Τελευταία Νέα
Διεθνή

Η Ευρώπη «επιτίθεται» στους ανεμβολίαστους... τους θεωρεί υπεύθυνους για το 4ο κύμα Covid - Πού ισχύουν δρακόντεια μέτρα

Η Ευρώπη «επιτίθεται» στους ανεμβολίαστους... τους θεωρεί υπεύθυνους για το 4ο κύμα Covid - Πού ισχύουν δρακόντεια μέτρα
Δρακόντεια μέτρα σε Ελλάδα, Γερμανία, Σλοβακία, Βέλγιο, Τσεχία, Πορτογαλία
Σχετικά Άρθρα
Με την Ευρώπη να δέχεται το μεγαλύτερο πλήγμα από το τέταρτο κύμα της πανδημίας του κορωνοϊού, ολοένα και περισσότερα κράτη στρέφονται σε περιοριστικά μέτρα - κυρίως κατά των ανεμβολίαστων - ενώ επιστρέφει το φάντασμα των lockdown.
Ήδη η Αυστρία ανακοίνωσε σήμερα 19/11 πως από το lockdown στους ανεμβολίαστους προχωρά σε καθολικό lockdown από την ερχόμενη Δευτέρα 22/11 αρχικά για 10 ημέρες, ενώ το σενάριο ενός καθολικού lockdown δεν αποκλείει πλέον ούτε η Γερμανία, με τον υπουργό Υγείας  Jens Spahn να υποστηρίζει πως η χώρα βρίσκεται σε μια κατάσταση που δεν μπορεί να αποκλειστεί τίποτα.
Παράλληλα μια σειρά από κράτη - Σλοβακία, Τσεχία, Ουγγαρία, κα -  προχωρούν στην επιβολή αυστηρών περιοριστικών μέτρων στους πολίτες που δεν έχουν εμβολιαστεί, καθώς τους θεωρεί και ως τους κύριους υπαίτιους για την έξαρση του νέου κύματος της πανδημίας.
Υπενθυμίζεται πως πρόσφατη μελέτη της Σχολής Δημόσιας Υγείας και Τροπικής Ιατρικής του Λονδίνου εκτιμούσε με βάση στοιχεία από 19 ευρωπαϊκά κράτη, ανάμεσα τους και η Ελλάδα (και λαμβάνοντας υπόψη τους πολίτες που έως τις αρχές Νοεμβρίου δεν είχαν εμβολιαστεί ούτε νοσήσει), πως η πανδημία μπορεί να προκαλέσει άλλους 300.000 θανάτους στην Ευρώπη.
Σημειώνεται πως στην Ευρώπη έχουν καταγραφεί περισσότερα από 82 εκατομμύρια επιβεβαιωμένα κρούσματα, ενώ μετρά και περίπου 1,5 εκατομμύρια θανάτους.

Καθολικό lockdown στην Αυστρία

Η Αυστρία είναι η πρώτη χώρα στη δυτική Ευρώπη που προχωρά στην επιβολή νέου lockdown.
Σημειώνεται πως τον περασμένο μήνα, σε lockdown είχε προχωρήσει και η Λετονία.
Σε δηλώσεις του ο Αυστριακός καγκελάριος, Alexander Schallenberg, ανακοίνωσε την επιβολή καθολικού lockdown για τον πληθυσμό - περιλαμβανομένων και των εμβολιασμένων - ενώ στη χώρα αρχίζουν και οι συζητήσεις για υποχρεωτικό εμβολιασμό από την 1η Φεβρουαρίου 2022.

Η τελευταία εξέλιξη σηματοδοτεί μια στροφή 180 μοιρών για την Αυστρία, καθώς είχε επιβάλει - από τις αρχές της εβδομάδας-  περιοριστικά μέτρα μόνο σε ανεμβολίαστους.
Ωστόσο, φαίνεται πως αυτό δεν ήταν αρκετό καθώς η αύξηση ρεκόρ στα κρούσματα ασκούν ασφυκτικές πιέσεις στα νοσοκομεία.

Ακολουθεί και η Γερμανία; – Spahn: Δεν αποκλείουμε τίποτα

Μετά την ανακοίνωση της κυβέρνησης της Αυστρίας ότι από την ερχόμενη Δευτέρα 22/11 προχωρά σε καθολικό lockdown, το ερώτημα είναι πλέον αν θα ακολουθήσουν και άλλα ευρωπαϊκά κράτη, με τη Γερμανία να εμφανίζεται ως η πιο πιθανή υποψήφια.
Άλλωστε αυτό υπονόησε σε σημερινές του δηλώσεις τόσο ο υπουργός Υγείας της Γερμανίας όσο και ο επικεφαλής του Ινστιτούτου Robert Koch που είναι αρμόδιο για την πανδημία.
«Είμαστε σε μια κατάσταση που τίποτα δεν αποκλείεται» υποστήριξε ο υπουργός Υγείας, Jens Spahn, τη στιγμή που και ο Lothar Wieler, ο επικεφαλής του Ινστιτούτου Robert Koch ανέφερε πως αυτή τη στιγμή παρατηρείται μια τεράστια έξαρση κρουσμάτων σε όλη τη Γερμανία.
«Πρόκειται για μια εθνική κατάσταση έκτακτης ανάγκης» είπε ο Wieler, θέση με την οποία συμφώνησε και ο Spahn, ο οποίος τόνισε πως η επιδημιολογική κατάσταση στην χώρα είναι πιο σοβαρή από ότι ήταν την περασμένη εβδομάδα.

Μπλόκο στους ανεμβολίαστους

Κατά τη συνάντηση που είχε η καγκελάριος Merkel με τους πρωθυπουργούς των κρατιδίων αποφασίστηκαν περισσότερα περιοριστικά μέτρα στους ανεμβολίαστους πολίτες.
Η Merkel ανακοίνωσε ότι το κριτήριο για την επιβολή μέτρων δεν θα είναι πλέον ο «δείκτης θετικότητας», δηλαδή ο αριθμός των κρουσμάτων κορονοϊού ανά 100.000 κατοίκους εντός μιας εβδομάδας, αλλά ο «δείκτης νοσηλείας», ο οποίος δείχνει πόσοι ασθενείς με κορωνοϊό ανά 100.000 κατοίκους έχουν εισαχθεί στα νοσοκομεία το τελευταίο επταήμερο.
Συγκεκριμένα,
- αν ξεπεράσει ο «δείκτης νοσηλείας» το 3, επιβάλλεται ο κανονισμός «πρόσβαση μόνο με πιστοποιητικό εμβολιασμού ή ανάρρωσης» σε χώρους αναψυχής και αθλητισμού, σε παντός τύπου εκδηλώσεις, στην εστίαση, στα ξενοδοχεία, σε κομμωτήρια κ.ο.κ.
- αν ξεπεράσει ο «δείκτης νοσηλείας» το 6, θα πρέπει οι εμβολιασμένοι και αναρρώσαντες να διαθέτουν και αρνητικό τεστ για να έχουν πρόσβαση στους παραπάνω χώρους, ενώ για τους ανεμβολίαστους θα επιβάλλεται lock down
- αν ξεπεράσει ο «δείκτης νοσηλείας» το 9, τότε επιβάλλονται ακόμη πιο αυστηρότεροι περιορισμοί, για παράδειγμα μερικό lock down για όλους.
Σε δηλώσεις της η κα.Merkel χαρακτήρισε δραματική την κατάσταση λόγω της πανδημίας στη Γερμανία , επισημαίνοντας πως είναι επιτακτική ανάγκη «να μπει ένα φρένο σε αυτήν την εκθετική αύξηση των κρουσμάτων και των σοβαρών νοσηλειών».
8766.JPG
Αποκλείει νέο lockdown η Γαλλία

Δύσκολη είναι η κατάσταση και στη Γαλλία, όπου και εκεί καταγράφεται αναζωπύρωση της πανδημίας.
Πάντως η κυβέρνηση Macron διαμηνύει πως δεν προβλέπεται η επιβολή lockdown, ενώ πρόσφατα κατέστησε υποχρεωτικό τον εμβολιασμό με την γ’ δόση του εμβολίου στους πολίτες άνω των 65 ετών.
Αντιθέτως η γαλλική κυβέρνηση επεξεργάζεται το σενάριο να ζητηθεί από τις επιχειρήσεις να επιστρέψουν σε καθεστώς τηλεργασίας.

Μερικό lockdown στην Ολλανδία

Σε μερικό lockdown έχει προχωρήσει και η Ολλανδία παρά το γεγονός ότι το 85% των ενήλικων έχει εμβολιαστεί πλήρως.
Επιστήμονες πρότειναν την παράταση των διακοπών των Χριστουγέννων προκειμένου να επιβραδυνθεί η αύξηση των μολύνσεων μεταξύ των παιδιών που έχει οδηγήσει τα μισά σχολεία σε όλη τη χώρα να περάσουν στην τελεκπαίδευση.
Το Εθνικό Ινστιτούτο για την Υγεία (RIVM) ανακοίνωσε αυτή την εβδομάδα ρεκόρ μολύνσεων που είχαν ξεπεράσει τις 110.000 έως τις 16 Νοεμβρίου, μια αύξηση 44% σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα.
Η μεγαλύτερη αύξηση καταγράφεται μεταξύ των παιδιών ηλικίας τεσσάρων έως 12 ετών.
Οι μολύνσεις μεταξύ των παιδιών στις ηλικίες πέντε με εννέα ετών αυξήθηκαν σχεδόν 85% και οι μολύνσεις στις ηλικίες 10-14 ετών αυξήθηκαν 76%.
Το τελευταίο κύμα της επιδημίας άρχισε να εξαπλώνεται όταν η κυβέρνηση έβαλε τέλος στην κοινωνική αποστασιοποίηση και σε άλλα περιοριστικά μέτρα τον Σεπτέμβριο.
Ωστόσο, η κυβέρνηση Rutte επανέφερε την χρήση προστατευτικής μάσκας στα καταστήματα και ένα μερικό lockdown, κλείνοντας μπαρ και εστιατόρια μετά τις 20.00.
Η κυβέρνηση θα συζητήσει νέα μέτρα αύριο Παρασκευή 19/11.

Περιοριστικά μέτρα

Πέρα όμως Αυστρία και Γερμανία, σε περιοριστικά μέτρα προχωρούν και πολλά ακόμα ευρωπαϊκά κράτη.
Στη Σλοβακία ο πρωθυπουργός Eduard Heger, ανακοίνωσε πως ένα lockdown των ανεμβολίαστων θα αρχίσει από την προσεχή Δευτέρα 22/11 ενώ περιορισμούς στις μετακινήσεις και στην πρόσβαση των ανεμβολίαστων σε δημόσιους χώρους θα ισχύσουν και στην Τσεχία.
Στο Βέλγιο από αύριο Σάββατο 20/11 θα μπει σε εφαρμογή η τηλεργασία προκειμένου να περιοριστούν οι μετακινήσεις ενώ στην Ιρλανδία επιβάλλονται εκ νέου περιορισμοί στην πρόσβαση σε οίκους ευγηρίας ενώ προωθείται και η τηλεργασία. 
Στην Πορτογαλία, όπου έχει εμβολιαστεί η συντριπτική πλειοψηφία των πολιτών, ανακοίνωσε ότι οι Αρχές ενδέχεται να επαναφέρουν ορισμένα μέτρα, προκειμένου να αναχαιτίσουν τη διασπορά του κορωνοϊού, ενόψει της περιόδου των εορτών, ενώ η χρήση μάσκας επανέρχεται σε όλους τους κλειστούς χώρους από αύριο Σάββατο 22/11 και στην Ουγγαρία.

Μελέτη: Άλλοι 300.000 θάνατοι στην Ευρώπη

Πρόσφατη μελέτη της Σχολής Δημόσιας Υγείας και Τροπικής Ιατρικής του Λονδίνου εκτιμούσε με βάση στοιχεία από 19 ευρωπαϊκά κράτη, ανάμεσα τους και η Ελλάδα (και λαμβάνοντας υπόψη τους πολίτες που έως τις αρχές Νοεμβρίου δεν είχαν εμβολιαστεί ούτε νοσήσει), πως η πανδημία μπορεί να προκαλέσει άλλους 300.000 θανάτους στην Ευρώπη.
Το μοντέλο προβλέπει ότι η πανδημία μπορεί να οδηγήσει σε περίπου ακόμη ένα εκατομμύριο νοσηλείες στην Ευρώπη, έναν αριθμό που εξηγεί σε μεγάλο βαθμό τον προβλεπόμενο υψηλό αριθμό θανάτων.
Πρόκειται για ένα άσχημο σενάριο, που θα μπορούσε όμως να γίνει πραγματικότητα, σύμφωνα με τους ερευνητές, εάν αρθούν πρόωρα οι πολιτικές προφύλαξης και οι πολίτες επιστρέψουν μαζικά στις παλιές συνήθειές τους.

Ποιοι κινδυνεύουν

Η μελέτη εκτιμά ότι οι χώρες με το μεγαλύτερο ποσοστό πληθυσμού που κινδυνεύουν από την Covid-19 είναι αυτές με το χαμηλότερο ποσοστό εμβολιασμού, τη μεγαλύτερη αναλογία ηλικιωμένων (ιδίως ανεμβολίαστων) και το μικρότερο ποσοστό ατόμων που έχουν ήδη αρρωστήσει από κορωνοϊό.
Όπως αναφέρει, η Ελλάδα είναι μία από αυτές τις χώρες υψηλού κινδύνου, μαζί με την Αυστρία, τη Γερμανία, την Ολλανδία, τη Φινλανδία και τη Σλοβενία.

Τεράστιες διαφορές

Ένα εντυπωσιακό στοιχείο είναι ότι οι μεγάλες διαφορές που μπορεί να υπάρξουν από χώρα σε χώρα.
Για παράδειγμα αναφέρεται πως στη Ρουμανία, όπου το ποσοστό εμβολιασμένου πληθυσμού είναι ακόμη πολύ χαμηλό, 840 ανά 100.000 άνθρωποι μπορεί να χρειαστούν νοσηλεία λόγω Covid-19 στο μέλλον, ενώ στη Βρετανία μόνο 62 στους 100.000.
Σε απόλυτους αριθμούς, στη Γερμανία, που έχει μεγάλη αναλογία ηλικιωμένων, περίπου 280.000 άνθρωποι μπορεί να καταλήξουν στο νοσοκομείο, έναντι μόνο 6.300 στη Δανία.
Η απόκλιση επίσης είναι μεγάλη όσον αφορά τους πιθανούς μέγιστους μελλοντικούς θανάτους στο μέλλον, τόσο σε αναλογία (από 19 ανά 100.000 ανθρώπους στη Βρετανία μέχρι 360 ανά 100.000 στη Ρουμανία) όσο και σε απόλυτους αριθμούς (από 1.200 στη Σλοβενία μέχρι 115.000 στη Γερμανία).

Δεν τελείωσαν τα δύσκολα

Πάντως, οι επιστήμονες (επιδημιολόγοι – λοιμωξιολόγοι) επισημαίνουν ότι οι εκτιμήσεις τους αφορούν το χειρότερο δυνατό σενάριο, βάσει του οποίου θα αρθούν όλοι οι περιορισμοί και οι πολίτες θα επιστρέψουν κανονικά στις συνήθειες τους όπως την εποχή πριν να ξεσπάσει η πανδημία.
Ωστόσο, η μελέτη υπενθυμίζει πως τα δύσκολα με την πανδημία δεν έχουν τελειώσει ακόμα.
Μάλιστα οι ειδικοί υποστηρίζουν ότι ακόμα και αν σε μία χώρα υπάρχει μεγάλη εμβολιαστική κάλυψη, πάλι μπορεί να υπάρχουν κύματα νοσηλειών και θανάτων, ακόμη κι αν δεν υπάρξουν νέα πιο μεταδοτικά στελέχη του κορωνοϊού στο μέλλον.
Σημειώνεται πως οι θάνατοι στην Ευρώπη λόγω covid έχουν ξεπεράσει τους 1,43 εκατομμύρια, ενώ περίπου 315 εκατομμύρια Ευρωπαίοι έχουν κάνει τουλάχιστον μία δόση εμβολίου κατά του κορωνοϊού.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης