Τελευταία Νέα
Διεθνή

ΗΠΑ - Δικαιοσύνη: Γιατί η υποχρεωτικότητα των εμβολιασμών παραβιάζει τα συνταγματικά δικαιώματα 84 εκατ. Αμερικανών

ΗΠΑ - Δικαιοσύνη: Γιατί η υποχρεωτικότητα των εμβολιασμών παραβιάζει τα συνταγματικά δικαιώματα 84 εκατ. Αμερικανών
Σύμφωνα με το σκεπτικό του δικαστηρίου το μέτρο των υποχρεωτικών εμβολιασμών απειλεί τους ενάγοντες με σοβαρό οικονομικό κίνδυνο και πλήττει τη διαθεσιμότητα του εργατικου δυναμικού
Σχετικά Άρθρα

Παρότι απεκρύβη η είδηση από τα μεγάλα φιλελεύθερα ΜΜΕ των ΗΠΑ, όπως η Washington Post, οι Νew York Times ή το Bloomberg, η κυβέρνηση Biden - η οποία πέρα από την πρόσφατη εκλογική κατάρρευση στη Βιρτζίνα, αντιμετωπίζει επίσης τη χειρότερη πληθωριστική έκρηξη από τότε που ο Nixon έθεσε τέλος στον "κανόνα του χρυσού" κατά της διάρκεια της πετρελαϊκής κρίσης τη δεκαετία του 1970: Ομοσπονδιακό ακυρωτικό δικαστήριο  επικύρωσε την προηγούμενη απόφασή του να αναστείλει την ισχύ του αντισυνταγματικού διατάγματος του Joe Biden για την υποχρεωτικότητα των εμβολιασμών σε εταιρείες με 100 ή περισσότερους εργαζομένους – μία απόφαση που αφορά περί τα 84 εκατομμύρια εργαζόμενους στον ιδιωτικό τομέα (πέραν αυτών που εργάζονται στις ομοσπονδιακές υπηρεσίες).

Η απόφαση και το σκεπτικό

Η τριμελής σύνθεση του 5ου Περιφερειακού Ακυρωτικού Δικαστηρίου των ΗΠΑ στη Νέα Ορλεάνη επιβεβαίωσε την προηγούμενη απόφασή της παρά τη θέση της κυβέρνησης Biden ότι η ανακοπή του μέτρου της εφαρμογής της εντολής του εμβολίου θα μπορούσε να οδηγήσει σε δεκάδες ή και εκατοντάδες θανάτους,
Στις 6 Νοεμβρίου, το δικαστήριο αποφάσισε προσωρινή αναστολή για την επιβολή του προεδρικού διατάγματος, μία ημέρα μετά την ισχύ της.
Την Παρασκευή 12 Νοεμβρίου 2021, το δικαστήριο απεφάνθη ότι η εντολή «εκθέτει [τους ενάγοντες] σε σοβαρό οικονομικό κίνδυνο" και «απειλεί να πλήξει το εργατικό δυναμικό τους (και  συνεπώς τις επιχειρηματικές τους προοπτικές).

Υπέρβαση των εξουσιών της ομοσπονδιακής κυβέρνησης

«Το προεδρικό διάταγμα αποτελεί υπερβολικά δυσανάλογο μέτρο», ανέφερε η γνωμοδότηση του ακυρωτικού δικαστηρίου, προσθέτοντας ότι η υποχρεωτικότητα του εμβολίου «εγείρει σοβαρές ανησυχίες για τη συνταγματικότητα του μέτρου» και «πιθανότατα υπερβαίνει τις εξουσίες της ομοσπονδιακής κυβέρνησης»
"Η εντολή είναι ένας νομοθετικός.. οδοστρωτήρας καθώς δεν κάνει σχεδόν καμία προσπάθεια να λάβει υπόψη του τις διαφορές στους χώρους εργασίας (και στους εργαζόμενους)», έγραψε ο δικαστής του περιφερειακού δικαστηρίου Kurt Engelhardt στο σκεπτικό της απόφασης.

Τα μέτωπα και το δημόσιο συμφέρον

Στην απόφασή τους οι δικαστές ακυρωτικού δικαστηρίου της Νέας Ορλεάνης συμφώνησαν με τους αρνητές των υποχρεωτικών εμβολιασμών, που έχουν καταστεί ένα βαθιά αμφιλεγόμενο θέμα στις Ηνωμένες Πολιτείες - οι υποστηρικτές της υποχρεωτικότητα υποχτηρίζουν ότι είναι απαραίτητο να μπεί ένα τέλος στο σχεδόν δύο χρόνια πανδημίας κορωνοϊού, ενώ οι αντίπαλοι υποστηρίζουν ότι παραβιάζουν το Σύνταγμα και περιορίζουν την ατομική ελευθερία.
«Το δημόσιο συμφέρον εξυπηρετείται επίσης με τη προάσπιτση της συνταγματικής μας τάξης και τη διατήρηση της ελευθερίας των ατόμων να λαμβάνουν έντονα προσωπικές αποφάσεις όπως αυτές που αφορούν ιατρικε΄ς πράξειςμ σύμφωνα με τις δικές τους πεποιθήσεις - ακόμη, ή ίσως ιδιαίτερα, όταν αυτές οι δικαστικές αποφάσεις απογοητεύουν τους κυβερνητικούς αξιωματούχους», έγραψε στο σκεπτικό της απόφασης ο Engelhardt.

Ο κανονισμός και οι απειλές για πρόστιμα

Ο OSHA, ο οργανισμός που είναι υπεύθυνος για την ασφάλεια των εργαζομένων και την υγειονή των εργασιακών χώρων εξέδωσε έναν κανονισμό νωρίτερα αυτόν τον μήνα που απαιτεί από τους εργοδότες των ΗΠΑ με 100 ή περισσότερους εργαζομένους να διασφαλίσουν ότι οι εργαζόμενοί τους είναι πλήρως εμβολιασμένοι κατά του COVID-19 ή ότι θα υποβάλλονται σε εβδομαδιαία διαγνωστικά τεστ για τον ιό έως τις 4 Ιανουαρίου.
Οι επιχειρήσεις που δεν συμμορφώνονται αντιμετωπίζουν χιλιάδες δολάρια σε πρόστιμα.

Αγωγές από 27 Πολιτείες

Ο κανονισμός προκάλεσε μια σειρά αγωγών από τουλάχιστον 27 πολιτείες, καθώς και από επιχειρήσεις και θρησκευτικές οργανώσεις που υποστηρίζουν ότι η εντολή είναι αντισυνταγματική.
Ο Boden και άλλοι ομοσπονδιακοί αξιωματούχοι υποστηρίζουν ότι to m;etro είναι απαραίτητη για να τερματιστεί η πανδημία του COVID-19 και να ανοίξει πλήρως η οικονομία.
Αξιωματούχοι του Λευκού Οίκου δεν είχαν κανένα άμεσο σχόλιο για την απόφαση, η οποία χαιρετίστηκε ως νίκη από τον γενικό εισαγγελέα του Τέξας, Ken Paxton.
Το Τέξας - να σημειωθεί - προσχώρησε στο μέτωπο όσων προχώρησαν σε νομική αμφισβήτηση του μέτρου.

«Η υπομονή μας εξαντλείται»

Ο πρόεδρος Βiden επέβαλε το μέτρο τον Σεπτέμβριο, λέγοντας στους Αμερικανούς ότι «η υπομονή μας εξαντλείται» με όσους αρνούνται να εμβολιαστούν.
Αλλά πριν χαρούν οι οπαδοί της ατομικής ελευθερίας, να έχουν κατά νου ότι θα κλιμακωθεί η νομική αντιπαράθεση στο Ανώτατο Δικαστήριο το οποίο έχει την πλήρη εξουσία ανάκλησης του μέτρου όπου σίγουρα δεν αποκλείονται εκπλήξεις από τους λεγόμενους «συντηρητικούς» Ανώτατους Δικαστές.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης