Την ώρα που όλος ο πλανήτης παρακολουθούσε τη Διάσκεψη του ΟΗΕ για το Κλίμα, γνωστή ως COP26, στη Γλασκώβη, οι διάφορες θεωρίες των αρνητών της κλιματικής αλλαγής υφίσταντο και αυτές αλλαγή. Αντί να αρνούνται την ίδια την κλιματική κρίση, οι αρνητές αμφισβητούν περισσότερο τα αίτια του περιβαλλοντικού συναγερμού και τους τρόπους αντιμετώπισής της, σύμφωνα με επιστήμονες.
Το BBC συνέλεξε ορισμένους από τους ισχυρισμούς των αρνητών και έλεγξε κατά πόσο ευσταθούν έναντι των πραγματικών επιστημονικών δεδομένων.
Θεωρία 1: Η πτώση στην ηλιακή ακτινοβολία θα ακυρώσει την υπερθέρμανση
Εδώ και χρόνια κάποιοι ισχυρίζονται ότι η άνοδος της θερμοκρασίας της Γης συνιστά απλώς μέρος του φυσικού κύκλου του πλανήτη αντί για αποτέλεσμα της ανθρώπινης δραστηριότητας. Τον τελευταίο καιρό όμως εμφανίστηκε νέα εκδοχής της θεωρίας αυτής, σύμφωνα με την οποία το φαινόμενο «Grand Solar Minimum» (Μεγάλο Ηλιακό Ελάχιστο) θα οδηγήσει σε μείωση των θερμοκρασιών χωρίς ανθρώπινη παρέμβαση.
Τα στοιχεία όμως διαφωνούν: Το φαινόμενο της μειωμένης ακτινοβολία του ήλιου υφίσταται και αναμένεται όντως να καταγραφεί εντός του 21ου αιώνα, αλλά η μείωση της θερμοκρασίας του πλανήτη που αυτό θα προκαλέσει δεν είναι πάνω από 0,1-0,2 βαθμούς, την ώρα που η υπερθέρμανση αναμένεται τους 2,4 βαθμούς ως τα τέλη του αιώνα.
Θεωρία 2: Η υπερθέρμανση του πλανήτη είναι για καλό
Διάφοροι χρήστες του Ίντερνετ ισχυρίζονται ότι η άνοδος της παγκόσμιας θερμοκρασίας θα καταστήσει κάποια μέρη του πλανήτη πιο κατοικήσιμα, ενώ τονίζουν ότι το κρύο σκοτώνει περισσότερους ανθρώπους από ό,τι η ζέστη.
Εδώ υπάρχει επιλεκτική χρήση πληροφοριών χωρίς να λαμβάνεται υπόψιν η συνολική εικόνα. Αν και κάποιες πιο ψυχρές περιοχές θα γίνουν για ένα διάστημα θερμότερες και ευκολότερα κατοικήσιμες, η υπερθέρμανση θα οδηγήσει σε ακραίες βροχοπτώσεις, επηρεάζοντας και την ασφάλεια και τις καλλιέργειες των κατοίκων. Την ίδια ώρα περισσότερα μέρη θα καταστούν μη κατοικήσιμα.
Παράλληλα η αύξηση της θερμοκρασίας μπορεί να μειώσει κάπου τους θανάτους από το κρύο, αλλά θα οδηγήσει σε πολύ περισσότερους θανάτους από πλημμύρες, έλλειψη πόσιμου νερού και τροφής κλπ., ενώ θα αυξηθούν και οι θάνατοι από την αφόρητη ζέστη.
Θεωρία 3: Οι δράσεις κατά της κλιματικής αλλαγής θα κάνουν τους ανθρώπους πιο φτωχούς
Συνήθης ισχυρισμός των αρνητών είναι πως οι προσπάθειες περιορισμού των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου είναι ότι τα ορυκτά καύσιμα είναι απαραίτητα για την παγκόσμια ανάπτυξη. Αν και το πετρέλαιο και ο άνθρακας όντως επιτάχυναν την ανάπτυξη, υπάρχουν νέες τεχνολογίες που και μπορούν να πάρουν τη θέση τους και είναι πιο καθαρές.
Σε πολλές χώρες μάλιστα οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας όπως η ηλιακή και η αιολική έχουν καταστεί και φθηνότερες από τη χρήση άνθρακα, αερίου ή πετρελαίου. Επιστημονικές μελέτες επίσης δείχνουν ότι αν δεν ανασχεθεί η κλιματική αλλαγή ως το 2050 η παγκόσμια οικονομία μπορεί να συρρικνωθεί ακόμη και κατά 18% λόγω της βλάβης από φυσικές καταστροφές και ακραίας καιρικά φαινόμενα – που συνήθως τείνουν να πλήττουν περισσότερο όσους είναι φτωχότεροι στον πλανήτη.
Θεωρία 4: Η ανανεώσιμη ενέργεια είναι επικίνδυνα ανεπαρκής
Παραπληροφόρηση του τύπου ότι βλάβες σε συστήματα ανανεώσιμων πηγών ενέργειας προκάλεσαν μπλακ άουτ κυκλοφόρησε ευρέως τους προηγούμενους μήνες στο Διαδίκτυο, κυρίως όταν το Τέξας βυθίστηκε εν μέσω χιονοθύελλας στο σκοτάδι και το ψύχος για πολλές μέρες. Η θεωρία που αναπαράχθηκε έλεγε ότι… πάγωσαν οι ανεμογεννήτριες.
Δεν ήταν έτσι όμως… Το Τέξας, γνωστό άλλωστε για την παραγωγή πετρελαίου, έμεινε επί μέρες χωρίς ρεύμα λόγω ανεπαρκούς παραγωγής ρεύματος και διαχείρισης του συστήματος διανομής ηλεκτρισμού, όπως δηλώνει στο BBC ο Τζον Γκλούιας, του Ινστιτούτου Ενέργειας του Ντάραμ.
Επισημαίνεται επίσης ότι η αντίθεση στις ΑΠΕ συχνά προέρχεται από εκείνους των οποίων τα συμφέροντα συμβαδίζουν με τη διαιώνιση της χρήσης των ορυκτών καυσίμων.
www.bankingnews.gr
Σχόλια αναγνωστών