραμείνει πάνω από το 2% καθ’ όλη τη διάρκεια του 2022, είπε ότι αντιτίθεται σε οποιεσδήποτε αλλαγές στο συμβατικό σχέδιο αγοράς ομολόγων. Είναι επίσης εναντίον ενός άλλου γύρου στοχευμένων πράξεων πιο μακροπρόθεσμης αναχρηματοδότησης που θα έχουν ως στόχο να δελεάσουν τις τράπεζες να παρέχουν δάνεια στην πραγματική οικονομία.
«Οι αναλύσεις δεδομένων που έχουμε δείχνουν ότι τα πρόσθετα αποτελέσματα δανεισμού ήταν πολύ χαμηλά», είπε. «Δεν βλέπω κανένα λόγο για να συνεχιστεί αυτό, το οικονομικό αποτέλεσμα είναι χαμηλό».

Ο πληθωρισμός

Σε ό,τι αφορά τον πληθωρισμό, «θα είναι κάτω από το 2% στο τέλος του 2022» δήλωσε ο Holzmann.
Ωστόσο, τα μοντέλα δείχνουν ότι το ποσοστό θα πέσει κάτω από αυτό το επίπεδο το 2023 ή το 2024, ωστόσο, πρόσθεσε. Η ΕΚΤ θα δημοσιεύσει τις δικές της προβλέψεις στη συνεδρίασή της τον επόμενο μήνα.
Την ίδια στιγμή, ενώ οι κεντρικές τράπεζες από χώρες όπως η Πολωνία και η Τσεχική Δημοκρατία εξέπληξαν με απότομες αυξήσεις επιτοκίων πρόσφατα, η ΕΚΤ επέμεινε ότι το κόστος δανεισμού δεν πρέπει να αυξηθεί σύντομα. Αντικρούοντας τα στοιχήματα των επενδυτών, η Πρόεδρος Christine Lagarde είπε ότι η αύξηση του επόμενου έτους είναι «εκτός χάρτη».
Οι αγορές χρήματος στοιχηματίζουν ότι η ΕΚΤ θα αυξήσει το καταθετικό της επιτόκιο κατά 10 μονάδες βάσης, στο -0,4% τον Σεπτέμβριο του 2022.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης