Τελευταία Νέα
Διεθνή

Να σεβαστεί τις επιθυμίες της Ταϊβάν προειδοποιούν την Κίνα οι ΗΠΑ παραμονή της συνόδου Biden - Xi

Να σεβαστεί τις επιθυμίες της Ταϊβάν προειδοποιούν την Κίνα οι ΗΠΑ παραμονή της συνόδου Biden - Xi

Πριν από τη σύνοδο κορυφής, η Ουάσινγκτον απευθύνει προειδοποίηση στο Πεκίνο για την Ταϊβάν

Σχετικά Άρθρα
Η κυβέρνηση των ΗΠΑ απηύθυνε χθες βράδυ Σαββάτου νέα προειδοποίηση στην Κίνα όσον αφορά την Ταϊβάν, πριν από την ψηφιακή σύνοδο κορυφής των προέδρων Joe Biden και Xi Jinping αύριο Δευτέρα 15 Νοεμβρίου.
Κατά τη διάρκεια συνδιάλεξής του με τον Κινέζο ομόλογό του, τον Wang Yi, ο αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, ο Anthony Blinken, εξέφρασε «την έντονη ανησυχία του για τη συνεχή στρατιωτική, διπλωματική και οικονομική πίεση της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας σε βάρος της Ταϊβάν», αναφέρει δελτίο Τύπου που δημοσιοποίησε το State Department.
Οι κ.κ. Biden και Xi αναμένεται να συζητήσουν για τρίτη φορά αύριο Δευτέρα το βράδυ (ώρα Ουάσινγκτον· νωρίς το πρωί της Τρίτης ώρα Πεκίνου) μέσω βιντεοδιάσκεψης.
Η συνομιλία των κ.κ. Μπλίνκεν και Ουάνγκ έγινε για να προετοιμαστεί η σύνοδος.
Ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας «παρότρυνε το Πεκίνο να εμπλακεί σε ουσιώδη διάλογο» για την επίλυση των διαφορών του με την Ταϊπέι «ειρηνικά και κατά τρόπο που θα συμμορφώνεται προς τις επιθυμίες και τα συμφέροντα του λαού της Ταϊβάν», σύμφωνα με την ανακοίνωση του αμερικανικού ΥΠΕΞ.

Σύνοδος εν τω μέσω εντάσεων για Ταϊβάν και ανθρώπινα δικαιώματα

Η σύνοδος κορυφής των προέδρων Biden και Xi θα γίνει ενώ οι εντάσεις παραμένουν υψηλές ανάμεσα στην Ουάσινγκτον και το Πεκίνο, με καθεμιά πλευρά να παραμένει ανυποχώρητη στις θέσεις της για ζητήματα από τις εμπορικές ανταλλαγές ως τα ανθρώπινα δικαιώματα.
Η ένταση κλιμακώθηκε μια βαθμίδα ακόμη τις τελευταίες εβδομάδες γύρω από την Ταϊβάν, την οποία η Κίνα θεωρεί αποσκιρτήσασα επαρχία της προορισμένη να επανενωθεί με την ηπειρωτική χώρα στο μέλλον.
Το Πεκίνο ενέτεινε τους τελευταίους μήνες τη στρατιωτική δραστηριότητά της γύρω από τη νήσο· η Ουάσινγκτον επανέλαβε τη δέσμευσή της να βοηθήσει την Ταϊπέι να ενισχύσει την άμυνά της.
Η σύνοδος κορυφής δίνει «μια ευκαιρία στους δύο ηγέτες» να συζητήσουν «τρόπους να διαχειριστούν υπεύθυνα τον ανταγωνισμό» των δύο μεγαλύτερων οικονομικών δυνάμεων του κόσμου, καθώς και για να προωθήσουν «τη συνεργασία σε τομείς όπου ευθυγραμμίζονται τα συμφέροντα» των κρατών τους, προστίθεται στην ανακοίνωση του State Department, που επαναλαμβάνει ουσιαστικά απαράλλακτες διατυπώσεις του Λευκού Οίκου.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης