Τελευταία Νέα
Διεθνή

Lukashenko: Βοηθήσαμε τους μετανάστες να περάσουν τα σύνορα της Ε.Ε

Lukashenko: Βοηθήσαμε τους μετανάστες να περάσουν τα σύνορα της Ε.Ε
Αξιωματούχοι της ΕΕ κατηγόρησαν τον ηγέτη της Λευκορωσίας για «απάνθρωπη, γκάνγκστερ προσέγγιση» στα γεγονότα στα σύνορα, με την ψευδή υπόσχεση για εύκολη είσοδο στην Πολωνία και απώτερο σκοπό την αποσταθεροποίηση της ΕΕ

O ηγέτης της Λευκορωσίας είπε στο BBC ότι είναι «απολύτως πιθανό» οι δυνάμεις του να βοήθησαν μετανάστες να περάσουν τα σύνορα στην Πολωνία, αλλά αρνείται ότι προσκλήθηκαν.
Σε μια αποκλειστική συνέντευξη στον ανταποκριτή του BBC στη Μόσχα ο Lukashenko είπε: ”Νομίζω ότι αυτό είναι πολύ πιθανό (σ.σ να βοήθησε η Λευκορωσία να περάσουν οι μετανάστες τα σύνορα). Είμαστε Σλάβοι. Έχουμε καρδιές. Τα στρατεύματά μας γνωρίζουν ότι οι μετανάστες πάνε στη Γερμανία”.
″Ίσως κάποιος τους βοήθησε. Δεν θα το εξετάσω καν αυτό.”
Ωστόσο, αρνήθηκε ότι κάλεσε χιλιάδες ανθρώπους για να προκαλέσουν συνοριακή κρίση.
«Τους είπα ότι δεν πρόκειται να κρατήσω μετανάστες στα σύνορα και αν συνεχίσουν να έρχονται από τώρα και στο εξής δεν θα τους σταματήσω, γιατί δεν έρχονται στη χώρα μου, αλλά πηγαίνουν στις δικές σας.
″Αυτό εννοούσα. Αλλά δεν τους κάλεσα εδώ. Και για να είμαι ειλικρινής, δεν θέλω να περάσουν από τη Λευκορωσία”.
Ο Alexander Lukashenko βρίσκεται στην εξουσία στη Λευκορωσία από το 1994, αλλά η επανεκλογή του ως πρόεδρος αμφισβητήθηκε ευρέως από τη Δύση και δεν αναγνωρίστηκε από την ΕΕ.
Κατηγορήθηκε από την ΕΕ ότι ενορχήστρωσε τη συνοριακή κρίση με την Πολωνία, τη Λιθουανία και τη Λετονία τους τελευταίους μήνες ως αντίποινα για τις κυρώσεις που επιβλήθηκαν στη Λευκορωσία για τη βάναυση καταστολή των πολιτικών αντιπάλων του που συμμετείχαν σε μαζικές διαδηλώσεις μετά τις εκλογές του Αυγούστου 2020.
Τουλάχιστον 2.000 μετανάστες, κυρίως από τη Μέση Ανατολή, εγκλωβίστηκαν σε καταυλισμούς δίπλα από τα σύνορα της Λευκορωσίας με την Πολωνία μέχρι που τελικά μεταφέρθηκαν αυτή την εβδομάδα σε μια αποθήκη κοντά στην περιοχή. Εκτιμάται ότι 5.000 μετανάστες παραμένουν στη Λευκορωσία, αν και εκατοντάδες επέστρεψαν στο κουρδικό βόρειο Ιράκ με πτήση επαναπατρισμού την Πέμπτη.
Αξιωματούχοι της ΕΕ κατηγόρησαν τον ηγέτη της Λευκορωσίας για «απάνθρωπη, γκάνγκστερ προσέγγιση» στα γεγονότα στα σύνορα, με την ψευδή υπόσχεση για εύκολη είσοδο στην Πολωνία και απώτερο σκοπό την αποσταθεροποίηση της ΕΕ.

www.bankingnews.gr 

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης