Τελευταία Νέα
Διεθνή

Μπαράζ μεγάλων διαδηλώσεων κατά των εμβολίων και των lockdowns, σε Κροατία, Αυστρία, Ιταλία, Ολλανδία - Σκληρές συγκρούσεις με την αστυνομία

Μπαράζ μεγάλων διαδηλώσεων κατά των εμβολίων και των lockdowns, σε Κροατία, Αυστρία, Ιταλία, Ολλανδία - Σκληρές συγκρούσεις με την αστυνομία
«Αντίσταση» και «Το σώμα μου επιλογή μου», είναι δύο από τα συνθήματα των διαδηλωτών - Η Γαλλία στέλνει ειδικές δυνάμεις στη Γουαδελούπη
Σχετικά Άρθρα

Φουντώνει το κύμα των τεράστιων διαδηλώσεων κατά των κανόνων που επιβάλλουν οι κυβερνήσεις στους μη εμβολιασμένους, για τον περιορισμό της εξάπλωσης του 4ου κύματος της πανδημίας, αλλά και της υποχρεωτικότητας των εμβολιασμών, σε Αυστρία, Ιταλία, Κροατία, μετά το ξέσπασμα της Ολλανδίας, βυθίζοντας στο χάος τις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες.
Μεγάλες είναι και οι διαδηλώσεις στην Αυστραλία εναντίον νομοσχεδίου που διατηρεί την κατάσταση έκτακτης ανάγκης επ' αόριστον για τη διαχείριση της πανδημίας.

Αυστρία

Δεκάδες χιλιάδες διαδηλωτές
πραγματοποίησαν πορεία στη Βιέννη το Σάββατο 20/11, μετά την ανακοίνωση της αυστριακής κυβέρνησης σε εθνικό lockdown από τη Δευτέρα, εν μέσω αύξησης των κρουσμάτων κορωνοϊού.
Διαδηλώσεις κατά των περιορισμών του ιού πραγματοποιήθηκαν επίσης στην Ελβετία, την Κροατία, την Ιταλία, τη Βόρεια Ιρλανδία και την Ολλανδία το Σάββατο, μια ημέρα αφότου η ολλανδική αστυνομία άνοιξε πυρ εναντίον διαδηλωτών και επτά άτομα τραυματίστηκαν σε ταραχές που ξέσπασαν στο Ρότερνταμ.
Οι διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν ενάντια στους περιορισμούς του κορωνοϊού και τις υποχρεωτικές κάρτες COVID-19 που απαιτούνται σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες για την είσοδο σε εστιατόρια, χριστουγεννιάτικες αγορές ή αθλητικές εκδηλώσεις, καθώς και για υποχρεωτικούς εμβολιασμούς.

Lockdown από... Δευτέρα 22/11

Το lockdown στην Αυστρία θα ξεκινήσει τη Δευτέρα 22/11, και έρχεται καθώς οι μέσοι ημερήσιοι θάνατοι έχουν τριπλασιαστεί τις τελευταίες εβδομάδες και τα νοσοκομεία σε πολιτείες που έχουν πληγεί σοβαρά έχουν προειδοποιήσει ότι οι μονάδες εντατικής τους θεραπείας αγγίζουν τη χωρητικότητα. Το lockdown θα διαρκέσει τουλάχιστον 10 ημέρες, αλλά μπορεί να φτάσει και τις 20, δήλωσαν αξιωματούχοι.
Οι άνθρωποι θα μπορούν να φεύγουν από τα σπίτια τους μόνο για συγκεκριμένους λόγους, όπως αγορά ειδών παντοπωλείου, μετάβαση στο γιατρό ή άσκηση.
Η κυβέρνηση θα καταστήσει επίσης υποχρεωτικούς τους εμβολιασμούς από την 1η Φεβρουαρίου.
Δεν είναι ακριβώς το 66% των 8,9 εκατομμυρίων ανθρώπων της Αυστρίας είναι πλήρως εμβολιασμένοι.
Η πορεία του Σαββάτου ξεκίνησε από την τεράστια πλατεία Heldenplatz της Βιέννης.

Ψάλλοντας «Αντίσταση!» και σφυρίζοντας, οι διαδηλωτές κινήθηκαν στον εσωτερικό περιφερειακό δρόμο της πόλης.

Πολλοί κυμάτιζαν αυστριακές σημαίες και έφεραν πινακίδες που χλεύαζαν τον καγκελάριο Alexander Schallenberg και τον υπουργό Υγείας Wolfgang Mueckstein.
Τα περισσότερα σημάδια επικεντρώθηκαν στην εντολή του εμβολίου: «Το σώμα μου, η επιλογή μου», διαβάστε ένα.
«Υπερασπιζόμαστε τα παιδιά μας!» είπε ένας άλλος.
Περίπου 1.300 αστυνομικοί ήταν σε υπηρεσία και 35.000 διαδηλωτές συμμετείχαν σε διάφορες πορείες σε όλη την πόλη, είπε η αστυνομία.
Η αστυνομία είπε ότι αρκετοί διαδηλωτές συνελήφθησαν, αλλά δεν έδωσε συγκεκριμένους αριθμούς.
Ο αρχηγός του Freedom Party Herbert Kickl, ο οποίος βρέθηκε θετικός στον COVID-19 αυτή την εβδομάδα και έπρεπε να μείνει σε απομόνωση, εμφανίστηκε μέσω βίντεο, καταγγέλλοντας αυτά που ονόμασε «ολοκληρωτικά» μέτρα από μια κυβέρνηση «που πιστεύει ότι πρέπει να σκεφτεί και να αποφασίσει για εμάς».
Η Schallenberg ζήτησε συγγνώμη από όλους τους εμβολιασμένους ανθρώπους την Παρασκευή, λέγοντας ότι δεν ήταν δίκαιο να υποφέρουν από τους ανανεωμένους περιορισμούς.
«Λυπάμαι που κάνω αυτό το δραστικό βήμα», είπε στον δημόσιο ραδιοτηλεοπτικό σταθμό ORF.
Snag_22aa0489_1.png

Demonstrators listen to speakers during a protest against restrictions for the unvaccinated, at Rome Circus Maximus, Saturday, Nov. 20, 2021. With infections spiking again despite nearly two years of restrictions, the health crisis increasingly is pitting citizen against citizen — the vaccinated against the unvaccinated. (AP Photo/Alessandra Tarantino)
italy.JPG
Ελβετία: Διαμαρτυρία για το δημοψήφισμα υπέρ ή κατά των νέων περιοριστικών μέτρων

Στη γειτονική Ελβετία, 2.000 άνθρωποι διαμαρτυρήθηκαν για το επικείμενο δημοψήφισμα για την έγκριση του νόμου περιορισμών της κυβέρνησης για τον COVID-19, ισχυριζόμενοι ότι συνιστά διακρίσεις, ανέφερε ο δημόσιος ραδιοτηλεοπτικός σταθμός SRF.

Απόλυτο χάος στην Ολλανδία - Νέα επεισόδια σε διαδήλωση στη Χάγη

Στο απόλυτο χάος βυθίστηκε η Ολλανδία, ενόψει νέων περιοριστικών μέτρων για τους μη εμβολιασμένους και ενώ ήδη η χώρα βρίσκεται σε μερικό lockdown.
Συγκρούσεις ξέσπασαν το βράδυ του Σαββάτου 20/11, στη Χάγη στο τέλος μιας διαδήλωσης ενάντια στα νέα μέτρα της ολλανδικής κυβέρνησης για την αντιμετώπιση της αναζωπύρωσης της πανδημίας Covid-19, την επομένη του «οργίου βίας» που ξέσπασε στο Ρότερνταμ, όπου 51 άτομα συνελήφθησαν και πολλοί τραυματίστηκαν.
Σε μια δημοφιλή περιοχή της Χάγης όπου έχει έδρα η ολλανδική κυβέρνηση, το Σάββατο το βράδυ πολλές εκατοντάδες άνθρωποι πέταξαν πέτρες και διάφορα αντικείμενα σε αστυνομικούς και έβαλαν φωτιά σε ποδήλατα.
Οι αρχές προχώρησαν σε τουλάχιστον μια σύλληψη.
5_46.jpg
Νωρίτερα, η αστυνομία στο Ρότερνταμ άνοιξε πυρ, τραυματίζοντας διαδηλωτές, καθώς ξέσπασαν ταραχές σε μια διαδήλωση ενάντια στα σχέδια της κυβέρνησης να επιβάλει περιορισμούς σε μη εμβολιασμένους πολίτες.
Διαδηλωτές πυρπόλησαν αυτοκίνητα και πέταξαν πέτρες κατά της αστυνομίας στο κέντρο της ολλανδικής πόλη ενώ η αστυνομία απάντησε με προειδοποιητικές βολές και χρήση νερού.
«Αστυνομικοί άνοιξαν πυρ εναντίον διαδηλωτών» είπε ο δήμαρχος του Ρότερνταμ, Ahmed Aboutaleb, σε συνέντευξη Τύπου νωρίς το Σάββατο (20/11/2021).
Περιέγραψε τις ταραχές ως «ένα όργιο βίας».

01_18.JPG
Επτά τραυματίες και δεκάδες συλλήψεις

Μεταξύ των κατεστραμμένων οχημάτων και δύο περιπολικά της αστυνομίας.
Η ολλανδική αστυνομία ανακοίνωσε, πως «οι ταραχοποιοί άναψαν φωτιές» ενώ έκλεισε τον κεντρικό σιδηροδρομικό σταθμό της πόλης.
Τουλάχιστον 40 πολίτες συνελήφθησαν σε τρεις επαρχίες της χώρας, καθώς οι βίαιες διαμαρτυρίες κατά των περιοριστικών μέτρων για την αντιμετώπιση της πανδημίας του νέου κορωνοϊού συνεχίστηκαν για δεύτερη νύχτα χθες, Σάββατο, το βράδυ ως σήμερα.
Περίπου επτά άνθρωποι έχουν τραυματιστεί, μεταξύ των οποίων 5 αστυνομικοί», αναφέρεται σε ανακοίνωση της αστυνομίας.
Τρεις άνθρωποι που πιστεύεται ότι τραυματίστηκαν από σφαίρες της αστυνομίας παραμένουν και σήμερα Κυριακή 21 Νοεμβρίου στο νοσοκομείο, σύμφωνα με ανακοίνωση των αρχών.
Οι ολλανδικές αρχές χρησιμοποίησαν αντλίες με νερό υπό πίεση, εκπαιδευμένους σκύλους και την έφιππη αστυνομία για να σταματήσουν τους ταραξίες που έβαζαν φωτιές και πετούσαν πυροτεχνήματα στα χειρότερα επεισόδια που έχουν σημειωθεί στη χώρα από τον Ιανουάριο που ένα ολικό lockdown οδήγησε σε εκτεταμένη αναταραχή και σε περισσότερες από 500 συλλήψεις.

Πεδίο μάχης

Στο Ρότερνταμ κατέφθασαν αστυνομικές ενισχύσεις από ολόκληρη την Ολλανδία ενώ η πόλη θύμιζε πεδίο μάχης τις πρωινές ώρες του Σαββάτου (20/11/2021).
Σύμφωνα με τοπικά μέσα ενημέρωσης στις ταραχές συμμετείχαν οπαδοί ποδοσφαιρικών ομάδων.
Η κυβέρνηση έχει ανακοινώσει την πρόθεσή της να νομοθετήσει τον περιορισμό της πρόσβασης σε καταστήματα και επιχειρήσεις μόνο σε άτομα που είναι εμβολιασμένα ή έχουν αναρρώσει από τον Covid, αποκλείοντας έτσι όλους όσοι προσκομίζουν αρνητικό τεστ για τον ιό.
Η χώρα έχει δει μια σειρά από αριθμούς ρεκόρ μολύνσεων τις τελευταίες ημέρες και ένα νέο μερικό lockdown τέθηκε σε ισχύ πριν από μια εβδομάδα.
Μια μέρα μετά την εξέγερση του Ρότερνταμ, χιλιάδες συγκεντρώθηκαν στην κεντρική πλατεία Νταμ του Άμστερνταμ, παρά το γεγονός ότι οι διοργανωτές διέκοψαν τη διαμαρτυρία.
Περπάτησαν ειρηνικά στους δρόμους της πόλης, παρακολουθούμενοι στενά από την αστυνομία.
Μερικές εκατοντάδες άνθρωποι πραγματοποίησαν πορεία στην πόλη Μπρέντα της νότιας Ολλανδίας για να διαμαρτυρηθούν για τους περιορισμούς του lockdown.
Ένας διοργανωτής, ο Joost Eras, είπε στο ολλανδικό τηλεοπτικό δίκτυο NOS ότι δεν περίμενε βία μετά από διαβούλευση με την αστυνομία σχετικά με τα μέτρα ασφαλείας.

Capture_133.JPG

«Σίγουρα δεν υποστηρίζουμε αυτό που συνέβη στο Ρότερνταμ.
Ήμασταν σοκαρισμένοι από αυτό», είπε στο NOS.
Άλλες 13 συλλήψεις αναφέρθηκαν από την αστυνομία σε δύο πόλεις στην νότια επαρχία του Λίμπουργκ, ενώ ταραχές αναφέρθηκαν επίσης στην βόρεια επαρχία Φλέβολαντ.
Οκτώ άνθρωποι συνελήφθησαν εξάλλου στην πόλη Ουρκ, όπου νωρίτερα φέτος είχε πυρποληθεί κέντρο διεξαγωγής διαγνωστικών τεστ για τον νέο κορωνοϊό.

Πάνω από 35.000 διαδηλωτές στις Βρυξέλλες

Επεισόδια ξέσπασαν στις Βρυξέλλες το μεσημέρι της Κυριακής (21/11/2021) κατά τη διάρκεια διαδήλωσης κατά των μέτρων για την προστασία από τον κορωνοϊό,τη Κυριακή 21 Νοεμβρίου 2021.
Σύμφωνα με το rtbf, το οποίο επικαλείται το δίκτυο VRT, μία ομάδα εκτόξευσε προς την πλευρά των αστυνομικών κροτίδες.
Οι αρχές απάντησαν με κανόνια νερού και δακρυγόνα.
Όπως αναφέρουν τα βελγικά μέσα, περίπου 35.000 ξεκίνησαν την πορεία από το σιδηροδρομικό σταθμό "Gare du Nord" για να διαμαρτυρηθούν κατά του covid safe pass και των περιοριστικών μέτρων.

Βέλγιο: Βίαιη καταστολή σε διαδήλωση κατά των υγειονομικών μέτρων στις Βρυξέλλες
belgium.JPG

Μεγάλες διαδηλώσεις και στην Αυστραλία


Μεγάλες διαδηλώσεις πραγματοποιήθηκαν σε ολόκληρη την Αυστραλία ενάντια στα νέα περιοριστικά μέτρα για την ανάσχεση της πανδημίας.
Πορείες ελευθερίας έγιναν στη Μελβούρνη, το Σίδνεϊ, το Μπρίσμπεϊν, το Περθ και την Αδελαΐδα, με το μεγαλύτερο πλήθος στη βικτοριανή πρωτεύουσα.
Οι διαδηλωτές πορεύθηκαν προς το κοινοβούλιο της πολιτείας Βικτώρια, κρατώντας αυστραλιανές σημαίες και πλακάτ που έφεραν συνθήματα κατά του υποχρεωτικού εμβολιασμού και του lockdown και εναντίον της κυβέρνησης του Dan Andrews.
Οι πορείες ήταν οι μαζικότερες που έχουν πραγματοποιηθεί στην Αυστραλία, μετά από εβδομάδες κινητοποιήσεων ενάντια στο νομοσχέδιο για τη δημόσια υγεία (διαχείριση πανδημίας).
Το νομοσχέδιο όπως εισήχθη από την κυβέρνηση της Βικτώριας θα επιτρέψει στον πρωθυπουργό να κηρύξει επ' αόριστον μία κατάσταση έκτακτης ανάγκης για τη διαχείριση της πανδημίας.
Δίνει επίσης στον υπουργό Υγείας να επιβάλλει υποχρεωτικούς εμβολιασμούς και επιτρέπει την επιβολή καραντίνας σε συγκεκριμένα άτομα.
Αυστραλία - Covid: Νόμος για κατάσταση έκτακτης ανάγκης…επ᾿ αόριστον – Αντίδραση με τεράστιες διαδηλώσεις
Προβληματικός νόμος

Ο πρωθυπουργός της Βικτώριας Dan Andrews επιδιώκει να περάσει το νομοσχέδιο πριν από τη λήξη της παρούσας κατάστασης έκτακτης ανάγκης στις 15 Δεκεμβρίου 2021.
Εάν το νομοσχέδιο δεν εγκριθεί, η κυβέρνηση της Βικτώριας ενδέχεται να μην έχει το νομικό πλαίσιο για να εκδίδει διατάγματα με σκοπό τη διαχείριση της πανδημίας.
Το νομοσχέδιο έχει επικριθεί από τον δικηγορικό σύλλογο της Βικτώριας και νομικούς φορείς, που υποστηρίζουν πως το νομοσχέδιο στερείται εποπτείας και διαφάνειας.
Στο Σίδνεϊ το Σάββατο (20/11/2021), αρκετές χιλιάδες διαδηλωτές πραγματοποίησαν εντυπωσιακή σε όγκο πορεία.
02_11.JPG
Διαμαρτύρονται για τα «Green Pass» στην Ιταλία

Στην Ιταλία, 3.000 παρευρέθησαν στο Circus Maximus της πρωτεύουσας, ένα πεδίο όπου στην αρχαιότητα οι Ρωμαίοι έκαναν λαϊκή ψυχαγωγία, για να διαμαρτυρηθούν για τα πιστοποιητικά «Green Pass» που απαιτούνται σε χώρους εργασίας, εστιατόρια, κινηματογράφους, θέατρα, αθλητικούς χώρους και γυμναστήρια, καθώς και για ταξίδια μεγάλων αποστάσεων με τρένο, λεωφορείο ή πλοίο εντός Ιταλίας.
«Άνθρωποι σαν εμάς δεν τα παρατάνε ποτέ», έγραφε ένα πανό, στα κόκκινα, λευκά και πράσινα χρώματα της ιταλικής σημαίας.
3_82.jpg
Βόρεια Ιρλανδία: 'Οχι στα πιστοποιητικά εμβολίων

Στη Βόρεια Ιρλανδία, αρκετές εκατοντάδες άνθρωποι που αντιτίθεντο στα διαβατήρια εμβολίων διαδήλωσαν έξω από το δημαρχείο του Μπέλφαστ, όπου άνοιξε η χριστουγεννιάτικη αγορά της πόλης το Σάββατο - μια αγορά όπου απαιτούνταν απόδειξη εμβολιασμού ή αρνητικό τεστ COVID-19.
Η κυβέρνηση της Βόρειας Ιρλανδίας ψήφισε αυτή την εβδομάδα για την εισαγωγή πιστοποιητικών εμβολίων για είσοδο σε νυχτερινά κέντρα, μπαρ και εστιατόρια από τις 13 Δεκεμβρίου.

Ενάντια στον εμβολιασμό και στους περιορισμούς των ελευθεριών του ανθρώπου στην Κροατία

Στην Κροατία, χιλιάδες συγκεντρώθηκαν στην πρωτεύουσα Ζάγκρεμπ, κρατώντας κροατικές σημαίες, εθνικιστικά και θρησκευτικά σύμβολα, μαζί με πανό κατά του εμβολιασμού και αυτό που περιγράφουν ως περιορισμούς των ελευθεριών των ανθρώπων.

Βίαιες διαδηλώσεις και στη γαλλική Γουαδελούπη


Η Γαλλία στέλνει ειδικές δυνάμεις για να αποκαταστήσουν την τάξη στη Γουαδελούπη, μετά από ταραχές, λεηλασίες και πυροβολισμούς εναντίον αστυνομικών κατά τη διάρκεια διαμαρτυριών κατά των μέτρων για τον COVID-19.
Μιλώντας σε δημοσιογράφους το Σάββατο, ο Γάλλος υπουργός Εσωτερικών Gerald Darmarin είπε ότι η Γαλλία θα στείλει περίπου 50 μέλη των ελίτ τακτικών δυνάμεων GIGN και RAID της χωροφυλακής και της αστυνομίας στο υπερπόντιο έδαφος, όπου έχουν ήδη συλληφθεί 31 άτομα.
Έπειτα από άλλη μια νύχτα με λεηλασίες και φωτιές, οι διαδηλωτές ανακοίνωσαν ότι θα συνεχίσουν να κινητοποιούνται.
Οι αποκλεισμοί επαναλήφθηκαν το Σάββατο στη Γουαδελούπη μετά από άλλη μια νύχτα λεηλασιών και πυρκαγιών.
Η απαγόρευση κυκλοφορίας, που επιβλήθηκε σε όλο το νησί της Καραϊβικής ενόψει της κινητοποίησης, παραβιάστηκε από ακτιβιστές κατά των μέτρων υγείας.
Γουαδελούπη.png
31 συλλήψεις

Το Σάββατο, η εισαγγελία του Pointe-à-Pitre δήλωσε ότι 31 άνθρωποι συνελήφθησαν και πέντε από αυτούς τέθηκαν υπό κράτηση, ενώ αστυνομικοί και χωροφύλακες έγιναν στόχος πυροβολισμών, αφήνοντας έναν ελαφρά τραυματισμένο.
Η ανάπτυξη των στρατευμάτων έρχεται μετά από μέρες αναταραχών με διαδηλωτές να συγκεντρώνονται σε πολλές πόλεις αψηφώντας την απαγόρευση κυκλοφορίας που επιβλήθηκε ολονύκτια για να καταστείλουν τη βία.
«Η νύχτα ήταν πολύ ταραγμένη», είπε αστυνομική πηγή στο πρακτορείο ειδήσεων AFP.
Οι δυνάμεις ασφαλείας κατέγραψαν «περίπου 20 περιστατικά λεηλασίας ή απόπειρας ληστείας» στις παραθαλάσσιες πόλεις Pointe-a-Pitre και Le Gosier, μεταξύ άλλων σε ένα κοσμηματοπωλείο, μια τράπεζα, ένα κατάστημα στοιχημάτων και ένα εμπορικό κέντρο, είπε η πηγή.
Στην πόλη Saint-Francois στα ανατολικά, «οι χωροφύλακες που έβγαιναν από τον σταθμό απειλήθηκαν από φλεγόμενα βλήματα».

Χρήση όπλων εναντίον των αστυνομικών δυνάμεων

«Χρησιμοποιήθηκαν πυροβόλα όπλα εναντίον αστυνομικών δυνάμεων σε τέσσερις διαφορετικές περιοχές» σε όλο το νησί, πρόσθεσε η πηγή, με έναν αστυνομικό να τραυματίζεται ελαφρά όταν τον χτύπησε πέτρα στο πρόσωπο.
Μια δεύτερη πηγή εντός της χωροφυλακής είπε ότι ένα οπλοστάσιο είχε λεηλατηθεί.
Στην περιοχή Le Petit-Bourg στα δυτικά, οι πυροσβέστες χρειάστηκε να σβήσουν τις φωτιές σε δύο καταστήματα κινητής τηλεφωνίας, τα οποία επίσης είχαν λεηλατηθεί.
Ο νομάρχης της Γουαδελούπης Alexandre Rochatte, ο οποίος εκπροσωπεί τη γαλλική κυβέρνηση στο αρχιπέλαγος, επέβαλε την Παρασκευή απαγόρευση κυκλοφορίας από τις 6 το απόγευμα έως τις 5 το πρωί μετά από πέντε ημέρες αναταραχών κατά τις οποίες κάηκαν οδοφράγματα στους δρόμους και οι πυροσβέστες και οι γιατροί αποχώρησαν σε απεργία.
protest_4.jpg

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης