Τελευταία Νέα
Διεθνή

Το Ιράν προσκάλεσε τον επικεφαλής της ΙΑΕΑ να επισκεφθεί τη χώρα

Το Ιράν προσκάλεσε τον επικεφαλής της ΙΑΕΑ να επισκεφθεί τη χώρα
Η Τεχεράνη ανακοίνωσε σήμερα 15/11 ότι προσκάλεσε τον επικεφαλής της Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας (ΙΑΕΑ) να επισκεφθεί το Ιράν

Η Τεχεράνη ανακοίνωσε σήμερα 15/11 ότι προσκάλεσε τον επικεφαλής της Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας (ΙΑΕΑ) να επισκεφθεί το Ιράν και να συναντηθεί με τον Ιρανό υπουργό Εξωτερικών, αφού ο R. Grossi εξέφρασε την ανησυχία του για την έλλειψη επαφών με τους Ιρανούς αξιωματούχους.
«Ο Grossi προσεκλήθη να ταξιδέψει στην Τεχεράνη.
Προτάθηκε μια ημερομηνία και αναμένουμε την απόφασή του», δήλωσε ο S. Hadibadeh εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών του Ιράν.
«Θεού θέλοντος ο Grossi θα συναντηθεί με τον Ιρανό υπουργό Εξωτερικών X. Amirabdolahan και τον επικεφαλής του ιρανικού Οργανισμού Ατομικής Ενέργειας στη διάρκεια της επίσκεψής του», πρόσθεσε ο ίδιος.
Την Παρασκευή ο Grossi είχε δηλώσει «κατάπληκτος» που δεν έχει συναντηθεί με υψηλόβαθμους Ιρανούς αξιωματούχους, δύο μήνες αφού η ΙΑΕΑ και η Τεχεράνη υπέγραψαν συμφωνία προκειμένου ο οργανισμός να εξακολουθήσει να επιθεωρεί κάποιες πυρηνικές δραστηριότητες του Ιράν.
Μετά τη σύναψη της συμφωνία αυτής ο Grossi ανέμενε να συζητήσει τις εξελίξεις με τη νέα κυβέρνηση του Ιράν, που ορκίστηκε τον Αύγουστο.
Οι δηλώσεις του Grossi και η ιρανική πρόσκληση έγιναν την ώρα που οι διαπραγματεύσεις για τη διάσωση της συμφωνίας του 2015 για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν αναμένεται να επαναληφθούν στη Βιέννη στις 29 Νοεμβρίου.
Οι διαπραγματεύσεις μεταξύ της Τεχεράνης και των άλλων χωρών που έχουν υπογράψει τη συμφωνία (Γερμανία, Κίνα, Γαλλία, Βρετανία και Ρωσία) βρίσκονται σε τέλμα.
Οι ΗΠΑ, που αποσύρθηκαν μονομερώς από τη συμφωνία το 2018 και επανέφεραν τις κυρώσεις εναντίον του Ιράν, θα συμμετάσχουν έμμεσα στις συνομιλίες.
Σήμερα ο Χατιμπζαντέχ επανέλαβε την ιρανική θέση για την οριστική επιστροφή των ΗΠΑ στη συμφωνία.
«Ακούσαμε τις προθέσεις των ΗΠΑ και τις απαιτήσεις τους για να συμμετάσχουν στις συνομιλίες της Βιέννης, αλλά για εμάς αυτό που μετρά είναι να βεβαιωθούμε ότι θα αρθούν οι κυρώσεις μετά τις απαραίτητες επιθεωρήσεις και την παροχή εγγυήσεων", σχολίασε ο εκπρόσωπος του ιρανικού υπουργείου Εξωτερικών.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης