Τελευταία Νέα
Διεθνή

ΗΠΑ: Μέσα σε ένα χρόνο πέθαναν 100.000 Αμερικανοί από ναρκωτικά

ΗΠΑ: Μέσα σε ένα χρόνο πέθαναν 100.000 Αμερικανοί από ναρκωτικά
Καταγράφηκε ρεκόρ περισσότερων από 100.000 θανάτων από υπερβολική δόση ναρκωτικών και ο πρόεδρος των ΗΠΑ Joe Biden το χαρακτήρισε «τραγικό ορόσημο», που αντιπροσωπεύει αύξηση 28,5% από τους προηγούμενους 12 μήνες

Από τον περσινό έως τον φετινό Απρίλιο περισσότεροι Αμερικανοί από ποτέ πέθαναν από υπερβολική δόση ναρκωτικών σύμφωνα με τα ομοσπονδιακά στοιχεία που δόθηκαν χθες, Τετάρτη, στη δημοσιότητα στις ΗΠΑ. Η πανδημία της COVID-19 διέκοψε την ιατρική περίθαλψη και αύξησε τα προβλήματα ψυχικής υγείας και πιο θανατηφόρες ναρκωτικές ουσίες πλημμύρισαν τους δρόμους.

Καταγράφηκε ρεκόρ περισσότερων από 100.000 θανάτων από υπερβολική δόση ναρκωτικών και ο πρόεδρος των ΗΠΑ Joe Biden το χαρακτήρισε «τραγικό ορόσημο», που αντιπροσωπεύει αύξηση 28,5% από τους προηγούμενους 12 μήνες, σύμφωνα με τα στοιχεία των αμερικανικών Κέντρων Ελέγχου και Πρόληψης των Ασθενειών (CDC).
Η κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι θα ωθήσει τις πολιτείες να θέσουν σε ισχύ νόμους που θα καθιστούν ευκολότερη την πρόσβαση των ανθρώπων στην ναλοξόνη, μια φαρμακευτική ουσία που μπορεί να αναστρέψει την επίδραση υπερβολικής δόσης οπιοειδών.
«Κανένας δεν θα πρέπει να πεθαίνει από υπερβολική δόση, και η ναλοξόνη είναι ένα από τα πιο αποτελεσματικά εργαλεία που έχουμε για να σώζουμε ζωές», δήλωσε ο διευθυντής του Γραφείου Εθνικής Πολιτικής Ελέγχου των Ναρκωτικών.
Ο Biden σημείωσε σε ανακοίνωσή του ότι μολονότι η χώρα αγωνίζεται κατά της πανδημίας του νέου κορωνοϊού, «δεν μπορούμε να παραβλέψουμε αυτήν την επιδημία απώλειας» από τους θανάτους από υπερβολική δόση ναρκωτικών.

«Σημαντική τραγωδία»

Ο  διευθυντής της Αμερικανικής Πρωτοβουλίας Υγείας στην Σχολή Δημόσιας Υγείας Μπλούμπεργκ του Τζονς Χόπκινς, η οποία ασχολείται με τους εθισμούς και τις υπερβολικές δόσεις, δήλωσε ότι η κορύφωση των θανάτων από ναρκωτικά ήρθε την άνοιξη του 2020, στις αρχές της πανδημίας και σημείωσε ότι αναμένει πως τα ετήσια στοιχεία για τις υπερβολικές δόσεις ναρκωτικών θα αρχίσουν να πέφτουν μετά τα στοιχεία του Ιουλίου, αλλά όχι τόσο πολύ.
«Πρόκειται για μια σημαντική τραγωδία που κρύβει η πανδημία. Σου ραγίζει την καρδιά το πόσο πολλές οικογένειες υπέφεραν εξαιτίας των υπερβολικών δόσεων φέτος» σημείωσε ο ίδιος.

Οι δύο ένοχοι παράγοντες

Ο διευθυντής πρόσθεσε ότι η έξαρση των θανάτων από υπερβολική δόση ναρκωτικών αντανακλά δύο παράγοντες, ο πρώτος εκ των οποίων συνδέεται άμεσα με τις διαταραχές που προκάλεσε η πανδημία και έφεραν μεγάλο στρες σε πολλούς ανθρώπους.
«Πολλά προγράμματα (κατά του εθισμού στα ναρκωτικά) έπρεπε να κλείσουν ή να περιορίσουν τα ωράριά τους ή διαφορετικά να γίνουν λιγότερο προσβάσιμα κατά τη διάρκεια της πανδημίας. Άρα μολονότι υπήρχε πολλή περισσότερη ανάγκη, υπήρχε λιγότερη πρόσβαση σε περίθαλψη σε πολλά μέρη» υπογράμμισε.
Ο δεύτερος παράγοντας είναι ότι οι ουσίες που διακινούνται παράνομα στους δρόμους έγιναν πιο θανατηφόρες. Αυτό οφείλεται ως επί το πλείστον στην ευρεία διαθεσιμότητα φαιντανύλης, η οποία μπορεί να είναι 100 φορές πιο ισχυρή από την μορφίνη και αναμειγνύεται ολοένα και περισσότερο με άλλα ναρκωτικά, όπως η κοκαΐνη, χωρίς να το γνωρίζουν οι χρήστες, καθώς οι διακινητές επιδιώκουν να ενισχύσουν την επίδρασή τους. Ακόμη και ελάχιστες ποσότητες φαιντανύλης καθιστούν τα ναρκωτικά πολύ πιο επικίνδυνα αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, επικαλούμενο το Reuters.
Στοιχεία τον Ιούλιο έδειξαν ότι υπήρξε αύξηση 30% των περιπτώσεων λήψης υπερβολικής δόσης ναρκωτικών πέρυσι, την ώρα που τα Lockdown για την αναχαίτιση της πανδημίας καθιστούσαν δύσκολη τη λήψη θεραπείας και οι λαθρέμποροι διακινούσαν περισσότερα ναρκωτικά με φαιντανύλη.
Οι πολιτείες με τα μεγαλύτερα ποσοστά θανάτων από υπερβολική δόση ναρκωτικών ήταν το Βερμόντ (70%), ακολουθούμενο από την Δυτική Βιρτζίνια (62,2%) και το Κεντάκι (54,5%). Η Καλιφόρνια, η πολυπληθέστερη πολιτεία των ΗΠΑ, είδε το ποσοστό αυτό να αυξάνεται κατά σχεδόν 47,8%.

www.bankingnews.gr 

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης