Τελευταία Νέα
Διεθνή

Η Morgan Stanley προβλέπει ότι η Fed θα αυξήσει τα επιτόκια το 2023 ενώ ο CEO James Gorman διαφωνεί

Η Morgan Stanley προβλέπει ότι η Fed θα αυξήσει τα επιτόκια το 2023 ενώ ο CEO James Gorman διαφωνεί
Οι οικονομολόγοι της τράπεζας σε νέο outlook θεωρούν ότι ο πληθωρισμός θα μετριαστεί και η ενσωμάτωση των εργαζομένων στην αγορά εργασίας θα παρουσιάσει σταθερή  πρόοδο
Σχετικά Άρθρα

Οι προβλέψεις ομάδας οικονομολόγων της Morgan Stanley ότι η Federal Reserve δεν θα αυξήσει τα επιτόκιά της έως το 2023 (δηλαδή εντός του 2022) έρχεται σε αντίθεση με τα «στοιχήματα» της αγοράς και την αντίστοιχη πρόβλεψη του διευθύνοντος συμβούλου της αμερικανικής επενδυτικής τράπεζας, James Gorman, σύμφωνα με δημοσίευμα του Bloomberg την Κυριακή 14 Νοεμβρίου 2021.

Ολοκλήρωση του tapering και ανάπτυξη 4,6% το 2022

Σε outlook το οποίο δημοσίευσε, ο στρατηγικός αναλυτής Andrew Sheets επισημαίνει ότι οι συνάδελφοί του στην ομάδα οικονομικών συμβούλων της τράπεζας υποστηρίζουν πως η κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ θα ολοκληρώσει το πρόγραμμα αγοράς ομολόγων της έως τα μέσα του επόμενου έτους, χωρίς ωστόσο να προβεί σε αύξηση των επιτοκίων έως τις αρχές του 2023.
Και αυτό, επειδή πιστεύουν ότι ο πληθωρισμός θα μετριαστεί και η αποκατάσταση της απασχόλησης στην αγορά εργασίας θα παρουσιάσει σταθερή άνοδο, εξηγεί ο Sheets .
Οι αναλυτές προβλέπουν ότι η μεγαλύτερη οικονομία του πλανήτη θα αναπτυχθεί με ρυθμό 4,6% το επόμενο έτος, με «όχημα» τις καταναλωτικές δαπάνες και τις κεφαλαιουχικές επενδύσεις.

Οι προβλέψεις του Gorman

Οι οικονομολόγοι έχουν σαφώς πολύ πιο ήπιες θέσεις σε σχέση με τον διευθύνοντα σύμβουλος της Morgan Stanley.
Ο ίδιος εξέφρασε τις ανησυχίες του τον προηγούμενο μήνα σε δηλώσεις που πραγματοποίησε στο CNBC ότι «υπάρχει υπερβολικά μεγάλο διαθέσιμο ρευστό αυτή τη στιγμή και ότι η Federal Reserve θα αρχίσει να το αποσύρει στο πρώτο τρίμηνο του 2022.
Δεν είναι η πρώτη φορά που ο Gorman εμφανίζεται πιο επιθετικός από την ομάδα οικονομικών συμβούλων του και μάλιστα έχει συχνά αποδειχθεί περισσότερο εύστοχος στις προβλέψεις του, επισημαίνει το πρακτορείο Bloomberg στο δημοσίευμά του.

Επαληθεύτηκε…

Το Μάιο είχε προβλέψει ότι η Fed θα άρχιζε το tapering στα τέλη του 2021, ενώ οι οικονομολόγοι της τράπεζας το τοποθετούσαν στις αρχές του Απριλιου του 2022.
Επαληθεύτηκε καθώς η Fed ανακοίνωσε αυτό το μήνα την έναρξη του tapering.
Επίσης το 2015, ο Gorman είχε στοιχηματίσει πολλά χρήματα σε μία επιτοκιακή αύξηση από την Fed εκείνο το έτος, ενώ οι οικονομολόγοι υποστήριζαν ότι αυτό θα γινόταν το 2016.
Πράγματι, η Fed αύξησε το κόστος δανεισμού το Δεκέμβριο του 2015, σημειώνεται.
Οι προβλέψεις των οικονομολόγων για την πληθωρισμό
Brainard's Fed Contention Puts Focus on Inflation, Jobs Views - Bloomberg
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης