Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ήπια πτώση στη Wall Street - Στο επίκεντρο εταιρικά αποτελέσματα και μάκρο

Ήπια πτώση στη Wall Street - Στο επίκεντρο εταιρικά αποτελέσματα και μάκρο

Μικρή πτώση στη Wall Street με τα αποτελέσματα στο επίκεντρο

Σχετικά Άρθρα
Σε αρνητικό έδαφος έκλεισαν σήμερα 17/11 οι κυριότεροι δείκτες της Wall Street, με τους επενδυτές να βάζουν φρένο στην πορεία του αμερικανικού χρηματιστηρίου προς νέα ιστορικά υψηλά, σταθμίζοντας τις ανησυχίες για τις αυξημένες τιμές του πληθωρισμού με τα ισχυρά αποτελέσματα που ανακοίνωσαν οι μεγάλες αλυσίδες λιανικής πώλησης.

Παράλληλα, οι επενδυτές έχουν στραμμένο το βλέμμα στις επόμενες κινήσεις της Federal Reserve και στο αν θα προχωρήσει σε αύξηση των επιτοκίων νωρίτερα από ό,τι αναμενόταν βάσει των ενδείξεων ότι η οικονομική ανάκαμψη βρίσκεται σε καλό δρόμο.
Τα ισχυρά στοιχεία για τις λιανικές πωλήσεις και τη βιομηχανική παραγωγή που ανακοινώθηκαν στις ΗΠΑ βοήθησαν να αμβλυνθούν οι ανησυχίες για τον αντίκτυπο από το ράλι του πληθωρισμού στην καταναλωτική συμπεριφορά και τη μεταποιητική δραστηριότητα.
Η απόδοση του 10ετούς κρατικού ομολόγου των ΗΠΑ κινείται ελαφρώς ανοδικά στο 1,639% και το αμερικανικό δολάριο σημειώνει μικρή άνοδο +0,05%.
Το όριο του χρέους του ομοσπονδιακού κράτους των ΗΠΑ οδεύει να εξαντληθεί εκ νέου στα μέσα του Δεκεμβρίου, μετά την προσωρινή αύξησή του τον Οκτώβριο για να αποφευχθεί ο κίνδυνος η χώρα να κηρύξει στάση πληρωμών για πρώτη φορά στην ιστορία, προειδοποίησε η αμερικανίδα υπουργός Οικονομικών, η J. Yellen.
«Σύμφωνα με κάποια σενάρια, το υπουργείο Οικονομικών θα βρεθεί να έχει ανεπαρκή διαθέσιμα για να συνεχίσει να χρηματοδοτεί τη λειτουργία της αμερικανικής κυβέρνησης πέραν» της «15ης Δεκεμβρίου», διευκρίνισε η Yellen σε επιστολή της προς τους Δημοκρατικούς και τους Ρεπουμπλικάνους στο Κογκρέσο.
«Για να εξασφαλιστεί η πλήρης εμπιστοσύνη και η πίστωση των ΗΠΑ, είναι απαραίτητο το Κογκρέσο να αυξήσει ή να αναστείλει το όριο του χρέους το συντομότερο δυνατό», τόνισε.
«Θα ήταν ανεύθυνη και καταστροφική απόφαση να μην αυξηθεί το όριο του χρέους. Δεν μπορώ να φανταστώ ότι το Κογκρέσο μας θα το έκανε αυτό», σχολίασε η υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών της κυβέρνησης Biden.
Όταν εξαντλείται το όριο δανεισμού, είναι αδύνατον η κυβέρνηση να προχωρήσει στην έκδοση αξιόγραφων και όταν εξαντληθεί η ρευστότητά τους είναι αναγκασμένη να κηρύξει στάση πληρωμών.
Πρόκειται για σενάριο που δεν έχει γίνει ποτέ πραγματικότητα μέχρι σήμερα.
Ο Δημοκρατικός πρόεδρος των ΗΠΑ J. Biden θα ανακοινώσει έως το τέλος της εβδομάδας εάν θα ορίσει τον J. Powell για το πόστο του επικεφαλής της ομοσπονδιακής κεντρικής τράπεζας των ΗΠΑ (Fed), ανανεώνοντας τη θητεία του, μια απόφαση που προκαλεί τριβές στις τάξεις του Δημοκρατικού κόμματος.
Διορισμένος από τον πρώην πρόεδρο B. Obama ως μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της Fed πριν προαχθεί σε πρόεδρο της ομοσπονδιακής κεντρικής τράπεζας των ΗΠΑ από τον τέως πρόεδρο Trump, ο Powell θα ολοκληρώσει τον Φεβρουάριο την τετραετή θητεία του ως επικεφαλής της Fed.
Ο Biden έχει την επιλογή να του προσφέρει μια δεύτερη θητεία ή να διορίσει άλλο/ην στο πόστο αυτό.
Αλλά στη συνέχεια θα εναπόκειται στη Γερουσία να ψηφίσει αν θα επικυρώσει ή όχι τον διορισμό της επιλογής υποψηφίου του προέδρου.

Ο δείκτης Dow Jones υποχώρησε κατά -0,58% στις 35.931,05 μονάδες
Ο δείκτης S&P 500 σημείωσε πτώση -0,26% στις 4.688,67 μονάδες
Ο δείκτης Nasdaq διολίσθησε -0,33% στις 15.921,57 μονάδες

Στα νέα από το μέτωπο της μακροοικονομίας αναπάντεχη πτώση κατέγραψαν οι ενάρξεις κατοικιών στις ΗΠΑ τον Οκτώβριο 2021, σημειώνοντας απώλειες για έναν ακόμα μήνα και υποχωρώντας σε νέο χαμηλό έτους.
Ειδικότερα, το υπουργείο Εμπορίου ανακοίνωσε ότι οι ενάρξεις κατοικιών σημείωσαν πτώση 0,7% μετά από βουτιά 2,7% τον Σεπτέμβριο.
Οι αναλυτές προέβλεπαν άνοδο κατά 1,5%.
Την ίδια στιγμή, ισχυρή άνοδο κατέγραψαν οι νέες οικοδομικές άδειες.
Όπως μεταδίδει το Reuters, οι άδειες πραγματοποίησαν άλμα 4% τον Οκτώβριο, μετά από βουτιά 7,8%.
Στα εταιρικά νέα της ημέρας η αλυσίδα καταστημάτων βελτίωσης κατοικιών Lowe’s, αναβάθμισε τις εκτιμήσεις για τις πωλήσεις στο σύνολο της χρήσης, κυρίως λόγω της υψηλότερης ζήτησης από κατασκευαστές και εργολάβους, καθώς και χάρη στην ισχυρή αμερικανική αγορά ακινήτων.
Οι επαγγελματίες εργολάβοι ξοδεύουν σε εργαλεία και κατασκευαστικά υλικά τους τελευταίους μήνες, προκειμένου να ολοκληρώσουν το ανεκτέλεστο υπόλοιπο εργασιών που αναβλήθηκαν στη διάρκεια της πανδημίας.
Η άνοδος των τιμών κατοικιών στις ΗΠΑ έχει επίσης δώσει στους ανθρώπους εμπιστοσύνη για να επενδύσουν στην αναβάθμιση θέσεων εργασίας για τα σπίτια τους.
Η Lowe’s αναμένει ότι οι πωλήσεις για το 2021 θα διαμορφωθούν στα 95 δισ. Δολάρια έναντι προηγούμενης εκτίμησης για 92 δισ. δολάρια.
Οι συγκρίσιμες πωλήσεις αυξήθηκαν 2,2% στο γ΄ τρίμηνο μέχρι τις 29 Οκτωβρίου, σε σχέση με τις εκτιμήσεις των αναλυτών για πτώση 2κ,9%.


Με μεικτά πρόσημα έκλεισαν οι ευρωαγορές με το βλέμμα στον πληθωρισμό

Με μεικτά πρόσημα έκλεισαν οι ευρωαγορές με το επενδυτικό ενδιαφέρον να στρέφεται στα τελευταία στοιχεία για τον πληθωρισμό τα οποία έδειξαν νέο άλμα των τιμών τον Οκτώβριο 2021.
Το νέο ιστορικό υψηλό στον πληθωρισμό του Ηνωμένου Βασιλείου τον Οκτώβριο, ανοίγει τον δρόμο για αύξηση επιτοκίων από την Τράπεζα της Αγγλίας τον Δεκέμβριο, σύμφωνα με τους αναλυτές.
Αντιμέτωπη με ένα ακόμα κύμα κορωνοϊού είναι η Ευρώπη και κυρίως τα κράτη εκείνα που έχουν εμβολιαστική κάλυψη κάτω από το 70% του συνόλου του πληθυσμού τους.
Πάντως, ακόμα και κράτη με πολύ υψηλά ποσοστά εμβολιασμένων (στο 80% ή και πάνω από αυτό), όπως η Ιρλανδία ή η Ολλανδία καταγράφουν νέα αναζωπύρωση της πανδημίας και προχωρούν στην επιβολή νέων περιοριστικών μέτρων και lockdown, ενώ στην Αυστρία η κυβέρνηση έχει ήδη προχωρήσει στην επιβολή lockdown σε ανεμβολίαστους πολίτες.
Η οικονομική ανάκαμψη στη ζώνη του ευρώ μείωσε τους βραχυπρόθεσμους κινδύνους που σχετίζονται με την πανδημία για τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα, σύμφωνα με την Επισκόπηση Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (FSR) του Νοεμβρίου 2021 που δημοσιεύτηκε σήμερα από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ).
Ωστόσο, οι ευπάθειες αυξάνονται λόγω των εκτεταμένων αποτιμήσεων σε ορισμένες αγορές περιουσιακών στοιχείων, των αυξημένων επιπέδων δημόσιου και ιδιωτικού χρέους και της αυξημένης ανάληψης κινδύνων από μη τράπεζες.
Οι εταιρείες της ζώνης του ευρώ είδαν τα κέρδη τους να αυξάνονται καθώς η οικονομία ανέκαμψε το πρώτο εξάμηνο του 2021.
Εν μέρει χάρη σε αυτό, οι εταιρικές αφερεγγυότητες παρέμειναν κάτω από τα προ πανδημίας επίπεδα, αν και αυξήθηκαν στους οικονομικούς τομείς που επηρεάστηκαν περισσότερο από την πανδημία και θα μπορούσαν ακόμη να αυξηθούν περαιτέρω.
Ταυτόχρονα, οι πιέσεις στις παγκόσμιες αλυσίδες εφοδιασμού και η πρόσφατη άνοδος των τιμών της ενέργειας θα μπορούσαν να δημιουργήσουν προκλήσεις για την οικονομική ανάκαμψη και τις προοπτικές για τον πληθωρισμό.

O γερμανικός DAX κέρδισε 0,02% στις 16.251,25 μονάδες και ο γαλλικός CAC-40 πρόσθεσε 0,06% στις 7.156,85 μονάδες, στον αντίποδα ο βρετανικός FTSE 100 έχασε -0,49% στις 7.291,20 μονάδες

Στα νέα από το μέτωπο της μακροοικονομίας στο 4,1% επιβεβαιώθηκε ο πληθωρισμός στην Ευρωζώνη τον Οκτώβριο του 2021, σύμφωνα με τα τελικά στοιχεία της Eurostat.
Οι τιμές καταναλωτή αυξήθηκαν κατά 4,1% τον Οκτώβριο, σε ετήσια βάση.
Τον Σεπτέμβριο φέτος ο πληθωρισμός είχε ανέλθει στο 3,6%.
Το κόστος της ενέργειας ήταν για έναν ακόμα μήνα ο κυριότερος παράγοντας για τις ανατιμήσεις, καθώς αυξήθηκε κατά 23,7% σε σχέση με τον περσινό Οκτώβριο, σε μία ακόμα υπενθύμιση ότι η παγκόσμια ενεργειακή κρίση επηρεάζει ολόκληρη την Ευρώπη.
Η αντίστοιχη αύξηση τον Σεπτέμβριο ήταν 17,6%.
Κατά 0,9% αυξήθηκε η κατασκευαστική παραγωγή στην ευρωζώνη τον Σεπτέμβριο σε σύγκριση με τον Αύγουστο και κατά 1,2% στην Ευρωπαϊκή Ένωση, σύμφωνα με τη Eurostat.
Τον Αύγουστο είχε υποχωρήσει κατά 1,4% στην ευρωζώνη και κατά 1,8% στην ΕΕ.
Σε ετήσια βάση τον Σεπτέμβριο, η δραστηριότητα κινήθηκε κατά 1,5% ανοδικά στην ευρωζώνη και κατά 1,8% στην ΕΕ.
Σε νέο ιστορικό υψηλό εκτοξεύθηκε το κόστος ζωής στο Ηνωμένο Βασίλειο, ενώ είναι διπλάσιο και από τον στόχο που έχει θέσει η Bank of England.
Ειδικότερα, ο δείκτης τιμών καταναλωτή αυξήθηκε κατά 4,2% το 12μηνο έως τον Οκτώβριο του 2021 έναντι 3,1% τον Σεπτέμβριο, τη στιγμή που οι οικονομολόγοι ανέμεναν μια αύξηση της τάξης του 3,9%.
H Bank of England διατήρησε τα επιτόκια σταθερά, διαψεύδοντας τις προσδοκίες πολλών επενδυτών ότι θα είναι η πρώτη κεντρική τράπεζα που θα αυξήσει τα επιτόκια μετά την πανδημία του κορωνοϊού.
Η κεντρική τράπεζα παρακολουθεί μια σειρά κρίσιμων δεδομένων καθώς ο πληθωρισμός παραμένει επίμονα υψηλός, ενώ η οικονομική ανάπτυξη μετριάζεται και οι συνθήκες εργασίας σφίγγουν.
Τώρα, η Bank of England αναμένει ότι ο πληθωρισμός θα αυξηθεί περαιτέρω σε περίπου 5% την Άνοιξη του 2022 πριν να υποχωρήσει προς το στόχο του 2% έως τα τέλη του 2023, καθώς η επίδραση των υψηλότερων τιμών πετρελαίου και φυσικού αερίου εξασθενεί και η ζήτηση για αγαθά μετριάζεται.
Στα εταιρικά νέα της ημέρας η Intesa Sanpaolo σύναψε συμφωνία με τα σωματεία των εργαζομένων αναφορικά με τα σχέδια της για την περικοπή περαιτέρω 2.000 θέσεων εργασίας μέσω εθελουσίας εξόδου, και την πρόσληψη 1.100 νέων εργαζόμενων μέχρι το 2025.
Η ιταλική τράπεζα δήλωσε ότι ο στόχος της για εθελοντική αποχώρηση 2.000 ανθρώπων, θα επηρεάσει όλο τον όμιλο, συμπεριλαμβανομένων και των διευθυντών.
Η Intesa σχεδιάζει να προχωρήσει σε μία νέα πρόσληψη για κάθε δύο εθελοντικές αποχωρήσεις, μέχρι και 1.000 ανθρώπους, και επιπλέον 100 στο πλαίσιο μιας συμφωνίας που υπεγράφη τον Σεπτέμβριο του 2020.
Συνολικά η Intesa τόνισε πως 9.200 άνθρωποι θα φύγουν από τον όμιλο μέχρι το τέλος του α΄ τριμήνου του 2025, ενώ θα υπάρξουν 4.6000 νέες προσλήψεις μέχρι τον Δεκέμβριο του 2025.

Μεικτές τάσεις στην Ασία

Μεικτές τάσεις επικράτησαν στα χρηματιστήρια της περιφέρειας Ασίας - Ειρηνικού, παρά το ανοδικό κλίμα που χαρακτήρισε τη χθεσινή συνεδρίαση στην Wall Street, με τον ιαπωνικό δείκτη να «γυρίζει» αρνητικά, παρά τα αρχικά κέρδη του λόγω της πτώσης του γεν, που ευνοεί τους Ιάπωνες εξαγωγείς.
Οι εξαγωγές της Ιαπωνίας τον Οκτώβριο αυξήθηκαν για όγδοο συνεχόμενο μήνα, κυρίως χάρη στη ζήτηση για ορυκτά καύσιμα, για προϊόντα χάλυβα και για ημιαγωγούς, σε βασικές αγορές στο εξωτερικό, ανέφεραν τα στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών.
Οι εξαγωγές αυξήθηκαν 9,4% σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο πριν από ένα χρόνο, αύξηση μικρότερη από την άνοδο 13% του Σεπτεμβρίου.
Τα αποτελέσματα ήταν χαμηλότερα των εκτιμήσεων για αύξηση 11,5%/
Οι εξαγωγές με προορισμό την Ασία αυξήθηκαν 15%, οδηγώντας την ανάπτυξη κυρίως χάρη στη ζήτηση για προϊόντα σχετικά με χάλυβα και ημιαγωγούς.
Οι εξαγωγές στην Ευρώπη τον Οκτώβριο αυξήθηκαν 12,1% σε σχέση με το προηγούμενο έτος, λόγω της αυξημένης ζήτησης για τον χάλυβα.
O Asia Dow υποχώρησε -1,12% στις 3.901 μονάδες.
Στο Τόκιο ο Nikkei 225 έκλεισε με πτώση -0,4% στις 29.688 μονάδες.
Ο Hang Seng υποχώρησε -0,3% στις 25.650 μονάδες.
Στην Κίνα, ο Shanghai Composite σημείωσε άνοδο +0,44% στις 3.537 μονάδες.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης