Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ετοιμάζει ο Putin εισβολή στην Ουκρανία; O αντιπερισπασμός της Λευκορωσίας και ο Nord Stream 2

Ετοιμάζει ο Putin εισβολή στην Ουκρανία; O αντιπερισπασμός της Λευκορωσίας και ο Nord Stream 2
Δεκάδες χιλιάδες ρωσικά στρατεύματα έχουν συγκεντρωθεί στα σύνορα με την Ουκρανία
Σχετικά Άρθρα

Έντονη είναι η ανησυχία των ειδικών αναλυτών και αξιωματούχων για ενδεχόμενη εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία.
Ο πρόεδρος Vladimir Putin παρακολουθείται στενά από ειδικούς και αξιωματούχους που φοβούνται ότι η Ρωσία μπορεί να σχεδιάζει μια στρατιωτική κλιμάκωση με τη γειτονική Ουκρανία, σύμφωνα με το CNBC.
Δεκάδες χιλιάδες ρωσικά στρατεύματα έχουν συγκεντρωθεί στα σύνορα με την Ουκρανία και οι ειδικοί φοβούνται ότι η Ρωσία θα μπορούσε να επαναλάβει την εισβολή και την προσάρτηση της ουκρανικής χερσονήσου της Κριμαίας το 2014, η οποία προκάλεσε παγκόσμια οργή και κυρώσεις στη Μόσχα.
«Όλοι θα πρέπει να ανησυχούμε πολύ, για να είμαι ειλικρινής, συμμερίζομαι αυτήν την αξιολόγηση», δήλωσε στο CNBC ο Michal Baranowski, διευθυντής και ανώτερος συνεργάτης στο Γραφείο του German Marshall Fund's Warsaw όταν ρωτήθηκε εάν η Ρωσία θα μπορούσε να ξεκινήσει στρατιωτική δράση κατά της Ουκρανίας, περιγράφοντας την εξαιρετικά τεταμένη σχέση της Ρωσίας με την Ουκρανία ως μια σύγκρουση «στα πρόθυρα του πολέμου».
«Αυτή την εκτίμηση συμμερίζονται πολλοί εδώ στη Βαρσοβία και στην Ουάσιγκτον», ανέφερε στο αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο, προσθέτοντας ότι «βλέπουμε πολύ σημαντική συσσώρευση απειλών στα σύνορα με την Ουκρανία. Επομένως, είναι πραγματικά μια κρίσιμη στιγμή για τη Δύση να εντείνει την πίεση στον Putin».

Οι προειδοποιήσεις των ΗΠΑ στην Ευρώπη

Την περασμένη εβδομάδα, Αμερικανοί αξιωματούχοι φέρεται να προειδοποίησαν τους Ευρωπαίους ομολόγους τους ότι η Ρωσία θα μπορούσε να σταθμίσει μια πιθανή εισβολή στην Ουκρανία.
Το υπουργείο Άμυνας της χώρας ισχυρίστηκε στις αρχές Νοεμβρίου ότι περίπου 90.000 στρατιώτες συγκεντρώνονταν στα σύνορα, ενώ ο πρόεδρος της Ουκρανίας Volodymyr Zelensky δήλωσε την περασμένη εβδομάδα ότι υπήρχαν σχεδόν 100.000 Ρώσοι στρατιώτες στα σύνορα, ανέφερε το Reuters.
Από την πλευρά του, όταν ρωτήθηκε εάν η Ρωσία σχεδιάζει μια στρατιωτική εισβολή στην Ουκρανία, ο πρόεδρος της Ρωσίας απέρριψε μια τέτοια έννοια ως «συναγερμό» σε συνέντευξή του στο Rossiya 1 το περασμένο Σαββατοκύριακο.
Η Ρωσία προσπάθησε επίσης να υποβαθμίσει τις κινήσεις των στρατευμάτων της, με τον εκπρόσωπο του Κρεμλίνου Dmitri Peskov, να υποστηρίζει ότι «η μετακίνηση στρατευμάτων στο έδαφός μας δεν πρέπει να προκαλεί ανησυχία σε κανέναν», ανέφερε το AP.

Επιδείνωση των σχέσεων Ρωσίας – Δύσης

Οι ανησυχίες για την πιθανή επόμενη κίνηση της Ρωσίας όσον αφορά την Ουκρανία, η οποία ήταν μέρος της Σοβιετικής Ένωσης πριν από τη διάλυσή της το 1991, έρχονται σε ένα ευρύτερο πλαίσιο επιδείνωσης των σχέσεων μεταξύ της Ρωσίας και των συμμάχων της από τη μία πλευρά — και της Ευρώπης και των ΗΠΑ.
Έχουν προκύψει εντάσεις σε διάφορα μέτωπα από την ενέργεια και την πολιτική ανάμειξη μέχρι τον κυβερνοπόλεμο και τους μετανάστες, με τη Ρωσία να κατηγορείται ότι βοήθησε τη Λευκορωσία να ενορχηστρώσει μια μεταναστευτική κρίση στο κατώφλι της ΕΕ.
Η σύμμαχος του Putin, Λευκορωσία, έχει κατηγορηθεί ότι «εξοπλίζει» τους μετανάστες και κατασκεύασε τη μεταναστευτική κρίση, προκειμένου να αποσταθεροποιήσει το μπλοκ και να αποσπάσει την προσοχή από τη Ρωσία.

Ο αμφιλεγόμενος Nord Stream 2

Άλλη μία πηγή έντασης είναι η ενέργεια, με τη Ρωσία να κατηγορείται ότι ενορχήστρωσε την κρίση τιμών ενέργειας στην Ευρώπη τους τελευταίους μήνες, με την παρακράτηση των προμηθειών, καθώς αναμένει το ρυθμιστικό πράσινο φως για τον επίμαχο αγωγό φυσικού αερίου Nord Stream 2 που θα στείλει τις προμήθειες φυσικού αερίου της στην Ευρώπη, παρακάμπτοντας την Ουκρανία .
Οι γερμανικές ρυθμιστικές αρχές ανέστειλαν τη διαδικασία πιστοποίησης του αγωγού αυτή την εβδομάδα, λέγοντας ότι η εταιρεία εκμετάλλευσης έπρεπε να συμμορφωθεί με τη γερμανική νομοθεσία για να μπορέσει να εγκρίνει τον αγωγό. Ως αποτέλεσμα, οι τιμές του φυσικού αερίου εκτινάχθηκαν στην Ευρώπη την Τρίτη.
Ο αγωγός είναι αμφιλεγόμενος στην Ευρώπη με την Πολωνία και την Ουκρανία να υποστηρίζουν ότι το έργο απειλεί την ενεργειακή ασφάλεια της Ευρώπης (η Ουκρανία θα χάσει επίσης τα ζωτικής σημασίας τέλη μεταφοράς φυσικού αερίου που κερδίζει όταν οι προμήθειες αερίου εισέρχονται στην Ευρώπη μέσω των δικών της αγωγών).
Οι ΗΠΑ (οι οποίες ανταγωνίζονται τη Ρωσία για ένα μερίδιο στην αγορά φυσικού αερίου της Ευρώπης) έχουν επίσης σαμποτάρει  τον αγωγό.
Ο Nord Stream 2 σίγουρα δημιουργεί πρόβλημα για την Ευρώπη.
Αφενός η ΕΕ βασίζεται στις εισαγωγές φυσικού αερίου της Ρωσίας (περίπου το 40% των εισαγωγών φυσικού αερίου της ΕΕ προέρχεται από τη Ρωσία), αλλά έχει δεσμευτεί να προστατεύσει την Ουκρανία, μια χώρα που έχει φιλοδοξίες να ενταχθεί στην ΕΕ, προς μεγάλη ενόχληση της Ρωσίας.
Ο πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου Borris Johnson προειδοποίησε νωρίτερα αυτή την εβδομάδα ότι η ΕΕ έπρεπε να επιλέξει μεταξύ της «κεντρικής γραμμής» του ρωσικού φυσικού αερίου και της υποστήριξης της Ουκρανίας.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης