Τελευταία Νέα
Διεθνή

Μία απόφαση του Biden τις επόμενες ημέρες μπορεί να αλλάξει την πορεία των αγορών παγκοσμίως – Ποια τα σενάρια

Μία απόφαση του Biden τις επόμενες ημέρες μπορεί να αλλάξει την πορεία των αγορών παγκοσμίως – Ποια τα σενάρια

Οι αναλυτές στρατηγικής ομολόγων λένε ότι εάν η Brainard οριστεί, οι προσδοκίες για τον πληθωρισμό της αγοράς θα μπορούσαν να αυξηθούν

Σχετικά Άρθρα
Εάν η Lael Brainard οριστεί η επόμενη πρόεδρος της Federal Reserve, η πρώτη κίνηση από τις χρηματοπιστωτικές αγορές μπορεί να είναι η τιμολόγηση σε μια ακόμη πιο υποστηρικτική κεντρική τράπεζα.

Αυτό σημαίνει ότι η Fed θα χρειαστεί περισσότερο χρόνο για να αυξήσει τα επιτόκια ή να αυστηροποιήσει την πολιτική της από ό,τι επί του νυν προέδρου της Fed, Jerome Powell.
Αυτό εκτιμούν οι αναλυτές τελευταία, μόλις δηλαδή το όνομα της Brainard, της Πρώην Υφυπουργού Οικονομικών για Διεθνείς Υποθέσεις των ΗΠΑ, βρέθηκε στο προσκήνιο, μετά από μια συνέντευξη του προέδρου των ΗΠΑ, Joe Biden.
Και η εν λόγω ανακοίνωση δεν αποκλείεται να έρθει και μέσα στο Σαββατοκύριακο.

Πιο συνεπής στην υποστήριξη η Brainard

«Πιστεύω ότι η αγορά βλέπει την Brainard ως λίγο πιο εύστοχη στις αποφάσεις της.
Νομίζω ότι η ειλικρινής απάντηση είναι ότι πιθανώς δεν υπάρχει σημαντική διαφορά μεταξύ των δύο υποψηφίων.
Το μεγαλύτερο πλεονέκτημα που έχει ο Powell είναι η εμπιστοσύνη της αγοράς και ένα είδος ιστορικού να κάνει ακριβώς αυτό που πιστεύει ότι είναι σωστό παρά τη σημαντική πολιτική πίεση», δήλωσε ο Ed Mills, πολιτικός στρατηγικός της Ουάσιγκτον στο Raymond James.
Οι οικονομολόγοι και οι επενδυτές αντιλαμβάνονται την Brainard ως πιο πολιτική, είτε αποδειχθεί έτσι είτε όχι.
«Ο Powell, νομίζω, θα ανησυχεί πολύ λιγότερο για τις ενδιάμεσες εκλογές για τον καθορισμό του πότε θα πρέπει να αυξήσουν τα επιτόκια», δήλωσε ο Peter Boockvar, επικεφαλής επενδύσεων στην Bleakley Global Advisors.
«Δεν λέω ότι αυτό θα κάνει η Brainard αν είναι σε αυτή τη θέση, αλλά αυτή θα είναι η αντίληψη».

Αντίκτυπος στην αγορά από την υποψηφιότητα Brainard

Ο Boockvar και άλλοι αναλυτές δεν περιμένουν κάποια αντίδραση της αγοράς σε περίπτωση ορισμού του Powell, εάν προταθεί για τέσσερα ακόμη χρόνια, αλλά η εικόνα θα μπορούσε να είναι διαφορετική στην περίπτωση του Brainard.
«Πιστεύω ότι θα έχουμε μια ανοδική αντίδραση στις αγορές αν η Brainard οριστεί στη Fed, ιδίως μάλιστα στα ομόλογα», εκτίμησε ο Boockvar.
Οι αναλυτές στρατηγικής ομολόγων λένε ότι εάν η Brainard οριστεί, οι προσδοκίες για τον πληθωρισμό της αγοράς θα μπορούσαν να αυξηθούν, με τα assets που σχετίζονται με τον πληθωρισμό να κινούνται υψηλότερα.

Πιο σκληρή γραμμή για τις τράπεζες;

Ωστόσο, η αβεβαιότητα θα αυξηθεί ελαφρώς.
Και αυτό διότι η Brainard είχε υποστηριχθεί για την προεδρία από προοδευτικούς του Δημοκρατικού Κόμματος που θέλουν να δουν αυστηρότερη τραπεζική ρύθμιση.
«Εξακολουθώ να πιστεύω ότι ο Powell έχει νόημα, έστω και μόνο ως προς το ότι είναι ο πιο εύκολος από την άποψη της επιβεβαίωσης.
Θα παρείχε επίσης κάλυψη για τους προοδευτικούς υποψηφίους που θα γεμίσουν τις υπόλοιπες θέσεις», δήλωσε ο Isaac Boltansky, διευθυντής έρευνας στην BTIG.
Ο Biden θα μπορούσε να διορίσει άλλα τρία μέλη του διοικητικού συμβουλίου της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ και έως και τέσσερα αν ο Powell δεν διοριζόταν εκ νέου και επέλεγε να παραιτηθεί.
Η θητεία του αντιπροέδρου της Fed, Richard Clarida θα λήξει στις αρχές του 2022.
Ο Αντιπρόεδρος της Fed αρμόδιος για την εποπτεία Randal Quarles παραιτήθηκε πρόσφατα, με ισχύ στα τέλη Δεκεμβρίου.

Η αντίθετη άποψη

Από την άλλη, η Diane Swonk, επικεφαλής οικονομολόγος στην Grant Thornton, είπε ότι η αγορά μπορεί να κάνει λάθος εάν θεωρήσει την Brainard ως πιο εύστοχη στις επιλογές της.
«Η μεγαλύτερη διαφορά μεταξύ αυτής και του Powell είναι ότι μπορεί να είναι πιο υποστηρικτική στην κλιματική αλλαγή.
Το άλλο ζήτημα είναι ότι είναι πολύ πιο ανοιχτή στα κρυπτονομίσματα για τη Fed και αυτή είναι η μεγαλύτερη διαφορά που γνωρίζω μεταξύ τους», είπε ο Swonk.
Η Swonk είπε ότι θεωρεί τον Powell και την Brainard εξίσου ικανούς, αλλά η προτίμησή της είναι η συνέχεια δεδομένων των προκλήσεων που αντιμετωπίζει η Fed και η οικονομία.
Ο Michael Schumacher, της Wells Fargo, δήλωσε ότι δεν είναι σαφές εάν η αγορά τιμολογεί ήδη κάποια προσδοκία για την υποψηφιότητα του Brainard.
Αλλά οι τραπεζικές μετοχές μπορεί να αντανακλούν την ανησυχία για τον Brainard σε έναν νέο ρόλο.
Οι μεγάλες τράπεζες, όπως η JPMorgan, η Citigroup και η Bank of America, έκλεισαν με πτώση.
«Θα μπορούσε να είναι πιο σκληρή όσον αφορά την τραπεζική ρύθμιση και την κλιματική αλλαγή.
Εκεί θα κοιτάξει να βάλει τα δακτυλικά της αποτυπώματα στον ρόλο του προέδρου», αναφέρουν οι αναλυτές.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης