Τελευταία Νέα
Διεθνή

Σε νέα ιστορικά υψηλά S&P 500 και Nasdaq - Μακροοικονομία και εταιρικά αποτελέσματα στο επίκεντρο

Σε νέα ιστορικά υψηλά S&P 500 και Nasdaq - Μακροοικονομία και εταιρικά αποτελέσματα στο επίκεντρο

Wall: Ρεκόρ στο τέλος για S&P 500 και Nasdaq

Σχετικά Άρθρα
Σε νέα ιστορικά υψηλά έκλεισαν σήμερα 18/11 οι S&P 500 και Nasdaq παρόλο που οι δύο δείκτες ξεκίνησαν τη συνεδρίαση υποτονικά ή ακόμα και με αρνητικό πρόσημο.
Το επενδυτικό κλίμα τόνωσαν τα ενθαρρυντικά οικονομικά στοιχεία που ανακοινώθηκαν σήμερα στις ΗΠΑ αλλά και τα καλύτερα του αναμενόμενου αποτελέσματα που ανακοίνωσαν οι Nvidia, Macy's και Kohl's συνεχίζοντας το μπαράζ ισχυρών εταιρικών κερδών για το γ' τρίμηνο 2021, εν μέσω ανησυχιών για το ράλι του πληθωρισμού.

Η απόδοση του 10ετούς κρατικού ομολόγου των ΗΠΑ υποχώρησε κατά 1,8 μονάδα βάσης στο 1,586%, ενώ το δολάριο κατέγραψε απώλειες της τάξης του 0,2%.

Ο δείκτης Dow υποχώρησε -0,17% στις 35.870,95 μονάδες
Ο δείκτης S&P 500 πρόσθεσε +0,34% στις 4.704,54 μονάδες
Ο δείκτης Nasdaq ενισχύθηκε κατά +0,45% στις 15.993,71 μονάδες

Στα νέα από το μέτωπο της μακροοικονομίας οι αιτήσεις για το επίδομα ανεργίας μειώθηκαν κατά μόλις 1.000 την περασμένη εβδομάδα, υποδεικνύοντας ότι η αγορά εργασίας σταθεροποιείται, σύμφωνα με το αμερικανικό υπουργείο Εργασίας.

Ειδικότερα, οι αρχικές αιτήσεις για την εβδομάδα που έληξε στις 13 Νοεμβρίου, ανήλθαν συνολικά σε 268.000, μια μείωση 1.000 σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα και ελαφρώς υψηλότερη από την εκτίμηση των αναλυτών για 260.000.
Το σύνολο ήταν το χαμηλότερο από την αρχή της πανδημίας, αλλά σε πλήρη συμφωνία με το πού ήταν οι αιτήσεις τον περασμένο μήνα.
Ο κινητός μέσος όρος των τεσσάρων εβδομάδων, ο οποίος δεν υπόκειται στην εβδομαδιαία μεταβλητότητα, υποχώρησε στις 272.750 χιλιάδες.
Σημαντική αύξηση σε υψηλά επτά μηνών σημείωσε τον Νοέμβριο 2021 ο μεταποιητικός δείκτης Philadelphia Fed, παρά την άνοδο του πληθωρισμού.
Ο δείκτης αυξήθηκε στις 39 μονάδες, από 28,3 τον Οκτώβριο, αιφνιδιάζοντας τους αναλυτές, οι οποίοι ανέμεναν υποχώρηση του δείκτη στις 22 μονάδες.
Ο δείκτης νέων παραγγελιών αυξήθηκε κατά 16,6 μονάδες στις 47,4, ενώ ο δείκτης αποστολών σημείωσε άνοδο 2,1 μονάδων στις 32,1 τον Νοέμβριο.
Οι μη εκπληρωμένες παραγγελίες αυξήθηκαν 14,7 μονάδες τον Νοέμβριο στις 27,4 σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα.
Η ένδειξη της εξαμηνιαίας προοπτικής των επιχειρήσεων αυξήθηκε στο 28,5 από την ένδειξη του Οκτωβρίου 24,2.
Ο δείκτης του αριθμού των εργαζομένων υποχώρησε στο 27,2 από 30,7 τον περασμένο μήνα.
Ζητήθηκε επίσης από τις εταιρείες να προβλέψουν πόσο θα αυξήσουν τις τιμές φέτος, με τη μέση απάντηση να είναι 5,3%, από 5% όταν τέθηκε για τελευταία φορά η ερώτηση τον Αύγουστο.
Οι επιχειρήσεις αναμένουν ότι το κόστος αποζημίωσης των εργαζομένων θα αυξηθεί κατά μέσο όρο 4,8% τα επόμενα τέσσερα τρίμηνα, από 4% τον Αύγουστο.
Η μέση πρόβλεψη των εταιρειών για το μέσο ποσοστό πληθωρισμού τα επόμενα 10 χρόνια ήταν 3,5%, σημειώνοντας αύξηση από 3% τον Αύγουστο.
Στα εταιρικά νέα της ημέρας το ποσό των 5,3 δισ. δολ. θα καταβάλλουν οι ΗΠΑ στην αμερικανική φαρμακοβιομηχανία Pfizer για την παραγγελία 10 εκατ. κύκλων θεραπείας του χαπιού κατά της Covid-19, το οποίο υπόκειται στην έγκριση της ρυθμιστικής αρχής, όπως μεταδίδει το Bloomberg.
Νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, η Pfizer υπέβαλε αίτημα στην Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ (FDA) για έγκριση έκτακτης χρήσης.
Το χάπι, το οποίο μείωσε κατά 89% τον κίνδυνο νοσηλείας ή θανάτου σε ενηλίκους στην κλινική δοκιμή, ενδέχεται να είναι ένα πολλά υποσχόμενο νέο όπλο στη μάχη κατά της πανδημίας αφού μπορεί να χορηγηθεί στο σπίτι, στην αρχή της νόσησης, ως θεραπεία που θα βοηθούσε να αποφευχθούν οι νοσηλείες και οι θάνατοι.
Θα μπορούσε επίσης να μετατραπεί σε σημαντικό εργαλείο σε χώρες και περιοχές με περιορισμένη πρόσβαση σε εμβόλια ή με χαμηλά ποσοστά εμβολιασμού.
H Pfizer έχει γίνει μία από τις εταιρείες που συμμετέχουν περισσότερο στην αντιμετώπιση της πανδημίας, με το χάπι Covid και το εμβόλιο mRNA που ανέπτυξε σε συνεργασία με τη γερμανική BioNTech, σχολιάζει το πρακτορείο.
Άλμα 6,2% καταγράφει η μετοχή της Kohl’s καθώς η εταιρεία πολυκαταστημάτων ανακοίνωσε κέρδη-ρεκόρ για το γ΄ τρίμηνο, τα οποία υπερέβησαν τις εκτιμήσεις.
Τα καθαρά κέρδη διαμορφώθηκαν στα 243 εκατ. δολάρια ή 1,65 δολάρια ανά μετοχή, έναντι των ζημιών 12 εκατ. δολαρίων ή 8 σεντς ανά μετοχή πριν από ένα χρόνο.
Τα έσοδα αυξήθηκαν στα 4,60 δισ. δολάρια από τα 3,98 δισ. δολάρια στον προηγούμενο χρόνο.
Οι συγκρίσιμες πωλήσεις αυξήθηκαν 14,7% έναντι εκτιμήσεων για αύξηση 12,5%.
Η εταιρεία σχεδιάζει την επαναγορά ίδιων μετοχών 1,3 δισ. δολαρίων το 2021, μετά από την επαναγορά 506 εκατ. δολαρίων στο γ΄ τρίμηνο.
Επίσης, αναβάθμισε τις εκτιμήσεις για τις πωλήσεις, αναμένοντας αύξηση περί το 25%, έναντι εκτιμήσεων για 20%-25%.
Τα προσαρμοσμένα κέρδη ανά μετοχή αναμένεται τώρα να διαμορφωθούν στα 7,10-7,30 δολάρια, έναντι των 5,80-6,10 δολάρια προηγουμένως.
Η μετοχή της Nvidia ενισχύεται πάνω από 8%.
Η εταιρεία ανακοίνωσε κέρδη και έσοδα τρίτου τριμήνου τα οποία ήταν υψηλότερα από τις προβλέψεις, ενώ εξέδωσε αισιόδοξες προβλέψεις για το τρέχον τρίμηνο που λήγει τον Ιανουάριο.
Η Nvidia εμφάνισε κέρδη 55% στις πωλήσεις σε data centers σε σχέση με έναν χρόνο πριν, ενώ κατέγραψε άλμα 42% στις πωλήσεις στη μεγαλύτερη αγορά της, το gaming.

Απώλειες στις Ευρωαγορές εν μέσω ανησυχιών για το ράλι του πληθωρισμού

Με απώλειες έκλεισαν τα κυριότερα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια παρόλο που ξεκίνησαν τη συνεδρίαση σε θετικό έδαφος, με τους επενδυτές να ανησυχούν για το παγκόσμιο ράλι του πληθωρισμού και πως οι κεντρικές τράπεζες δεν θα είναι σε θέση να διατηρήσουν για πολύ ακόμα την ιδιαίτερα διευκολυντική κατεύθυνση της νομισματικής τους πολιτικής.
Στο επίκεντρο βρίσκεται και η προειδοποίηση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, για φούσκες σε ακίνητα και αγορές, αλλά και μια σειρά εταιρικών αποτελεσμάτων.
Οι επενδυτές τηρούν στάση αναμονής στο κλίμα επιφυλακτικότητας που έχει διαμορφώσει το παγκόσμιο ράλι του πληθωρισμού και οι ανησυχίες ότι οι κεντρικές τράπεζες δεν θα είναι σε θέση να διατηρήσουν για πολύ ακόμα την ιδιαίτερα διευκολυντική κατεύθυνση της νομισματικής τους πολιτικής.
Τα στοιχεία που ανακοινώθηκαν έδειξαν ότι ο πληθωρισμός στην Ευρωζώνη σκαρφάλωσε στο 4,1% τον Οκτώβριο, ενώ στο Ηνωμένο Βασίλειο εκτοξεύτηκε στο 4,2%, στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων δέκα ετών.

Ο γερμανικός DAX υποχώρησε κατά 0,18% στις 16.221,73 μονάδες, ο γαλλικός CAC 40 διολίσθησε κατά 0,21% στις 7.141,98 μονάδες και ο βρετανικός FTSE 100 έχασε 0,48% στις 7.225,96 μονάδες.

Στα νέα από το μέτωπο της μακροοικονομίας «βουτιά» άνω του 30% σημείωσαν οι πωλήσεις αυτοκινήτων στην Ευρωπαϊκή Ένωση τον Οκτώβριο του 2021.
Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της ACEA, οι ταξινομήσεις των καινούργιων αυτοκινήτων συρρικνώθηκαν κατά 30,3%.
Ο Οκτώβριος είναι ο τέταρτος συνεχόμενος μήνας που σημειώθηκε μείωση του όγκου των πωλήσεων των καινούργιων αυτοκινήτων στην ΕΕ.
Οι πωλήσεις των νέων αυτοκινήτων στην ΕΕ ανήλθαν στις 665.001 μονάδες. Πρόκειται για την πιο χαμηλή επίδοση τον δέκατο μηνά της χρονιάς από τότε που υπάρχουν επίσημα στοιχεία στην ACEA.
Ο κλάδος της ενέργειας χάνει έδαφος με τους κολοσσούς Royal Dutch Shell και BP να χάνουν πάνω από 1% καθώς οι τιμές του αργού υποχωρούν σε χαμηλά έξι εβδομάδων μετά την ανακοίνωση της Κίνας ότι σχεδιάζει να αποδεσμεύσει ένα μέρος των αποθεμάτων πετρελαίου.
Στις επιχειρηματικές εξελίξεις, η Royal Mail σημειώνει άλμα 4,8% μετά την ανακοίνωση ισχυρών αποτελεσμάτων για το πρώτο εξάμηνο του έτους.
Ο τίτλος της Thyssenkrupp σημειώνει κέρδη +3,6% μετά την ανακοίνωση της γερμανικής εταιρείας ότι περιμένει τα κέρδη της να υπερδιπλασιαστούν το επόμενο έτος, ενώ άφησε ανοικτό και το ενδεχόμενο να προχωρήσει στην εισαγωγή της μονάδας υδρογόνου.
Πτώση -5% καταγράφει η μετοχή της Continental AG, μετά από τον τερματισμό της συνεργασίας της με τον οικονομικό διευθυντή Wolfang Schaefer, εν μέσω ερευνών για παράνομη χρήση συσκευών εξαπάτησης σε κινητήρες diesel και κάποιων ελλείψεων σε μια έρευνα που διεξάγει η Continental.
Η εταιρεία ανταλλακτικών αυτοκινήτου τόνισε πως το εποπτικό της συμβούλιο είχε συμφωνήσει σε μια έκτακτη συνεδρίαση να τερματίσει τη συνεργασία του με τον Shaefer ως μέλος του εκτελεστικού συμβουλίου και οικονομικό διευθυντή.
Η Continental απέδωσε την απόφαση της στις έρευνες από το γραφεία εισαγγελίας του Ανόβερο, σε σχέση με την παράνομη χρήση συσκευών στους κινητήρες diesel.
Αναλυτές σχολιάζουν ότι ενώ οι έρευνες είναι γνωστές, η απομάκρυνση του Schaefer δημιουργεί αβεβαιότητα και θα επηρεάσει την τιμή της μετοχής.
Η εταιρεία ανακοίνωσε ότι ο διευθύνων σύμβουλος θα αναλάβει τις ευθύνες του Schaefer.
Η Deutsche Telekom προετοιμάζεται να πουλήσει την προβληματική μονάδα υπηρεσιών ΙΤ, T-Systems, ανέφερε το Manager Magazin, επικαλούμενο πηγές.
Η εταιρεία σχεδιάζει να ξεκινήσει συνομιλίες με ενδιαφερόμενες πλευρές τον Φεβρουάριο, ενώ η συμφωνία αναμένεται τον Σεπτέμβριο, ανέφερε το περιοδικό.
Ενώ οι δραστηριότητες τηλεπικοινωνιών έχουν καλές επιδόσεις, η T-Systems υποαποδίδει, με τις νέες παραγγελίες να υποχωρούν 25% στη διάρκεια της κρίσης του κορωνοϊού.
Τον περασμένο χρόνο, ο οικονομικός διευθυντής της Deutsche Telekom, Christian Illek, δήλωσε πως οι μειωμένες δαπάνες ΙΤ από τις βιομηχανίες αυτοκινήτου και αεροπορίας, θα απαιτούσαν πρόσθετη αναδιάρθρωση της T-Systems, πέραν του εν εξελίξει τριετούς σχεδίου ανάκαμψης.

Αρνητικό κλίμα στα ασιατικά χρηματιστήρια

Με απώλειες κινήθηκαν τα περισσότερα ασιατικά χρηματιστήρια.
Οι ιαπωνικοί δείκτες κατάφεραν πάντως να περιορίσουν τις απώλειες τους μετά από δημοσιεύματα ότι το πακέτο τόνωσης της οικονομίας του πρωθυπουργού Fumio Kishida θα είναι μεγαλύτερο από το αναμενόμενο.
Σύμφωνα με τα δημοσιεύματα, το πακέτο τόνωσης αναμένεται να προβλέπει δημοσιονομικές δαπάνες ύψους περίπου 55,7 τρισ. γεν (488 δισ. δολάρια).
Οι εκτιμήσεις της αγοράς ήταν για ένα πακέτο της τάξης των 30 με 40 τρισ. γεν.
Το οικονομικό πακέτο αναμένεται να εγκριθεί από το υπουργικό συμβούλιο την Παρασκευή.
«Βουτιά» κατά 81% σημείωσαν τα καθαρά κέρδη της κινεζικής Alibaba για το δεύτερο τρίμηνο της χρήσης, την ώρα που το Πεκίνο εντείνει τις πιέσεις στις εταιρίες του Διαδικτύου.
Για το τρίμηνο από τον Ιούλιο έως τον Σεπτέμβριο, ο όμιλος κατέγραψε κέρδη 5,37 δισεκ. γιουάν (741,3 εκατ. ευρώ), συγκριτικά με 28,7 δισεκ. γιουάν την αντίστοιχη περίοδο ένα χρόνο νωρίτερα.
Ο κύκλος εργασιών, αντίθετα, αυξήθηκε κατά 29% σε ετήσια βάση στα 155 δισεκ. γιουάν (21,4 δισεκ. ευρώ) για την περίοδο Ιουλίου-Σεπτεμβρίου.
Η Alibaba, με ειδικό βάρος στον κλάδο αυτό που ανέκαθεν θεωρούνταν πρότυπο, ήταν η πρώτη που αποτέλεσε στόχο των αρχών, όταν το Πεκίνο αυστηροποίησε το ρυθμιστικό πλαίσιο για τις εταιρίες του Διαδικτύου.
Την άνοιξη, ο όμιλος που ιδρύθηκε από τον χαρισματικό δισεκατομμυριούχο Jack Ma καταδικάστηκε σε πρόστιμο 2,3 δισεκ. ευρώ για παρεμπόδιση του ανταγωνισμού.
Μετά από αυτό το πρόστιμο ρεκόρ, η Alibaba κατέγραψε τριμηνιαίες ζημίες σχεδόν 1 δισεκ. ευρώ.
Οι εταιρίες του Διαδικτύου για καιρό απολάμβαναν στην Κίνα ένα σχετικά χαλαρό νομοθετικό πλαίσιο, κυρίως σε ό,τι αφορά τα προσωπικά δεδομένα.
Aλλά τους τελευταίους μήνες, οι αρχές εμφανίζονται ιδιαίτερα αδιάλλακτες κυρίως σε ό,τι αφορά τις πρακτικές που έως τότε ανέχονταν και που χρησιμοποιούνταν ευρέως.
Ωστόσο, στην ανακοίνωση των αποτελεσμάτων του, ο όμιλος που εδρεύει στη Χανγκτζόου (ανατολική Κίνα) δεν έκανε κανένα σχόλιο για το ρυθμιστικό πλαίσιο.
Στο ταμπλό, ο ιαπωνικός Nikkei 225 υποχώρησε -0,30% στις 29.598,66 μονάδες, ενώ ο ευρύτερος Topix σημείωσε μικρές απώλειες -0,1% στις 2.035.52.
Στο Χονγκ Κονγκ ο δείκτης Hang Seng σημείωσε πτώση -1,4%, ενώ στην ηπειρωτική Κίνα ο Shanghai Composite υποχώρησε -0,5%.
Στη Νότια Κορέα ο δείκτης Kospi σημείωσε απώλειες -0,25%, ενώ στην Αυστραλία ο S&P/ASX 200 έκλεισε με οριακά κέρδη +0,1%.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης