Τελευταία Νέα
Διεθνή

Κοντά σε νέα ιστορικά υψηλά η Wall Street - Δεν «τρομάζει» τους επενδυτές ο πληθωρισμός

Κοντά σε νέα ιστορικά υψηλά η Wall Street - Δεν «τρομάζει» τους επενδυτές ο πληθωρισμός

Wall Street: Κοντά σε ιστορικά υψηλά αφήνοντας πίσω το σοκ του πληθωρισμού

Σχετικά Άρθρα

Με κέρδη ολοκλήρωσαν τη συνεδρίαση σήμερα 12/11 οι κυριότεροι δείκτες της Wall Street, με την αμερικανική αγορά να περιορίζει τις απώλειες σε εβδομαδιαία βάση δείχνοντας πως θα ξεπεράσει γρήγορα τις ανησυχίες για τα στοιχεία που δημοσιεύθηκαν την Τετάρτη στις ΗΠΑ και έδειξαν αλματώδη αύξηση του πληθωρισμού.
Οι τρεις δείκτες κινούνται κοντά στα ιστορικά υψηλά τους, ωστόσο σε εβδομαδιαία βάση οδεύουν προς απώλειες, μετά από πέντε σερί 5νθήμερα κερδών.
Η αμερικανική αγορά φαίνεται, πάντως, πως ξεπερνά γρήγορα τις ανησυχίες για τα στοιχεία που δημοσιεύθηκαν έδειξαν αλματώδη αύξηση του πληθωρισμού.
Συγκεκριμένα, ο δείκτης τιμών καταναλωτή αυξήθηκε κατά 6,2% τον Οκτώβριο σε ετήσια βάση, στην υψηλότερη καταγραφή του εδώ και 31 χρόνια.
Μία ημέρα μετά την αργία για την αγορά ομολόγων, λόγω του εορτασμού για την Ημέρα των Βετεράνων στις ΗΠΑ, το 10ετές κρατικό ομόλογο ενισχύθηκε κατά περίπου 3 μονάδες βάσης στο 1,58%.
Αντιθέτως, το αμερικανικό δολάριο υποχώρησε σήμερα κατά 0,1% μετά το υψηλό 15 μηνών που σημείωσε την Τετάρτη. Στην εβδομάδα, όμως, το αμερικανικό νόμισμα σημείωσε άνοδο της τάξης του 0,9%.

O δείκτης Dow Jones ενισχύθηκε +0,5% στις 36.100,31 μονάδες
Ο δείκτης S&P 500 σημείωσε άνοδο +0,72% στις 4.682,85 μονάδες
Ο δείκτης Nasdaq σημείωσε κέρδη +1% στις 15.860,96 μονάδες

Σε εβδομαδιαία βάση ο Dow υποχώρησε κατά -0,6%, ο S&P 500 έχασε -0,3% και ο Nasdaq -0,7%.

Στα νέα από το μέτωπο της μακροοικονομίας πτώση κατέγραψαν τον Σεπτέμβριο 2021 οι ανοικτές θέσεις εργτασίας στις ΗΠΑ, αλλά παρέμειναν πολύ υψηλότερα από τα προ πανδημίας επίπεδα, καθώς οι εργοδότες συνεχίζουν να δυσκολεύονται στην εύρεση εργαζομένων.
Ειδικότερα, οι ανοικτές θέσεις εργασίας μειώθηκαν την τελευταία ημέρα του Σεπτεμβρίου στα 10,4 εκατομμύρια, σύμφωνα με τη μηνιαία έκθεση που δημοσίευσε το υπουργείο Εργασίας των ΗΠΑ, από τα 10,6 εκατομμύρια που είναι η προς τα πάνω αναθεωρημένη έκθεση του Αυγούστου.
Οι οικονομολόγοι που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Reuters περίμεναν ελαφρώς μεγαλύτερη μείωση, καθώς τοποθετούσαν τις ανοικτές θέσεις εργασίας στα 10,3 εκατομμύρια.
Το ίδιο διάστημα, οι παραιτήσεις αυξήθηκαν κατά 164.000 και ανήλθαν στα 4,4 εκατομμύρια, που αποτελούν ιστορικό υψηλό.
Η κυβέρνηση ανέφερε την περασμένη Παρασκευή ότι οι προσλήψεις εκτός αγροδιατροφικού τομέα αυξήθηκαν κατά 531.000 τον Οκτώβριο, σημειώνοντας τη μεγαλύτερη αύξηση σε διάστημα τριών μηνών, μετά την αύξηση κατά 312.000 τον Σεπτέμβριο.
Βουτιά σημείωσε το Νοέμβριο η καταναλωτική εμπιστοσύνη στις ΗΠΑ, με τον σχετικό δείκτη να κατρακυλά σε χαμηλό 10 ετών, καθώς το ράλι του πληθωρισμού πλήττει το βιωτικό επίπεδο των νοικοκυριών.
Ειδικότερα, ο δείκτης καταναλωτικής εμπιστοσύνης του University of Michigan κατρακύλησε στις 66,8 μονάδες με βάση την αρχική μέτρηση για το Νοέμβριο, από την τελική μέτρηση του Οκτωβρίου στις 71,7 μονάδες.
Αυτό είναι το χαμηλότερο επίπεδο από το Νοέμβριο του 2011. Σημειώνεται ότι οι μέσες εκτιμήσεις των αναλυτών σε δημοσκόπηση του Reuters τοποθετούσαν τον δείκτη στις 72,4 μονάδες.
Στα εταιρικά νέα της ημέρας σε δύο εισηγμένες εταιρείες θα διαχωρίσει τις δραστηριότητές της η Johnson & Johnson.
Η μία εταιρεία θα επικεντρώνεται σε καταναλωτικά προϊόντα, όπως η πούδρα και προϊόντα περιποίησης δέρματος Aveeno, Neutrogena και Listerine το οποίο θα αναλάβει και τη δικαστική διαμάχη για το ταλκ, και η άλλη σε συνταγογραφούμενα φάρμακα και ιατρικές συσκευές.
Η J&J ευελπιστεί να ολοκληρώσει τον διαχωρισμό σε ορίζοντα 18 έως 24 μηνών.
Μετά τον προγραμματισμένο διαχωρισμό, η νέα Johnson & Johnson θα παραμείνει η μεγαλύτερη και πιο ποικιλόμορφη εταιρεία υγειονομικής περίθαλψης στον κόσμο, όπως αναφέρει η σχετική ανακοίνωση.
Όπως είχε ανακοινωθεί προηγουμένως, ο κ. Alex Gorsky θα υπηρετήσει ως Εκτελεστικός Πρόεδρος της Johnson & Johnson, ενώ τον ρόλο του Διευθύνοντος Συμβούλου θα αναλάβει ο κ. Joaquin Duato.
Ο κ. Duato θα εξακολουθήσει να ηγείται της νέας Johnson & Johnson μετά την ολοκλήρωση του προγραμματισμένου διαχωρισμού.
Μετοχές αξίας 700 εκατ. δολαρίων που κατείχε στην αμερικανική αυτοκινητοβιομηχανία Tesla πούλησε ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας, Elon Musk συνεχίζοντας τις συναλλαγές που ξεκίνησε αυτή την εβδομάδα.
Όπως μεταδίδει το Bloomberg, ο δισεκατομμυριούχος διέθεσε 639.737 μετοχές αξίας περίπου 687 εκατ. δολαρίων, σύμφωνα με τα ρυθμιστικά έγγραφα.
O Elon Musk, 50 ετών, είναι ο πιο πλούσιος άνθρωπος στον πλανήτη, με την περιουσία του να υπολογίζεται στα 294 δισ. δολάρια, σύμφωνα με τον Bloomberg Billionaires Index.
Υπενθυμίζεται ότι ο Elon Musk είχε ρωτήσει τους ακολούθους του στο Twitter αν πρέπει να πουλήσει το 10% του μεριδίου του στην αμερικανική βιομηχανία ηλεκτρικών αυτοκινήτων.
Η πλειοψηφία των 3,5 εκατ. χρηστών που ψήφισαν -το 58%- δήλωσαν ότι θα υποστήριζαν μία τέτοια πώληση.
Την Πέμπτη έγινε γνωστό ότι πούλησε μετοχές της Tesla αξίας 5 δισ. δολαρίων.
Ωστόσο, το μερίδιο 10% στην εταιρεία αντιστοιχεί σε 21 δισ. δολάρια.

 

Κέρδη για έκτη σερί εβδομάδα στις ευρωαγορές

Με κέρδη ολοκλήρωσαν την εβδομάδα τα περισσότερα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, με τους επενδυτές να σταθμίζουν τα πρόσφατα στοιχεία για την άνοδο του πληθωρισμού σε νέα υψηλά με τα ισχυρά εταιρικά αποτελέσματα που ανακοινώθηκαν τις τελευταίες μέρες.
Ο πληθωρισμός της ευρωζώνης μπορεί να μειωθεί πιο αργά από ό,τι πιστεύαμε προηγουμένως, εν μέρει λόγω των επίμονων σημείων συμφόρησης στην εφοδιαστική αλυσίδα, αλλά και λόγω του ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα δεν πρέπει να αντιδράσει αφαιρώντας τα κίνητρα υπερβολικά γρήγορα.
Αυτό δήλωσαν δύο μέλη της ΕΚΤ, ο επικεφαλής της κεντρικής τράπεζας της Φινλανδίας Olli Rehn και ο Gediminas Simkus της Λιθουανίας.
Ο πληθωρισμός εκτοξεύτηκε πάνω από το 4% τον περασμένο μήνα, σε υπερδιπλάσια επίπεδα του στόχου της ΕΚΤ για 2%, λόγω της ανόδου των τιμών της ενέργειας και των σημείων συμφόρησης της βιομηχανικής αλυσίδας εφοδιασμού που αποδεικνύονται τώρα μεγαλύτερα προβλήματα από ό,τι πιστεύαμε ακόμη και πριν από λίγες εβδομάδες, ανέφερε τα δύο μέλη.
Ο επικεφαλής της κεντρικής τράπεζας της Φινλανδίας Olli Rehn και ο Gediminas Simkus της Λιθουανίας υπέδειξαν ότι αυτές οι πληθωριστικές πιέσεις θα μπορούσαν να διαρκέσουν περισσότερο, αλλά διατήρησαν την άποψη της ΕΚΤ ότι η άνοδος των τιμών είναι προσωρινή και έτσι απέσυραν τις προτάσεις για σύσφιξη της πολιτικής.
Στο ταμπλό, η μετοχή της Deutsche Telekom, καθώς η λειτουργική της κερδοφορία ξεπέρασε τις εκτιμήσεις των αναλυτών και αναβάθμισε το outlook, με όχημα την αύξηση των συνδρομητών στην αμερικανική μονάδα Τ- Mobile.
Πτώση 2,4% σημειώνει η μετοχή της AstraZeneca, παρά την ανακοίνωση για ήπια κέρδη από τις πωλήσεις του εμβολίου κατά της covid - 19.
Η Richemont σημειώνει ράλι 7,8% αφού ξεπέρασε τις εκτιμήσεις για τα κέρδη το πρώτο εξάμηνο του 2021 και δήλωσε ότι αναζητά επενδυτές για τη ζημιογόνο δραστηριότητα Yoox, σε μια κίνηση που αναμένεται να καθησυχάσει τους μετόχους.

O πανευρωπαϊκός Stoxx 600 ενισχύθηκε +0,3%, καταγράφοντας ιστορικό υψηλό στις 486,75 μονάδες.
O γερμανικός DAX κατέγραψε κέρδη +0,07% στις 16.094,07 μονάδες, ο γαλλικός CAC 40 ενισχύθηκε +0,45% στις 7.091,40 μονάδες, ο βρετανικός FTSE 100 έκλεισε με πτώση -0,49% στις 7.347.91 μονάδες.

Στα νέα από το μέτωπο της μακροοικονομίας κατά 0,2% υποχώρησε η βιομηχανική παραγωγή στην ευρωζώνη τον Σεπτέμβριο και κατά 0,5% στην Ευρωπαϊκή Ένωση, σε σύγκριση με τον Αύγουστο, σύμφωνα με τη Eurostat.
Τον Αύγουστο είχαν κινηθεί καθοδικά κατά 1,7% στην ευρωζώνη και κατά 1,5% στην ΕΕ, σε μηνιαία βάση.
Σε σχέση με τον περσινό Σεπτέμβριο, η βιομηχανική παραγωγή αυξήθηκε κατά 5,2% στην ευρωζώνη και κατά 5,0% στην ΕΕ.
Κατά 15,2% αυξήθηκαν οι τιμές παραγωγού στη Γερμανία τον Οκτώβριο σε σύγκριση με τον αντίστοιχο περσινό μήνα.
Ήταν η πιο μεγάλη ετήσια άνοδος από τον Μάρτιο του 1974, μετά την πρώτη πετρελαϊκή κρίση, όταν τότε οι τιμές είχαν ενισχυθεί κατά 15,8% ετησίως.
Τον φετινό Σεπτέμβριο και Αύγουστο, οι τιμές παραγωγού είχαν κινηθεί ανοδικά κατά 13,2% και 12,3% αντίστοιχα.
Σε μηνιαία βάση, οι τιμές παραγωγού ήταν 1,6% υψηλότερες τον Οκτώβριο.
Στα εταιρικά νέα της ημέρας κέρδη αναμένει τελικά η AstraZeneca από το εμβόλιο κατά της Covid-19, εγκαταλείποντας το μη κερδοσκοπικό μοντέλο που ακολούθησε κατά τη διάρκεια της πανδημίας.
Η αγγλο-σουηδική φαρμακοβιομηχανία αναμένει πλέον «μέτρια κερδοφορία» καθώς λαμβάνονται νέες παραγγελίες για εμβόλια.
Η AstraZeneca ξεπέρασε τις προσδοκίες για έσοδα, αλλά όχι για τα κέρδη στο τρίτο τρίμηνο.
Οι συνολικές πωλήσεις αυξήθηκαν κατά 28% στα 9,9 δισ. δολάρια, πάνω από την εκτίμηση των αναλυτών για 9,6 δισ. δολάρια.
Χωρίς το εμβόλιο, οι πωλήσεις αυξήθηκαν κατά 17%, λόγω των ογκολογικών φαρμάκων, της ανάπτυξης στις αναδυόμενες αγορές και της προσθήκης της Alexion Pharmaceuticals, της εταιρείας σπάνιων ασθενειών που αγόρασε η AstraZeneca για 39 δισεκατομμύρια δολάρια.
Ωστόσο, τα προσαρμοσμένα κέρδη ανά μετοχή ύψους 1,08 δολαρίων υπολείπονταν της μέσης εκτίμησης των αναλυτών για 1,24 δολάρια, μετά από εφάπαξ χρεώσεις που σχετίζονται με την ενοποίηση της Alexion.
Η Deutsche Lufthansa ανακοίνωσε ότι έχει αποπληρώσει την οικονομική βοήθεια που της χορήγησε η γερμανική κυβέρνηση στο προηγούμενο έτος κατά τη διάρκεια της πανδημίας, και ότι το δημόσιο θα πουλήσει ολόκληρο το μερίδιο που κατέχει στην αεροπορική, μέχρι τον Οκτώβριο του 2023.
Η γερμανική αεροπορική εταιρεία τόνισε πως έχει αποπληρώσει το εναπομείναν ποσό των 1 δισ. ευρώ από τη συμμετοχή της στο Ταμείο Οικονομικής Σταθεροποίησης της Γερμανίας, επίσης γνωστή ως «σιωπηρή συμμετοχή».
Η αποπληρωμή της σιωπηρής συμμετοχής 2 έγινε νωρίτερα από ό,τι αρχικά προγραμματιζόταν.
Τα μη αναληφθέντα κεφάλαια ακυρώθηκαν, πρόσθεσε.
Τον Οκτώβριο η Lufthansa, η οποία έλαβε πέρυσι βοήθεια 9 δισ. ευρώ, είχε ήδη αποπληρώσει 1,5 δισ. ευρώ για το πακέτο της σιωπηρής συμμετοχής 1.
Μαζί με το δάνειο των 1 δισ. ευρώ που αποπλήρωσε στη γερμανική αναπτυξιακή κρατική τράπεζα KfW, η Lufthansa έχει τώρα αποπληρώσει ή τερματίσει όλα τα δάνεια και τις σιωπηρές συμμετοχές.
Με την αποπληρωμή ή τον τερματισμό όλης της βοήθειας, το γερμανικό δημόσιο θα πουλήσει περίπου το 14% του μεριδίου στη Lufthansa μέχρι τον Οκτώβριο του 2023 το αργότερο.
Η Deutsche Telekom ανακοίνωσε υψηλότερα έσοδα για το γ΄ τρίμηνο 2021 και αναβάθμισε τις εκτιμήσεις για το σύνολο της χρήσης για τρίτη φορά φέτος, κυρίως χάρη στη συμβολή της T-Mobile US καθώς και στις δραστηριότητές της εκτός ΗΠΑ.
Ο γερμανικός όμιλος τηλεπικοινωνιών ανακοίνωσε ότι τα έσοδα αυξήθηκαν στα 26,88 δισ. Ευρώ από τα 26,39 δισ. ευρώ πριν από ένα χρόνο.
Τα προσαρμοσμένα EBITDA υποχώρησαν ελαφρώς στα 9,66 δισ. ευρώ από τα 9,69 δισ. ευρώ.
Τα καθαρά κέρδη αυξήθηκαν στα 889 εκατ. Ευρώ έναντι των 817 εκατ. Ευρώ.

Κέρδη στις αγορές της Ασίας

Σε ανοδικό έδαφος κινήθηκαν τα ασιατικά χρηματιστήρια.
Οι μετοχές του κολοσσού του ηλεκτρονικού εμπορίου JD.com σημείωσαν άνοδο +5% μετά την Singles Day, μια άτυπη γιορτή για τους εργένηδες που γιορτάζεται στις 11 Νοεμβρίου κάθε έτους.
Στον αντίποδα η Alibaba υποχώρησε κατά -1,4%.
Και οι δύο εταιρείες σημείωσαν νέα ρεκόρ πωλήσεων στις πλατφόρμες τους για την Singles Day.
Ο ιαπωνικός βιομηχανικός κολοσσός Toshiba παρουσίασε τα σχέδια της για τον διαχωρισμό των δραστηριοτήτων της σε τρεις ανεξάρτητες εταιρείες με την απόσχιση δύο βασικών κλάδων – ενέργεια και υποδομές καθώς και συσκευές και μέσα αποθήκευσης, όπως μεταδίδει το Reuters.
Μετά την απόσχιση των δύο εταιρειών, η Toshiba θα συνεχίσει να κατέχει μερίδιο 40,6% στην εταιρεία κατασκευής τσιπ μνήμης Kioxia καθώς και σε άλλα περιουσιακά στοιχεία.
Ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας Satoshi Tsunakawa δήλωσε ότι η Toshiba ότι η εταιρεία θα επέλεγε τον διαχωρισμό των δραστηριοτήτων ανεξάρτητα της παρουσίας των ακτιβιστών επενδυτών. Ανέφερε επίσης ότι το υπουργείο Εμπορίου της Ιαπωνίας δεν έχει εκφράσει αντιρρήσεις στο σχέδιο.
Η Toshiba σχεδιάζει να ολοκληρώσει την αναδιοργάνωση των δραστηριοτήτων της μέχρι το δεύτερο μισό του έτους χρήσης 2023.
Τα κέρδη στα ασιατικά χρηματιστήρια έρχονται κόντρα στις ανησυχίες που πυροδότησαν τα στοιχεία των προηγούμενων ημερών για τον πληθωρισμό.
Τα στοιχεία αναζωπύρωσαν τον προβληματισμό για τις αντοχές των κεντρικών τραπεζών να διατηρούν τα επιτόκια τους στα ιστορικά τους χαμηλά την ίδια στιγμή που οι τιμές καταναλωτή καταγράφουν ράλι σε παγκόσμιο επίπεδο.
Ο ιαπωνικός δείκτης Nikkei 225 σημείωσε άνοδο +1,1% στις 29.609,97 μονάδες.
Στο Χονγκ Κονγκ ο δείκτης Hang Seng κατέγραψε κέρδη +0,4%, ενώ στην ηπειρωτική Κίνα ο Shanghai Composite ενισχύθηκε +0,2%.
Στη Νότια Κορέα ο Kospi σημείωσε άνοδο +1,5%, ενώ στην Αυστραλία ο S&P/ASX 200 +0,8%.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης