Τελευταία Νέα
Διεθνή

Τελεσίγραφο Putin σε Lukashenko: Μη διακόψεις τη ροή φυσικού αερίου στην ΕΕ, θέτεις σε κίνδυνο τις σχέσεις των χωρών μας

Τελεσίγραφο Putin σε Lukashenko:  Μη διακόψεις τη ροή φυσικού αερίου στην ΕΕ, θέτεις σε κίνδυνο τις σχέσεις των χωρών μας

H Λευκορωσία απείλησε ευθέως την Ε.Ε., την περασμένη Πέμπτη 11 Νοεμβρίου 2021, πως τυχόν επιπλέον ευρωπαϊκές κυρώσεις με αφορμή το μεταναστευτικό θα μπορούσε να οδηγήσει σε διαταραχή ή και διακοπή της ροής φυσικού αερίου μέσω του εδάφους της

Σχετικά Άρθρα

Δημοσίως το Σάββατο 13/11/2021) ο Ρώσος πρόεδρος Vladimir Putin έσπευσε να «μαζέψει» τη Λευκορωσία αναφορικά με τις απειλές του προέδρου Alexnder Lukashenko προς την Ευρώπη περί διακοπής της ροής φυσικού αερίου.
Προφανώς ο Ρώσος πρόεδρος δεν θεωρείο πρέπον να χρησιμοποιεί άλλος τα δικά του όπλα, διαταράσσοντας έτσι τα δικά του γεωπολτικά παιχνίδια, πόσο μάλλον όταν πρόκειται για τον… δορυφόρο του στο Μινσκ, σύμφωνα με δημοσίευμα του Reuters το Σάββατο 13 Νοεμβρίου 2021.

Ο φόβος των κυρώσεων

Θυμίζουμε πως ο Lukashenko απείλησε ευθέως την Ε.Ε., την περασμένη Πέμπτη 11 Νοεμβρίου 2021, πως τυχόν επιπλέον ευρωπαϊκές κυρώσεις με αφορμή το μεταναστευτικό ζήτημα που έχει δημιουργηθεί στα σύνορα του, θα μπορούσε να οδηγήσει σε διαταραχή ή και διακοπή της ροής φυσικού αερίου μέσω του εδάφους της Λευκορωσίας.
Από το έδαφος της χώρας περνάει ο αγωγός Yamal-Europe (ιδιοκτησίας της Gazprom) που μεταφέρει ρωσικό αέριο σε Πολωνία και Γερμανία.

Πιέσεις στην αγορά φυσικού αερίου 2021

Μία ημέρα μετά η Ευρωπαϊκή Επιτροπή παραδέχτηκε πως αν ο Lukashenko κάνει πράξη τις απειλές του, η ενεργειακή αγορά της περιοχής θα υποστεί ακόμη μεγαλύτερες πιέσεις.
H απειλή του Μινσκ που θα έμπαινε… σφήνα στα όποια ρωσικά σχέδια με αφορμή την τρέχουσα ενεργειακή κρίση προφανώς δεν άρεσε στο Κρεμλίνο, με τον κύριο Πούτιν να επισημαίνει σήμερα πως η Λευκορωσία δεν έχει συζητήσει το θέμα με τον ίδιο και προειδοποιώντας το Μινσκ πως θα έθετε σε κίνδυνο τις κρίσιμες σχέσεις του με τη Μόσχα.

H διακριτική απειλή

«Έχω συζητήσει πρόσφατα (με τον Lukashenko) δυο φορές και δεν μου ανέφερε κάτι τέτοιο, ούτε καν άφησε κάποιο υπονοούμενο.
Φυσικά θεωρητικά ο Lukashenko ως πρόεδρος μιας χώρας-transit (του φυσικού αερίου) θα μπορούσε να διατάξει τη διακοπή της παροχής του φυσικού μας αερίου προς την Ευρώπη. Όμως αυτό θα σήμαινε παραβίαση του συμβολαίου μας, οπότε ελπίζω πως δεν θα συμβεί» επεσήμανε ο Putin, με τη… διακριτική του απειλή να μην περνά απαρατήρητη.
«Δεν πρόκειται σε καμία περίπτωση να βοηθούσε τις αναπτυσσόμενες σχέσεις μας με τη Λευκορωσία, ως transit χώρας»

Η αδειοδότηση του Nord Stream 2

Πάντως, πολιτικοί αναλυτές σχολιάζουν πως οι απειλές Lukashenko θα πρέπει να… τέσταραν στο έπακρο την υπομονή του Κρεμλίνου, σε ένα διάστημα που οι δυτικές αγορές και κυβερνήσεις ζητούν επίμονα από τη Ρωσία και την Gazprom να ανοίξει τις στρόφιγγες αυξάνοντας τη ροή φυσικού αερίου προς της Δύση.
Κάτι που μετά από πιέσεις εβδομάδων αποφάσισε τελικά να κάνει μόλις την περασμένη εβδομάδα, αν και με την επισήμανση παράλληλα πως η ροή θα αυξανόταν σημαντικά αν η Γερμανία έδινε (επιτέλους) το πράσινο φως για την έναρξη της λειτουργίας του Nord Stream 2.
Η Ρωσία έχει κατηγορηθεί από πολλές πλευρές πως έχει πυροδοτήσει την ενεργειακή κρίση στη δυτική Ευρώπη στην προσπάθεια της να πιέσει το Βερολίνο να εγκρίνει την έναρξη της λειτουργίας του αγωγού Nord Stream

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης