Τελευταία Νέα
Διεθνή

Στάση αναμονής στη Wall Street - Στο επίκεντρο τα μακροοικονομικά στοιχεία

Στάση αναμονής στη Wall Street - Στο επίκεντρο τα μακροοικονομικά στοιχεία

Οριακές μεταβολές και στάση αναμονής στη Wall Street

 

Σχετικά Άρθρα
Με μικρές απώλειες ολοκλήρωσαν σήμερα 15/11 τις συναλλαγές οι βασικοί δείκτες της Wall Street σε κλίμα επιφυλακτικότητας καθώς οι επενδυτές προσπαθούν να αξιολογήσουν τα επόμενα βήματα των κεντρικών τραπεζών για την προσαρμογή της πολιτικής τους εν μέσω ενός ξέφρενου ράλι του πληθωρισμού τους τελευταίους μήνες.
Οι δείκτες της αμερικανικής αγοράς έχασαν έδαφος την προηγούμενη εβδομάδα για πρώτη φορά τις τελευταίες πέντε εβδομάδες, αν και τερμάτισαν τις συναλλαγές της Παρασκευής σε ανοδικό έδαφος.

Οι ανησυχίες για την πορεία του πληθωρισμού αναμένεται να παραμείνουν στο προσκήνιο και αυτή την εβδομάδα μετά την έρευνα του University of Michigan που δημοσιεύτηκε την Παρασκευή και έδειξε ότι το ράλι των τιμών έχει πλήξει τα αμερικανικά νοικοκυριά, οδηγώντας την καταναλωτική εμπιστοσύνη σε χαμηλό 10 ετών.
Παράλληλα οι επενδυτές περιμένουν την απόφαση του Αμερικανού προέδρου Bidenν για το πρόσωπο που θα οδηγήσει την Federal Reserve στην ιστορική στροφή που αναμένεται να κάνει το επόμενο διάστημα, εγκαταλείποντας τα προγράμματα χαλάρωσης και την πολιτική των μηδενικών επιτοκίων για να καταπολεμήσει τον πληθωρισμό.
Ο Αμερικανός πρόεδρος αναμένεται να προτείνει και πάλι τον πρόεδρο της Fed, J. Powell ή να επιλέξει το μέλος του Δ.Σ. Lael Brenard με τις σχετικές ανακοινώσεις να αναμένονται μέσα στην εβδομάδα.
Η συζήτηση στη Γερουσία για το νομοσχέδιο κοινωνικών δαπανών και δαπανών για το κλίμα του προέδρου Biden φαίνεται να απομακρύνεται χρονικά, μετά την αποτυχία της Βουλής των Αντιπροσώπων να προωθήσει το νομοσχέδιο πριν από τις διακοπές της Ημέρας των Βετεράνων, σύμφωνα με την διαδικτυακή εφημερίδα πολιτικών ειδήσεων The Hill.
Το αμυντικό νομοσχέδιο ψηφίστηκε από την αρμόδια επιτροπή στη διάρκεια του καλοκαιριού, ενώ παρέμεινε σε κατάσταση αναμονής για την συζήτησή του στην ολομέλεια της Γερουσίας, καθώς οι Δημοκρατικοί προσπαθούσαν να προσδιορίσουν το χρονοδιάγραμμα για την προώθηση του διακομματικού νομοσχεδίου αναβάθμισης των υποδομών, το οποίο ψηφίστηκε από τη Γερουσία τον Αύγουστο, αλλά και του νομοσχεδίου για τις κοινωνικές δαπάνες και το κλίμα.
Το νομοσχέδιο για την άμυνα τυπικά ψηφίζεται με ευρεία διακομματική πλειοψηφία, αλλά αποτελεί ένα νομοθετικό μαγνήτη για εκατοντάδες εν δυνάμει τροπολογίες, ενώ μπορεί να απαιτηθεί χρόνος δύο εβδομάδων για τη συζήτησή του στην ολομέλεια της Γερουσίας μέχρι την πραγματοποίηση τελικής ψηφοφορίας.

Ο δείκτης Dow Jones σημείωσε πτώση -0,04% και έκλεισε στις 36.087,45 μονάδες
O δείκτης S&P 500 έκλεισε ουσιαστικά αμετάβλητος στις 4.682,80 μονάδες
O δείκτης Nasdaq υποχώρησε -0,04% στις 15.853,85 μονάδες

Στα νέα από το μέτωπο της μακροοικονομίας ισχυρό ριμπάουντ κατέγραψαν τον Νοέμβριο 2021 οι επιχειρηματικές συνθήκες στην περιφέρεια της Νέας Υόρκης, σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοινώθηκαν σήμερα.
Ειδικότερα, ο δείκτης Empire State της New York Fed για τις επιχειρηματικές συνθήκες εκτινάχθηκε τον τρέχοντα μήνα κατά 11,1 μονάδες και σκαρφάλωσε στις 30,9 μονάδες, ξεπερνώντας καλά πολύ τις εκτιμήσεις των οικονομολόγων.
Συγκεκριμένα, οι οικονομολόγοι σε δημοσκόπηση της The Wall Street Journal ανέμεναν αύξηση μεν αλλά στις 22 μονάδες.
Σημειώνεται ότι οποιαδήποτε μέτρηση πάνω από το μηδέν καταδεικνύει βελτίωση των επιχειρηματικών συνθηκών.
Ο δείκτης νέων παραγγελιών σημείωσε άνοδο κατά 4,5 μονάδες τον Νοέμβριο, στις 28,8 μονάδες, ενώ ο δείκτης αποστολών εκτινάχθηκε κατά 19,36 μονάδες και ανήλθε στις 28,2 μονάδες.
Το ίδιο διάστημα, οι μη εκκρεμείς παραγγελίες μειώθηκαν και οι χρόνοι παράδοσης επιμηκύνθηκαν, ενώ τα αποθέματα υποχώρησαν ελαφρώς.
Η απασχόληση αυξήθηκε κατά 8,9 μονάδες στο επίπεδο ρεκόρ των 26 τον Νοέμβριο.
Ωστόσο, η αισιοδοξία υποχώρησε τον Νοέμβριο καθώς ο δείκτης προσδοκιών για τους επόμενους έξι μήνες υποχώρησε κατά 15,1 μονάδες στις 36,9 μονάδες.
Στα εταιρικά νέα της ημέρας η Tyson Foods ανακοίνωσε τα κέρδη δ΄ τριμήνου χρήσης στα 1,36 δισ. δολάρια ή 3,71 δολάρια ανά μετοχή, υψηλότερα από τα 654 εκατ. δολάρια ή 1,79 δολάρια ανά μετοχή πριν ένα χρόνο.
Τα προσαρμοσμένα κέρδη ανά μετοχή των 2,30 δολαρίων είναι υψηλότερα των εκτιμήσεων για 2,22 δολάρια.
Οι πωλήσεις αυξήθηκαν στα 12,81 δισ. δολάρια από τα 11,46 δισ. δολάρια πέρυσι και διαμορφώθηκαν υψηλότερα των εκτιμήσεων για 12,66 δισ. δολάρια.
Για τη χρήση 2022, η εξοικονόμηση αναμένεται να ανέλθει στα 300-400 εκατ. δολάρια.
Η Tyson έχει αυξήσει το μέρισμα στα 46 σεντς ανά μετοχή στις Α μετοχές της και στα 41,4 σεντς στις Β κατηγορίας μετοχές.
Το επενδυτικό trust real estate CyrusOne ανακοίνωσε συμφωνία για την εξαγορά της από την KKR & Co και την Global Infrastructure Partners σε μια συμφωνία ύψους 15 δισ. Δολαρίων, μαζί με το χρέος.
Με βάση τους όρους της συμφωνίας, οι KKR και GIP θα πληρώσουν 90,50 δολάρια σε μετρητά για κάθε μία μετοχή της CyrusOne, τιμή κατά 5,9% υψηλότερη από το κλείσιμο της Παρασκευής στα 85,45 δολάρια.
Η τιμή εξαγοράς υποδηλώνει ότι η κεφαλαιοποίηση της CyrusOne ανέρχεται στα 11,49 δισ. Δολάρια.
Η συμφωνία αναμένεται να ολοκληρωθεί στο β΄ τρίμηνο του 2022.
Η Warner Music Group ανακοίνωσε ότι τα καθαρά κέρδη του τέταρτου τριμήνου αυξήθηκαν στα 28 εκατ. δολάρια ή 5 σεντς ανά μετοχή, από ζημιά 1 εκατ. δολαρίων την αντίστοιχη περσινή περίοδο. Τα έσοδα αυξήθηκαν στα 1,38 δισ. δολάρια από 1,13 δισ. δολάρια .
Τα προσαρμοσμένα κέρδη ενισχύθηκαν στα 69 εκατ. δολάρια από 20 εκατ. δολάρια το 2020.

 

Νέα ρεκόρ στις ευρωαγορές μετά τις καθησυχαστικές δηλώσεις Lagarde για τα επιτόκια

Άλλο ένα ρεκόρ σημείωσαν οι ευρωπαϊκές μετοχές μετά τις καθησυχαστικές δηλώσεις της επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας C. Lagarde για τα επιτόκια που βοήθησαν να αμβλυνθούν οι ανησυχίες για το ενδεχόμενο η κεντρική τράπεζα να κινηθεί νωρίτερα από το αναμενόμενο για τη σύσφιξη της νομισματικής πολιτικής, προκειμένου να αντιμετωπίσει τον πληθωρισμό.
Τον τόνο στις παγκόσμιες αγορές τις τελευταίες εβδομάδες δίνουν οι ανακοινώσεις εταιρικών αποτελεσμάτων μαζί με τα στοιχεία για τον πληθωρισμό και την αγορά εργασίας από τις μεγάλες οικονομίες, τα οποία θα έχουν αντίκτυπο στην πορεία της νομισματικής πολιτικής των κεντρικών τραπεζών.
Τα συνεχιζόμενα προβλήματα στην εφοδιαστική αλυσίδα και η εκτίναξη του ενεργειακού κόστους επιβραδύνουν την ανάπτυξη στην Ευρωζώνη και θα διατηρήσουν τον πληθωρισμό σε υψηλά επίπεδα για μεγαλύτερο διάστημα απ΄ ό,τι αναμενόταν, δήλωσε η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ), Christine Lagarde, ενώ επανέλαβε το μήνυμα ότι είναι απίθανο η ΕΚΤ να αυξήσει τα επιτόκια το 2022.
Η Lagarde συνέχισε να αντικρούει τις εκκλήσεις και τα στοιχήματα στην αγορά για μεγαλύτερη σύσφιξη της πολιτικής της, επαναλαμβάνοντας το μήνυμα της ΕΚΤ ότι είναι απίθανό να εκπληρωθούν οι προϋποθέσεις για την αύξηση των επιτοκίων το επόμενο έτος καθώς εξακολουθεί να υπάρχει η πρόβλεψη για πληθωρισμό κάτω από τον στόχο του 2% μεσοπρόθεσμα.
«Οι ελλείψεις σε πρώτες ύλες, εξοπλισμό και εργατικό δυναμικό επιβαρύνουν τη μεταποιητική παραγωγή, εξασθενώντας τις μεσοπρόθεσμες προοπτικές», τόνισε.
Η Lagarde πρόσθεσε ότι οι στενότητες είναι πιθανόν να μειωθούν το επόμενο έτος και ότι οι προθεσμιακές τιμές ενέργειας δείχνουν αξιοσημείωτη πτώση τους το 2022, υποδηλώνοντας ότι ο πληθωρισμός θα μειωθεί, έστω και αν η εξομάλυνση των τιμών θα χρειασθεί περισσότερο χρόνο.
«Εξακολουθούμε να βλέπουμε τον πληθωρισμό να περιορίζεται το επόμενο έτος, αλλά θα πάρει περισσότερο χρόνο να μειωθεί σε σχέση με τις αρχικές εκτιμήσεις», πρόσθεσε.
Η Lagarde σημείωσε ότι μπορεί να υπάρξει προσαρμογή των μισθών στον πληθωρισμό, αλλά επανέλαβε ότι η ΕΚΤ δεν βλέπει ακόμη να επίκεινται αυξήσεις τιμών λόγω μισθολογικών αυξήσεων.
«Βλέπουμε πιθανή μία κάπως μεγαλύτερη αύξηση των μισθών τον επόμενο χρόνο σε σχέση με φέτος, αλλά ο κίνδυνος δευτερογενών επιπτώσεις παραμένει περιορισμένος», είπε.
Για τον κίνδυνο εκτροχιασμού της ανάκαμψης λόγω των νέων μεταλλάξεων του κορωνοϊού προειδοποιεί ο επίτροπος Οικονομίας, Paolo Gentiloni, τη στιγμή που η Ευρώπη δίνει μάχη κατά της νέας έξαρσης της πανδημίας.
Όπως υποστήριξε, είναι «πολύ νωρίς για να πούμε ότι νικήσαμε» την πανδημία, παρά τις ευνοϊκές εκτιμήσεις για το ΑΕΠ του 2021.
Ερωτηθείς ποιος είναι ο κορυφαίος κίνδυνος για την οικονομία της ΕΕ, ο Gentiloni απάντησε ότι «παραμένει η πανδημία» και συμπλήρωσε «θα πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί για πιθανές νέες μεταλλάξεις και πρέπει να επιταχύνουμε τους εμβολιασμούς».
Παράλληλα, δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο νέων περιορισμών.
«Δεν θα έχουν την ίδια επίδραση, την ίδια οικονομική επίδραση με τους προηγούμενους...
Η οικονομία είναι περισσότερο εξοικειωμένη με τέτοιου είδους καταστάσεις» τόνισε.
Υπενθυμίζεται ότι, στις φθινοπωρινές της προβλέψεις, η Κομισιόν εκτιμά ότι το ΑΕΠ στην Ευρωζώνη θα «τρέξει» με ρυθμό 5% το 2021, 4,3% το 2022 και 2,4% το 2023.
Η εαρινή πρόβλεψη για το 2021 ήταν ανάπτυξη με ρυθμό 4,3%

O πανευρωπαϊκός δείκτης STOXX 600 ενισχύθηκε 0,35% στις 488,43 μονάδες, σημειώνοντας νέο ρεκόρ.
Σε νέο ιστορικό υψηλό σκαρφάλωσε και ο γερμανικός DAX, σημειώνοντας άνοδο +0,3% στις 16.148,64 μονάδες, ενώ και ο γαλλικός CAC 40 έκλεισε σε ρεκόρ, ενισχυμένος +0,5% στις 7.128,63 μονάδες.
Ο βρετανικός FTSE 100 έκλεισε με μικρά κέρδη +0,05% στις 7.351,86 μονάδες.

Στα νέα από το μέτωπο της μακροοικονομίας στα 7,3 δισ. ευρώ διαμορφώθηκε το εμπορικό πλεόνασμα της ευρωζώνης στον Σεπτέμβριο, από 24,1 δισ. τον Σεπτέμβριο του 2020, όπως ενημέρωσε η Ευρωπαϊκή Στατιστική Υπηρεσία.
Στην Ευρωπαϊκή Ένωση των 27 κρατών-μελών ήταν 0,5 δισ. ευρώ, από 23,7 δισ. τον αντίστοιχο περσινό μήνα.
Oι εξαγωγές αγαθών της ευρωζώνης προς τον υπόλοιπο κόσμο ήταν 209,3 δισ. ευρώ, αυξημένες κατά 10% σε ετήσια βάση.
Οι εισαγωγές από τον υπόλοιπο κόσμο ενισχύθηκαν κατά 21,6% ετησίως, φτάνοντας στα 202,0 δισ. ευρώ.
Στο μέτωπο των επιχειρηματικών ειδήσεων, η ισπανική BBVA ξεκίνσε προσφορά για το μερίδιο 50,15% που δεν κατέχει στην τουρκική τράπεζα Garanti BBVA έναντι 2,25 δισ. ευρώ.
Σύμφωνα με το Reuters, η τιμή προσφοράς των 12,20 τουρκικών λιρών (1,22 δολ.) ανά μετοχή αντιπροσωπεύει premium 15% σε σχέση με την τιμή της Παρασκευής ή 34% premium σε σχέση με τη μέση τιμή των τελευταίων έξι μηνών.
Στην εξαγορά της Distell Group Holdings προχωρά η Heineken, σε μια συμφωνία που αποτιμά τη νοτιοαφρικανική εταιρεία παραγωγής ποτών σε περίπου 40,1 δισεκατομμύρια ραντ (2,62 δισεκατομμύρια δολάρια), όπως ανακοίνωσε η Distell.
Η Distell ανέφερε ότι η συμφωνία αποτιμά το σύνολο των δραστηριοτήτων της σε 180 ραντ ανά μετοχή, με discount 1,42% από το κλείσιμο της μετοχής την Παρασκευή.
Σε ξεχωριστή ανακοίνωση, η Heineken αναφέρει ότι σκοπεύει επίσης να αναλάβει τον έλεγχο της περιφερειακής εταίρου Namibian Breweries, η οποία μαζί με την Distell θα συνδυαστεί με τις δραστηριότητες της ολλανδικής ζυθοποιίας στη Νότια Αφρική.
Η προτεινόμενη εξαγορά από την NBL του μεριδίου 25% της Heineken South Africa (HSA) αποτιμά την HSA σε περίπου 1,5 δισεκατομμύρια ευρώ (1,72 δισεκατομμύρια δολάρια), δήλωσε η ολλανδική εταιρεία.
Οι συνομιλίες της Distell με τη Heineken, τη δεύτερη μεγαλύτερη εταιρεία παραγωγής μπύρας στον κόσμο, ανακοινώθηκαν για πρώτη φορά τον Μάιο.
Την πρόθεσή της να αλλάξει τη φορολογική έδρα και την επωνυμία της ανακοίνωσε η Royal Dutch Shell, με σκοπό την απλοποίηση της δομής της εταιρείας.
Συγκεκριμένα, η Shell ζητάει από τους μετόχους της να ψηφίσουν τη μεταφορά της έδρας της εταιρείας από την Ολλανδία στο Ηνωμένο Βασίλειο, σε γενική συνέλευση που θα πραγματοποιηθεί στις 10 Δεκεμβρίου στο Ρότερνταμ.
Επίσης, όπως αναφέρει, θέλει να καταργήσει τη δομή της διπλής μετοχής για να ενισχύσει την ταχύτητα και ευελιξία των πληρωμών των μετοχών.
Έτσι, σύμφωνα με το BBC, ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας, Ben van Beurden, και η οικονομική διευθύντρια, Jessica Uhl, θα εγκατασταθούν στη Βρετανία, καθώς εκεί θα διεξάγονται οι συνεδριάσεις του.
Η BNP Paribas συνεργάζεται με τους συμβούλους της για το ενδεχόμενο πώλησης της αμερικανικής θυγατρικής της Bank of the West, καθώς επιδιώκει να αποσυρθεί από την αμερικανική αγορά λιανικής τραπεζικής, αναφέρουν πηγές στο Reuters.
Η γαλλική τράπεζα, η οποία ξεπέρασε την βρετανική HSBC πέρυσι και έγινε η μεγαλύτερη τράπεζα στην Ευρώπη με βάση τα assets, προσπαθεί να αποχωριστεί την αμερικανική θυγατρική της σε μια συμφωνία που θα μπορούσε να την αποτιμήσει σε 50 δισ. δολάρια, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές.
Η JP Morgan και η Goldman Sachs προετοιμάζουν τις δραστηριότητες για πώληση και συνεργάζονται στενά με την ΒΝΡ για να καταγράψουν το ενδιαφέρον από τους υποψήφιους ενδιαφερόμενους.
Ο συζητήσεις βρίσκονται ακόμη σε αρχικό στάδιο και καμία συμφωνία δεν είναι σίγουρη.
Η JP Morgan ήταν η πρώτη που εξασφάλισε εντολή από την ΒΝΡ στη διάρκεια του καλοκαιριού, ενώ έχει εκπροσωπήσει προσφάτως και την πώληση ύψους 11,6 δισ. δολαρίων των αμερικανικών δραστηριοτήτων της BBVA στην PNC Financial Services Group.
Η Bank of the West, με ενεργητικό 99,2 δισ. δολαρίων στις 30 Ιουνίου, αποτελεί τις μεγαλύτερες δραστηριότητες της BNP εκτός Ευρώπης.

Μεικτή εικόνα στην Ασία

Με μεικτά πρόσημα κινήθηκαν τα ασιατικά χρηματιστήρια τη Δευτέρα, καθώς οι επενδυτές αντιδρούν σε οικονομικά στοιχεία από Κίνα και Ιαπωνία.
Σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιεύτηκαν σήμερα, οι λιανικές πωλήσεις στην Κίνα αυξήθηκαν 4,9% σε ετήσια βάση τον Οκτώβριο, υψηλότερα από την άνοδο κατά 3,5% που προβλεπόταν σε δημοσκόπηση του Reuters.
Η οικονομία της Ιαπωνίας συρρικνώθηκε σε ετήσιο επίπεδο κατά 3% το τρίμηνο Ιουλίου-Σεπτεμβρίου, μετά από μία αναθεωρημένη αύξηση κατά 1,5% στο πρώτο τρίμηνο, όπως έδειξαν τα προκαταρκτικά στοιχεία για την πορεία του ΑΕΠ.
Τα στοιχεία αυτά παρουσιάζουν μεγαλύτερη επιδείνωση από τη μέση εκτίμηση της αγοράς, που ανέμενε συρρίκνωση κατά 0,8%.
Το αδύναμο ΑΕΠ της Ιαπωνίας έρχεται σε αντίθεση με την πιο θετική πορεία του ΑΕΠ σε άλλες ανεπτυγμένες οικονομίες, όπως οι ΗΠΑ, όπου το ΑΕΠ αυξήθηκε κατά 2% στο τρίτο τρίμηνο μετά την εκδήλωση δυναμικής και συσσωρευμένης ζήτησης προϊόντων.
Στην Κίνα η βιομηχανική παραγωγή και οι πωλήσεις λιανικής αυξήθηκαν αναπάντεχα τον Οκτώβριο, όπως έδειξαν τα στοιχεία που έγιναν γνωστά σήμερα, παρά τις ελλείψεις στην αλυσίδα εφοδιασμού, αλλά και την επιβολή νέων περιορισμών κατά της εξάπλωσης της COVID-19.
Σε επίπεδο τριμήνων το ΑΕΠ μειώθηκε κατά 0,8% σε σύγκριση με τις εκτιμήσεις της αγοράς για μία μείωση κατά 0,2%.
Μερικοί αναλυτές επισημαίνουν ότι η σημαντική εξάρτηση της Ιαπωνίας από την αυτοκινητοβιομηχανία σήμαινε ότι η οικονομία της ήταν περισσότερο ευάλωτη σε προβλήματα διατάραξης της ομαλής διεξαγωγής του εμπορίου, σε σύγκριση με άλλες χώρες.
Ο S. Kabagiasi, υπεύθυνος οικονομολόγος στην Mitsubishi UFJ Research and Consulting, δήλωσε ότι οι κατασκευαστές αυτοκινήτων αποτελούν ένα μεγάλο ποσοστό του βιομηχανικού τομέα της Ιαπωνίας, με τους υποκατασκευαστές του αναφερόμενου τομέα να επηρεάζονται άμεσα σε ευρεία κλίμακα.
Oι δείκτες Shanghai composite και Shenzhen component υποχώρησαν -0,16% και -0,47% αντίστοιχα.
Απώλειες σημείωσε -0,24% ο Hang Seng στο Χονγκ Κονγκ.
Ο ιαπωνικός Nikkei 225 κατέγραψε κέρδη +0,56%.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης