Τελευταία Νέα
Διεθνή

O Εrdogan πιέζει για μείωση επιτοκίων και υπόσχεται να... σώσει τους Τούρκους

O Εrdogan πιέζει για μείωση επιτοκίων και υπόσχεται να... σώσει τους Τούρκους
Ο Erdogan δεσμεύτηκε να άρει το βάρος από τις πλάτες των πολιτών
Σχετικά Άρθρα
Nα συνεχίσει να αγωνίζεται για χαμηλότερα επιτόκια, δεσμεύθηκε ο πρόεδρος της Τουρκίας Recep Tayyip Erdogan, στέλνοντας ένα σαφές μήνυμα στους επενδυτές μια ημέρα πριν η κεντρική τράπεζα καθορίσει τη νομισματική της πολιτική, με τη λίρα να υποχωρεί σε νέα ιστορικά χαμηλά επίπεδα.
Πιεσμένη από τις απαιτήσεις του Erdogan για χαμηλότερο κόστος δανεισμού, η νομισματική αρχή μείωσε το βασικό επιτόκιο κατά 300 μονάδες βάσης στο 16% σε δύο διαδοχικές και απροσδόκητες κινήσεις από τον Σεπτέμβριο, επιφέροντας πλήηγμα στο τουρκικό νόμισμα, τροφοδοτώντας τον πληθωρισμό και πυροδοτώντας μια έκρηξη ακινήτων.
Ακόμη και πριν από τα σχόλια Erdogan, η κεντρική τράπεζα της Τουρκίας αναμενόταν να μειώσει το επιτόκιο κατά 100 μονάδες βάσης στο 15% την Πέμπτη, σύμφωνα με έρευνα του Bloomberg σε 21 αναλυτές.

«Θα άρω τα βάρη από τις πλάτες των πολιτών»

«Δεν μπορώ να είμαι στον ίδιο δρόμο με αυτούς που υπερασπίζονται τα επιτόκια», ανέφερε ο Erdogan σε ομιλία στο κοινοβούλιο στην Άγκυρα.
«Θα άρουμε το βάρος των επιτοκίων από τους πολίτες», είπε, επαναλαμβάνοντας την ανορθόδοξη θέση του ότι το υψηλό κόστος δανεισμού είναι η αιτία του πληθωρισμού και όχι το φρένο στην άνοδο των τιμών.
Ο Erdogan δήλωσε στους δημοσιογράφους την Τετάρτη ότι η κεντρική τράπεζα θα αποφασίσει την πολιτική της... ανεξάρτητα, εν μέσω των κατηγοριών για έντονη πολιτική πίεση στη χάραξη πολιτικής.
Η τουρκική λίρα διεύρυνε τις απώλειες μετά την ομιλία του, στο ιστορικό χαμηλό των 10,5619 λιρών ανά δολάριο.
Οι πρόσφατες μειώσεις επιτοκίων ώθησαν τις πραγματικές αποδόσεις περαιτέρω σε αρνητικό έδαφος, καθώς ο πληθωρισμός ανήλθε στο ετήσιο 19,89% τον Οκτώβριο.
Η λίρα υποχώρησε περισσότερο από 10% έναντι του δολαρίου μόνο αυτό το τρίμηνο, το χειρότερο μεταξύ όλων των μεγάλων νομισμάτων που παρακολουθεί το Bloomberg

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης