Τελευταία Νέα
Διεθνή

Lukashenko (Λευκορωσία): Ακόμα περιμένουμε μια απάντηση από την ΕΕ για την υποδοχή 2.000 μεταναστών

Lukashenko (Λευκορωσία): Ακόμα περιμένουμε μια απάντηση από την ΕΕ για την υποδοχή 2.000 μεταναστών
Ο Lukashenko τονίζει ότι οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι έπρεπε να αλληλεπιδράσουν με το Μινσκ για την επίλυση του ζητήματος με τους 2.000 μετανάστες στα σύνορα Λευκορωσίας-Πολωνίας

Στον απόηχο των φημών περί μυστικού deal Λευκορωσίας - Γερμανίας, ο Λευκορώσος πρόεδρος, Alexander Lukashenko, δήλωσε σήμερα ότι ακόμα αναμένει την απάντηση της ΕΕ για την υποδοχή 2.000 μεταναστών.
«Περιμένω από την Ευρώπη να απαντήσει στην ερώτηση για τους 2.000 μετανάστες. Έχουμε περίπου 2.000 σε αυτόν τον καταυλισμό... Δεν επικοινώνησαν καν» είπε o Lukashenko σύμφωνα με το ειδησεογραφικό πρακτορείο της Λευκορωσίας, Belta. Όπως υποστήριξε, οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι, οι οποίοι έπρεπε να αλληλεπιδράσουν με το Μινσκ για την επίλυση του ζητήματος με τους 2.000 μετανάστες στα σύνορα Λευκορωσίας-Πολωνίας, αρνούνται να επικοινωνήσουν με τις Αρχές της Λευκορωσίας.
Ο Λευκορώσος πρόεδρος είπε επίσης ότι το Μινσκ είναι σε θέση να αντιμετωπίσει τη μεταναστευτική κρίση από μόνο του, αλλά «πρέπει να απαιτήσουμε από τους Γερμανούς να τους δεχτούν (σ.σ. τους μετανάστες)».

Οι φήμες για συμφωνία με Merkel

Εν τω μεταξύ, πλήθος ερωτημάτων έχει προκαλέσει το γεγονός ότι οι μετανάστες μεταφέρθηκαν από τον καταυλισμό που είχε δημιουργηθεί στα σύνορα Πολωνίας - Λευκορωσίας, όπου είχαν συγκεντρωθεί ελπίζοντας να βρουν τρόπο να περάσουν στην ΕΕ.
Μετά από αρκετές ημέρες, η κυβέρνηση του Μινσκ αποφάσισε να μεταφέρει τους απελπισμένους ανθρώπους σε πιο ασφαλείς εγκαταστάσεις, έτσι ώστε να αποφύγει και τους θανάτους από το κρύο και τις αρρώστιες.
Το ερώτημα που θέτουν πλέον πολλοί είναι εύλογο, μετά τη συγκεκριμένη εξέλιξη: Τι ήταν αυτό που ανάγκασε ή έπεισε τον Lukashenko να αλλάξει γνώμη και στάση; Πήρε άραγε κάποιο αντάλλαγμα - και αν ναι από ποιον; Μήπως από την απερχόμενη καγκελάριο της Γερμανίας Angela Merkel, η οποία συνομίλησε μαζί του τηλεφωνικά δύο φορές από τη Δευτέρα;
Επισήμως, βεβαίως, το Βερολίνο διαψεύδει ότι υπήρξε οποιαδήποτε μυστική συμφωνία. «Η κατάσταση στα σύνορα συνιστά ένα πρόβλημα για την Ευρώπη, στο οποίο η Γερμανία δεν δρα μόνη της», δήλωσε χαρακτηριστικά κυβερνητική πηγή. «Εάν δεχόμασταν πρόσφυγες και υποκύπταμε στις πιέσεις (…) θα σήμαινε ότι κατά βάση αποδεχόμαστε αυτή τη δόλια στρατηγική», είπε και ο υπουργός Εσωτερικών, Horst Seehofer. Οι φήμες, όμως, επιμένουν. Ειδικά καθώς υπήρξε η πληροφορία ότι ο Lukashenko είχε καταθέσει στην καγκελάριο της Γερμανίας συγκεκριμένη πρόταση για εκτόνωση της έντασης.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης