Τελευταία Νέα
Διεθνή

Λιβύη: Ο γιος του Gaddafi, Saif al Islam al Gaddafi, υποψήφιος για την προεδρία

Λιβύη: Ο γιος του Gaddafi, Saif al Islam al Gaddafi, υποψήφιος για την προεδρία
Προεδρικός υποψήφιος ο Saif al Islam al Gaddafi, σύμφωνα με δήλωση ενός αξιωματούχου της εκλογικής επιτροπής

O Saif al Islam al Gaddafi, γιος του πρώην ηγέτη της Λιβύης Muamar al Gaddafi εγγράφηκε σήμερα Κυριακή 14 Νοεμβρίου, ως προεδρικός υποψήφιος για τις εκλογές της 24ης Δεκεμβρίου, όπως δήλωσε ένας αξιωματούχος της εκλογικής επιτροπής.
Υπενθυμίζεται ότι η διενέργεια εκλογών ήταν μία από τις βασικές αποφάσεις της πρόσφατης συνόδου του Παρισιού για την χώρα.
Οι συμμετέχοντες στη Διεθνή Διάσκεψη για τη Λιβύη που πραγματοποιήθηκε στο Παρίσι προτρέπουν στα συμπεράσματά τους τον Λιβυκό Μηχανισμό Παρακολούθησης της Κατάπαυσης του Πυρός να συμφωνήσει γρήγορα ένα σχέδιο παρακολούθησης και επαλήθευσης της παρουσίας και αποχώρησης όλων των μισθοφόρων, ξένων μαχητών και ξένων δυνάμεων από την Λιβύη και επιβεβαιώνουν τον πλήρη σεβασμό και την προσήλωση στην κυριαρχία, την ανεξαρτησία, την εδαφική ακεραιότητα και την εθνική ενότητα της Λιβύης.
Απορρίπτουν όλες τις ξένες παρεμβάσεις στις λιβυκές υποθέσεις και προτρέπουν όλους τους Λίβυους εμπλεκομένους και υποψηφίους να σεβασθούν τις δεσμεύσεις τους για τη διεξαγωγή εκλογών στις 24 Δεκεμβρίου 2021.
Καλούν επίσης όλους τους σχετικούς δρώντες να εφαρμόσουν και να επιβάλουν κυρώσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας, μεταξύ άλλων μέσω εθνικών και διεθνών μέτρων εφαρμογής, κατά παραβιάσεων του εμπάργκο όπλων και της κατάπαυσης του πυρός.
Τέλος επαναβεβαιώνουν την ανάγκη να καταπολεμηθεί η τρομοκρατία στη Λιβύη με κάθε μέσο, σύμφωνα με τον Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών και το διεθνές δίκαιο.

Το κείμενο των συμπερασμάτων της Διεθνούς Διάσκεψης για τη Λιβύη που πραγματοποιήθηκε στο Παρίσι προλέγει:

Στις 12 Νοεμβρίου 2021, ο Πρόεδρος της Γαλλικής Δημοκρατίας, η Ομοσπονδιακή Καγκελάριος της Γερμανίας, ο Πρόεδρος του Υπουργικού Συμβουλίου της Ιταλικής Δημοκρατίας, ο Πρωθυπουργός της προσωρινής Κυβέρνησης Εθνικής Ενότητας της Λιβύης και ο Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών, συγκάλεσαν διάσκεψη αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων για τη Λιβύη, στο Παρίσι, προς υποστήριξη της υλοποίησης μιας πολιτικής διαδικασίας υπό την ηγεσία και την ευθύνη της Λιβύης, επικουρούμενη από τα Ηνωμένα Έθνη, που θα οδηγήσει σε μία πολιτική λύση στη λιβυκή κρίση.
Στη Διάσκεψη συμμετείχαν οι ακόλουθες χώρες και περιφερειακοί οργανισμοί: Αλγερία, Τσαντ, Κίνα, Κύπρος, Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό (Προεδρία της Αφρικανικής Ένωσης), Αίγυπτος, Ελλάδα, Ιορδανία, Κουβέιτ (Προεδρία του Συμβουλίου Υπουργών του Συνδέσμου Αραβικών Κρατών), Μάλτα, Μαρόκο, Κάτω Χώρες, Νίγηρας, Κατάρ, Ρωσία, Ισπανία, Ελβετία, Τυνησία, Τουρκία, Δημοκρατία του Κονγκό (Προεδρία της Επιτροπής Υψηλού Επιπέδου της Αφρικανικής Ένωσης για τη Λιβύη), Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, Ηνωμένο Βασίλειο, Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής, Αφρικανική Ένωση, Ευρωπαϊκή Ένωση, ο Σύνδεσμος Αραβικών Κρατών και η Εκτελεστική Γραμματεία της Ομάδας των Πέντε για το Σαχέλ.
α. Εμείς, οι συμμετέχοντες, επιβεβαιώνουμε τον πλήρη σεβασμό και την προσήλωση στην κυριαρχία, την ανεξαρτησία, την εδαφική ακεραιότητα και την εθνική ενότητα της Λιβύης. Απορρίπτουμε όλες τις ξένες παρεμβάσεις στις λιβυκές υποθέσεις.
β. Χαιρετίζουμε την πρόοδο που σημειώθηκε προς αποκατάσταση της ειρήνης και της σταθερότητας στη Λιβύη από τη Διάσκεψη του Βερολίνου Ι, με την υπογραφή της συμφωνίας κατάπαυσης του πυρός στις 23 Οκτωβρίου 2020, την υιοθέτηση του πολιτικού οδικού χάρτη της Λιβύης στην Τύνιδα στις 15 Νοεμβρίου 2020, και την έγκριση της προσωρινής Κυβέρνησης Εθνικής Ενότητας στις 10 Μαρτίου 2021. Επαναλαμβάνουμε τη δέσμευσή μας για επιτυχία της πολιτικής διαδικασίας της Λιβύης, για την πλήρη εφαρμογή της συμφωνίας κατάπαυσης του πυρός της 23ης Οκτωβρίου 2020 και για τη διεξαγωγή προεδρικών και κοινοβουλευτικών εκλογών στις 24 Δεκεμβρίου 2021, σύμφωνα με τον πολιτικό οδικό χάρτη της Λιβύης και τα ψηφίσματα 2570 και 2571 (2021) του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών (ΣΑΗΕ) και τα συμπεράσματα της Διάσκεψης του Βερολίνου II.
γ. Αναγνωρίζουμε, μετά τη Λιβυκή Πολιτική Συμφωνία του 2015, τα αποτελέσματα των διασκέψεων των Παρισίων και του Παλέρμο και άλλων διεθνών και περιφερειακών προσπαθειών για τη Λιβύη και, κυρίως, την πρόοδο που σημειώθηκε μέσω της Διαδικασίας του Βερολίνου για τη Λιβύη. Καλωσορίζουμε τη Διάσκεψη Σταθεροποίησης της Λιβύης της 21ης Οκτωβρίου 2021 στην Τρίπολη ως σημαντική συμβολή, υπό την ηγεσία της Λιβύης, στις διεθνείς προσπάθειες που στοχεύουν σε μια πολιτική λύση στη λιβυκή κρίση, και ως ιστορικό ορόσημο δέκα χρόνια μετά τη Λιβυκή Επανάσταση. Επικροτούμε τη δέσμευση του προσωρινού Προεδρικού Συμβουλίου και της προσωρινής Κυβέρνησης Εθνικής Ενότητας να διασφαλίσουν την επιτυχία της πολιτικής μετάβασης μέσω της διεξαγωγής προεδρικών και βουλευτικών εκλογών στις 24 Δεκεμβρίου 2021 και να εφαρμόσουν τη συμφωνία κατάπαυσης του πυρός μέσω του συνολικού «Σχεδίου Δράσης για την αποχώρηση μισθοφόρων, ξένων μαχητών και ξένων δυνάμεων από το λιβυκό έδαφος».
δ. Επαναβεβαιώνουμε τη συνεχή δέσμευση της διεθνούς κοινότητας, σε συνεργασία με την προσωρινή εκτελεστική αρχή της Λιβύης (προσωρινό Προεδρικό Συμβούλιο και προσωρινή Κυβέρνηση Εθνικής Ενότητας) και άλλες αρμόδιες αρχές της Λιβύης, για μια ειρηνική, σταθερή και ευημερούσα Λιβύη, μέσω μιας πολιτικής διαδικασίας υπό την ηγεσία και την ευθύνη της Λιβύης, επικουρούμενη από τα Ηνωμένα Έθνη. Υπενθυμίζουμε τη δημιουργία της Ύπατης Επιτροπής Εθνικής Συμφιλίωσης υπό την αιγίδα του προσωρινού Προεδρικού Συμβουλίου και καλούμε όλους τους δρώντες να δεσμευθούν ειλικρινώς για την εθνική συμφιλίωση.
ε. Επικροτούμε το ρόλο των Ηνωμένων Εθνών στην πρακτική υλοποίηση των συμπερασμάτων της πρώτης και της δεύτερης Διάσκεψης του Βερολίνου και στην εφαρμογή των σχετικών ψηφισμάτων του ΣΑΗΕ, συμπεριλαμβανομένων των 1325, 1970, 2570 και 2571.
Εκφράζουμε ισχυρή υποστήριξη για τις συνεχιζόμενες προσπάθειες της Αποστολής Υποστήριξης των Ηνωμένων Εθνών στη Λιβύη (UNSMIL) για την προώθηση οδών συνολικού διαλόγου για την πολιτική, την ασφάλεια και την οικονομία, υπό την ηγεσία και την ευθύνη της Λιβύης, καθώς και για την παρακολούθηση και αναφορά κακοποιήσεων και παραβιάσεων ανθρωπίνων δικαιωμάτων και παραβιάσεων διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου. Αναγνωρίζουμε τον σημαντικό ρόλο και τις προσπάθειες των γειτονικών χωρών, του Κουαρτέτου της Λιβύης (Αφρική Ένωση, Σύνδεσμος Αραβικών Κρατών, Ευρωπαϊκή Ένωση και Ηνωμένα Έθνη) και της Επιτροπής Υψηλού Επιπέδου της Αφρικανικής Ένωσης για τη Λιβύη, προς υποστήριξη της ειρηνευτικής διαδικασίας υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών.
Και όσον αφορά στο...

ΠΟΛΙΤΙΚΟ ΣΚΕΛΟΣ
προβλέπει:


  1. Τονίζουμε τη σημασία όλοι οι Λίβυοι εμπλεκόμενοι να δεσμευθούν απερίφραστα για τη διεξαγωγή ελεύθερων, δίκαιων, χωρίς αποκλεισμούς και αξιόπιστων προεδρικών και κοινοβουλευτικών εκλογών στις 24 Δεκεμβρίου 2021, όπως ορίσθηκε στον πολιτικό οδικό χάρτη της Λιβύης και εγκρίθηκε στα ψηφίσματα 2570 και 22171 (2021) του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, καθώς και στα συμπεράσματα της δεύτερης Διάσκεψης του Βερολίνου της 23ης Ιουνίου 2021, και να δεχθούν τα αποτελέσματά τους. Επικροτούμε τα τεχνικά βήματα που έχουν ήδη γίνει για την προετοιμασία της ψηφοφορίας, όπως επιβεβαιώθηκε από την Ύπατη Εθνική Εκλογική Επιτροπή (HNEC), συμπεριλαμβανομένης της εγγραφής 2,8 εκατομμυρίων Λίβυων στους εκλογικούς καταλόγους. Σημειώνουμε την ανακοίνωση της έναρξης της διαδικασίας εγγραφής προεδρικών και κοινοβουλευτικών υποψηφίων, καθώς και το εκλογικό χρονοδιάγραμμα για τις προεδρικές και κοινοβουλευτικές εκλογές που ξεκινούν στις 24 Δεκεμβρίου 2021. Σημειώνουμε επίσης την ανακοίνωση της HNEC ότι τα τελικά αποτελέσματα και για τις δύο προεδρικές και κοινοβουλευτικές εκλογικές θα ανακοινωθούν ταυτόχρονα. Προσβλέπουμε στην επισημοποίηση από την HNEC του πλήρους εκλογικού χρονοδιαγράμματος και την υλοποίησή του σε ειρηνικό περιβάλλον. Κατανοούμε ότι, για να αποφευχθεί οποιοδήποτε κενό εξουσίας, η μεταφορά της εξουσίας από την τρέχουσα προσωρινή εκτελεστική αρχή στη νέα εκτελεστική αρχή θα πραγματοποιηθεί μετά την ταυτόχρονη ανακοίνωση από την HNEC των τελικών αποτελεσμάτων τόσο των προεδρικών όσο και των κοινοβουλευτικών εκλογών.
  2. Τονίζουμε τη σημασία μιας χωρίς αποκλεισμούς και συμπεριληπτικής εκλογικής διαδικασίας. Ως εκ τούτου, καλούμε τα ενδιαφερόμενα μέρη της Λιβύης να λάβουν μέτρα, μεταξύ άλλων με τις καλές υπηρεσίες της UNSMIL, για την ενίσχυση της αμοιβαίας εμπιστοσύνης και την οικοδόμηση συναίνεσης στις επερχόμενες εκλογές της 24ης Δεκεμβρίου 2021.
  3. Υποστηρίζουμε πλήρως τις προσπάθειες της HNEC να θέσει σε εφαρμογή την τεχνική βάση για επιτυχείς προεδρικές και κοινοβουλευτικές εκλογές στις 24 Δεκεμβρίου 2021, συμπεριλαμβανομένης της ταυτόχρονης ανακοίνωσης των τελικών αποτελεσμάτων των κοινοβουλευτικών και προεδρικών εκλογών. Συμμεριζόμαστε τη φιλοδοξία του λιβυκού λαού να ασκήσει το δικαίωμα ψήφου για τους εκτελεστικούς και νομοθετικούς εκπροσώπους του. Αναγνωρίζουμε την ανάγκη ενοποίησης των λιβυκών θεσμών ώστε να απολαύουν δημοκρατικής νομιμοποίησης από τον λαό και ενθαρρύνουμε το νέο κοινοβούλιο, μόλις εκλεγεί, να εστιάσει στη θέσπιση ενός μόνιμου συντάγματος ευρέως αποδεκτού σε ολόκληρη τη Λιβύη.
  4. Καλούμε όλες τις αρμόδιες αρχές και θεσμούς της Λιβύης να παράσχουν στην HNEC την απαιτούμενη υποστήριξη για τη διεξαγωγή ελεύθερων, δίκαιων, χωρίς αποκλεισμούς και αξιόπιστων εκλογών και για την πλήρη, ισότιμη και ουσιαστική συμμετοχή των γυναικών και τη συμπερίληψη των νέων. Προτρέπουμε τους ηγέτες και τους θεσμούς της Λιβύης να λάβουν συγκεκριμένα μέτρα για να εξασφαλίσουν ουσιαστική εκπροσώπηση των γυναικών στο νέο νομοθετικό σώμα και να εμπλέξουν την κοινωνία των πολιτών σε αυτές τις προσπάθειες. Υπενθυμίζουμε ότι οι επερχόμενες εθνικές προεδρικές και κοινοβουλευτικές εκλογές θα δώσουν τη δυνατότητα στον λιβυκό λαό να εκλέξει αντιπροσωπευτικούς και ενοποιημένους θεσμούς μεταξύ όλων των λιβυκών πολιτικών παραγόντων και θα συμβάλουν στην ενίσχυση της ανεξαρτησίας, της κυριαρχίας, της εδαφικής ακεραιότητας και της εθνικής ενότητας της Λιβύης. Επικροτούμε τις προσπάθειες της προσωρινής Κυβέρνησης Εθνικής Ενότητας σε συντονισμό με την HNEC για τη λήψη των απαραίτητων μέτρων για τη διασφάλιση της ασφάλειας της εκλογικής διαδικασίας και της δημοκρατικής παράδοσης της εξουσίας στη νέα κυβέρνηση που θα προκύψει από τις εκλογές. Υπογραμμίζουμε τον ρόλο της UNSMIL στην υποστήριξη των εκλογών της 24ης Δεκεμβρίου 2021 και εκφράζουμε τη δέσμευση να υποστηρίξουμε πλήρως τη Λιβύη στην εκλογική διαδικασία.
  5. Προτρέπουμε όλους τους Λίβυους εμπλεκομένους και υποψηφίους να σεβασθούν τις δεσμεύσεις τους για τη διεξαγωγή εκλογών στις 24 Δεκεμβρίου 2021, να δεσμευθούν δημοσίως για τον σεβασμό των δικαιωμάτων των πολιτικών τους αντιπάλων, πριν, κατά τη διάρκεια και μετά το πέρας των εκλογών, να αποδεχθούν τα αποτελέσματα ελεύθερων, δίκαιων και χωρίς αποκλεισμούς εκλογών και να δεσμευθούν από τον Κώδικα Δεοντολογίας που έχει καταρτίσει η HNEC. Καλούμε όλα τα εμπλεκόμενα μέρη της Λιβύης να συνεχίσουν να εργάζονται από κοινού με πνεύμα ενότητας μόλις τα αποτελέσματα ανακοινωθούν και να απόσχουν από οιεσδήποτε ενέργειες θα μπορούσαν να εμποδίσουν ή να υπονομεύσουν το αποτέλεσμα των εκλογών και τη δημοκρατική παράδοση της εξουσίας στις νεοεκλεγείς αρχές και θεσμούς. Επιβεβαιώνουμε ότι άτομα ή οντότητες, εντός ή εκτός Λιβύης, που ενδέχεται να επιχειρήσουν να παρεμποδίσουν, υπονομεύσουν, χειραγωγήσουν ή παραποιήσουν την εκλογική διαδικασία και την πολιτική μετάβαση θα καταστούν υπόλογοι και ενδέχεται να υποδειχθούν από την Επιτροπή Κυρώσεων του ΣΑΗΕ σύμφωνα με την απόφαση 2571 του ΣΑΗΕ (2021). Δεσμευόμαστε να σεβασθούμε τις εκλογικές διαδικασίες της Λιβύης και παροτρύνουμε όλους τους άλλους διεθνείς δρώντες να πράξουν το ίδιο.
  6. Ενθαρρύνουμε τα κ-μ των Ηνωμένων Εθνών και τους διεθνείς και περιφερειακούς οργανισμούς να παράσχουν εκλογικούς παρατηρητές, σε συντονισμό με τις αρχές της Λιβύης, ιδίως με την προσωρινή Κυβέρνηση Εθνικής Ενότητας και την HNEC.
  7. Τονίζουμε την ανάγκη για μια συνολική και χωρίς αποκλεισμούς διαδικασία εθνικής συμφιλίωσης, βασισμένη στην αρχή της μεταβατικής δικαιοσύνης και του σεβασμού των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, καθοδηγούμενης από αρχές της Λιβύης, συμπεριλαμβανομένης της Ύπατης Εθνικής Επιτροπής Συμφιλίωσης, με την υποστήριξη των Ηνωμένων Εθνών, της Αφρικανικής Ένωσης, του Συνδέσμου Αραβικών Κρατών, περιφερειακών και γειτονικών χωρών. Τονίζουμε τον ρόλο και τα δικαιώματα των γυναικών, καθώς και την πλήρη, ουσιαστική και ισότιμη συμμετοχή τους στην πολιτική και δημόσια ζωή.
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης