Τελευταία Νέα
Διεθνή

Λήξη των πιστοποιητικών εξετάζει η ΕΕ - Άρχισαν οι φήμες για... 4η δόση - Τι θα κάνει η Ελλάδα

Λήξη των πιστοποιητικών εξετάζει η ΕΕ -  Άρχισαν οι φήμες για... 4η δόση - Τι θα κάνει η Ελλάδα
H Ελλάδα εξετάζει τη λήξη των πιστοποιητικών εμβολιασμού, ακόμη και αν δεν υππάρξει κοινή απόφαση από την ΕΕ
Σχετικά Άρθρα

Σε συζητήσεις με τους επιστήμονες για τη διάρκεια της ανοσίας από την τρίτη δόση του εμβολίου κατά της covid-19 βρίσκεται η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, σύμφωνα με πληροφορίες που μεταδίδει το Euractiv.com.
Η Ιταλία σκέφτεται να συντομεύσει την ισχύ του COVID pass, ενώ η Ελλάδα εξετάζει ένα παρόμοιο βήμα ακόμη και χωρίς κοινή απόφαση της ΕΕ.
Εν τω μεταξύ, κυκλοφορούν φήμες για τέταρτη δόση, εάν συνεχιστούν τα υψηλά ποσοστά ανεμβολίαστων πολιτών, όπως αναφέρει το δηημοσίευμα.
Στη Ρουμανία, τη Βουλγαρία, την Ουγγαρία, τη Τσεχία, την Ελλάδα, τη Σερβία και σε άλλες χώρες έχουν ήδη αρχίσει ο εμβολιασμός με τρίτη δόση, ενώ έχει δοθεί προτεραιότητα κυρίως στους ηλικιωμένους και σε όσους έχουν υποκείμενα προβλήματα υγείας.

Η Ιταλία εξετάζει λήξη του πιστοποιητικού σε 9 ή 6 μήνες

Αυτή τη στιγμή, η Ιταλία βρίσκεται στη μέση ενός τέταρτου κύματος COVID και τα κρούσματα αυξάνονται απότομα.
Σε σύγκριση με την περασμένη εβδομάδα, καταγράφεται αύξηση κατά 26,3% στα νέα κρούσματα, 18,9% στους θανάτους και 15,6% στους ασθενείς που νοσηλεύονται στην εντατική.
Για το λόγο αυτό, η κυβέρνηση της Ιταλίας εξετάζει το ενδεχόμενο να αναθεωρήσει την περίοδο ισχύος των πιστοποιητικών COVID, από δώδεκα σε εννέα ή έξι μήνες.
Την Κυριακή (14 Νοεμβρίου), το εθνικό ινστιτούτο υγείας δήλωσε ότι η αποτελεσματικότητα του εμβολίου μειώνεται απότομα έξι μήνες αφού έχει ολοκληρωθεί ο εμβολιαστικός κύκλος.
Σύμφωνα με το Ινστιτούτο, η αποτελεσματικότητα του εμβολίου πριν και μετά από έξι μήνες από την ημερομηνία χορήγησης «μειώνεται κατά 25,5%, δηλαδή από 75,5% πέφτει στο 50,2% αποτελεσματικότητας για τις μολύνσεις γενικώς – ενώ για τις σοβαρές μολύνσεις που οδηγούν σε νοσηλεία ή εντατική θεραπεία μειώνεται μόνο κατά 9,7% (από 91,8% σε 82,1%)».
Όπως έχει ήδη αναφερθεί στο The Capitals, η Ιταλία ενισχύει την εκστρατεία εμβολιασμού για τον περιορισμό της λοίμωξης COVID-19.
Οι τρίτες δόσεις θα είναι διαθέσιμες για όσους ανήκουν στην ηλικιακή ομάδα 40-60 ετών από την 1η Δεκεμβρίου, όπως δήλωσε την περασμένη Τετάρτη ο υπουργός Υγείας Roberto Speranza.
Η κυβέρνηση θα περιμένει δύο εβδομάδες προτού λάβει οποιαδήποτε απόφαση, ανάλογα με τα δεδομένα της εκστρατείας εμβολιασμού της τρίτης δόσης.
Η Γαλλία έχει ήδη λάβει σχετική απόφαση για τα άτομα άνω των 65 ετών.
Η Ελλάδα έχει παρόμοιες σκέψεις και δηλώνει ότι θα προχωρήσει ακόμη και χωρίς τη συναίνεση της ΕΕ.
Σύμφωνα με τον σχετικό κανονισμό της ΕΕ, η ισχύς του πιστοποιητικό του εμβολιασμού έχει διάρκεια 12 μήνες.

Η Ιταλία αμφισβητεί την εγκυρότητα των rapid test

Στη Ρώμη υπάρχει επίσης το ενδεχόμενο να καταργηθούν τα rapid test αντιγόνου COVID-19 ως κριτήριο επιλεξιμότητας για την έκδοση πιστοποιητικών.
Υπάρχουν επίσης αμφιβολίες σχετικά με την αξιοπιστία των rapid test. Σύμφωνα με τους εμπειρογνώμονες, το ποσοστό των ψευδώς αρνητικών αποτελεσμάτων ενδέχεται να έχει επικίνδυνες επιπτώσεις στον μηχανισμό της ιχνηλάτησης των κρουσμάτων.

Και τέταρτη δόση;

Εν τω μεταξύ, στην Ελλάδα έχει ξεκινήσει μια συζήτηση σχετικά με την ανάγκη για μια τέταρτη δόση.
Ο Γενικός Γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας του Υπουργείου Υγείας Μάριος Θεμιστοκλέους σχολίασε ότι «λογικά δεν θα χρειαστεί», καθώς τα μέχρι σήμερα επιστημονικά δεδομένα δείχνουν ότι με την τρίτη δόση αποκτά κανείς μόνιμο βαθμό ανοσίας.
Πηγή της ΕΕ ανέφερε ότι προς το παρόν δεν υπάρχουν συζητήσεις για την τέταρτη δόση στις Βρυξέλλες, αλλά όλα θα εξαρτηθούν από την αποτελεσματικότητα της τρίτης δόσης.
«Κανείς δεν αποκλείει τίποτα, όσο οι ανεμβολίαστοι δεν αποφασίζουν να εμβολιαστούν», πρόσθεσε η πηγή.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης