Διεθνή

Ευρωκοινοβούλιο: Να «παγώσουν» τα κεφάλαια του Ταμείου Ανάκαμψης προς την Πολωνία

Ευρωκοινοβούλιο: Να «παγώσουν» τα κεφάλαια του Ταμείου Ανάκαμψης προς την Πολωνία
Οι πέντε κοινοβουλευτικές ομάδες αντιπροσωπεύουν πάνω από τα 3/4 των βουλευτών στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο

Να "παγώσουν” τα κεφάλαια του Ταμείου Ανάκαμψης που αναλογούν στην Πολωνία έως ότου η Βαρσοβία σεβαστεί το κράτος δικαίου και την υπεροχή της ευρωπαϊκής νομοθεσίας έναντι της εγχώριας, ζητούν με επιστολή τους προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή οι κύριες κοινοβουλευτικές ομάδες του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.
Πιο συγκεκριμένα, σε επιστολή τους προς την Κομισιόν, το κεντροδεξιό Λαϊκό Κόμμα, οι κεντροαριστεροί Σοσιαλιστές, το φιλελεύθερο κόμμα Renew Europe, οι Πράσινοι και η Ενωμένη Αριστερά, αναφέρουν ότι η η εθνικιστική κυβέρνηση της Πολωνίας δεν χαίρει εμπιστοσύνης όσον αφορά την εκπλήρωση των υποχρεώσεων που συνδέονται με κονδύλια της ΕΕ.
Οι πέντε κοινοβουλευτικές ομάδες αντιπροσωπεύουν πάνω από τα 3/4 των βουλευτών στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Οι μόνες ομάδες που δεν υπέγραψαν ήταν τα ακροδεξιά και ευρωσκεπτικιστικά μπλοκ.
"Απαιτούμε από την Επιτροπή, ως θεματοφύλακα των Συνθηκών, να απέχει από την έγκριση του πολωνικού σχεδίου ανάκαμψης έως ότου εκπληρωθούν όλες οι προϋποθέσεις βάσει της Οδηγίας για την Ανάκαμψη και την Ανθεκτικότητα”, αναφέρει χαρακτηριστικά η επιστολή των πέντε κοινοβουλευτικών ομάδων.
Από τότε που το ευρωσκεπτικιστικό κόμμα PiS της Πολωνίας ανέλαβε την εξουσία στα τέλη του 2015, η Βαρσοβία βρίσκεται σε αντιπαράθεση με την ΕΕ σχετικά με τις αλλαγές που υιοθέτησε στο νομικό σύστημα, οι οποίες σύμφωνα με τα θεσμικά όργανα της ΕΕ παραβιάζουν την ανεξαρτησία των δικαστηρίων.
Η Επιτροπή μήνυσε την Πολωνία και κέρδισε δικαστικές αποφάσεις σε ευρωπαϊκά δικαστήρια, αλλά το Συνταγματικό Δικαστήριο της Πολωνίας, που τώρα κυριαρχείται πλήρως από διορισμένους από το κυβερνών κόμμα δικαστές, αποφάσισε ότι οι πολωνικοί νόμοι μπορούν να υπερισχύουν των νόμων της ΕΕ. Αξιωματούχοι της ΕΕ λένε ότι αυτό υπονομεύει τη νομική βάση της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Η επιστολή των κύριων κοινοβουλευτικών ομάδων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου θέτει σε κίνδυνο τα 23,9 δισ. ευρώ σε επιχορηγήσεις και τα 12,1 δισ. ευρώ σε φθηνά δάνεια που θα μπορούσε να λάβει από το Ταμείο Ανάκαμψης της ΕΕ η Βαρσοβία προκειμένου να βοηθήσει την οικονομίας της να ανακάμψει από την πανδημία του κορονοϊού.
Προκειμένου να λάβει τα εν λόγω κονδύλια η Πολωνία πρέπει να πληροί μια σειρά κριτηρίων, στα οποία συμπεριλαμβάνεται και ο σεβασμός στο κράτος δικαίου.
Η επιστολή του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου αναμένεται να αυξήσει την πολιτική πίεση προς την Κομισιόν να μην αποδεσμεύσει τα κεφάλαια έως ότου η Πολωνία υποχωρήσει στην μεταξύ τους διαμάχη.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης