Τελευταία Νέα
Διεθνή

Σουδάν: Με έναν πρωθυπουργό απομονωμένο, οι πραξικοπηματίες εδραιώνουν την εξουσία τους

tags :
Σουδάν: Με έναν πρωθυπουργό απομονωμένο, οι πραξικοπηματίες εδραιώνουν την εξουσία τους
Το Συμβούλιο Κυριαρχίας, το οποίο αποτελείται από στρατιωτικούς και πολίτες, είναι το ανώτατο όργανο των μεταβατικών αρχών που διορίστηκαν μετά το πραξικόπημα του 2019 και την ανατροπή του al Bashir
Σχετικά Άρθρα

Αποκαθιστώντας τον πρωθυπουργό Abdalla Hamdok ένα μήνα μετά το πραξικόπημα του στρατού στο Σουδάν, ο στρατηγός Abdel Fattah al-Burhan, κατάφερε να ικανοποιήσει τη διεθνή κοινότητα διατηρώντας όμως τον έλεγχο της πολιτικής μετάβασης στη χώρα, εκτιμούν οι ειδικοί.
«Ο πρωθυπουργός και οι σύμμαχοί του υποχώρησαν εντελώς» μπροστά στον στρατηγό Μπουρχάν, τον επικεφαλής του στρατού, έπειτα από εντολή του οποίου συνελήφθησαν την ημέρα του πραξικοπήματος, στις 25 Οκτωβρίου, δηλώνει ο M. Gizouli, ερευνητής στο Rift Valley Institute.
Aφού ήρθη ο κατ’οίκον περιορισμός που του είχε επιβληθεί, ο Abdalla Hamdok υπέγραψε με τον στρατηγό Abdel Fattah al-Burhan συμφωνία, η οποία προβλέπει ότι θα αναλάβει εκ νέου την πρωθυπουργία και εδραιώνει την εξουσία του νέου Συμβουλίου Κυριαρχίας, από το οποίο έχουν εκδιωχθεί τα μέλη που τάσσονται υπέρ μιας πολιτικής εξουσίας.
Επικεφαλής του Συμβουλίου είναι ο ίδιος ο Abdel Fattah al-Burhan μαζί με το δεξί του χέρι, τον παραστρατιωτικό H. Daglo.
Αυτό «ήθελε ο στρατός από την αρχή», εξηγεί ο Gizouli.
Οπότε δεν αποτελεί "έκπληξη, απλώς μια νομιμοποίηση του πραξικοπήματος το οποίο γίνεται ντε φάκτο το νέο καθεστώς».
Το Συμβούλιο Κυριαρχίας, το οποίο αποτελείται από στρατιωτικούς και πολίτες, είναι το ανώτατο όργανο των μεταβατικών αρχών που διορίστηκαν μετά το πραξικόπημα του 2019 και την ανατροπή του al Bashir έπειτα από πολλές ημέρες διαδηλώσεων.
Η κυβέρνηση του Abdalla Hamdok, που θα αποτελείται από τεχνοκράτες, θα λειτουργεί παράλληλα.

Στο πλήρες έλεος

«Αν ο Abdalla Hamdok είχε υποχωρήσει πριν την 25η Οκτωβρίου, θα υπήρχαν πολύ λιγότερες απώλειες», συνεχίζει ο Gizouli, αναφερόμενος στον θάνατο 41 ανθρώπων από τη βίαιη καταστολή των διαδηλώσεων κατά του πραξικοπήματος.
Ο στρατηγός Abdel Fattah al-Burhan κατάφερε να υπάρξει «μια συμφωνία η οποία παραγνωρίζει το γεγονός ότι υπήρξε πραξικόπημα και επιτρέπει στον στρατό να ανασάνει», εκτιμά η H. Hair ειδικός σε θέματα Σουδάν για το Insight Strategy Partners.
Ήδη ο στρατός εισάκουσε τις απαιτήσεις της διεθνούς κοινότητας: ενήργησε υπέρ της επιστροφής του Abdalla Hamdok στην εξουσία, δεσμεύθηκε να απελευθερώσει τους πολιτικούς που έχει φυλακίσει και σύντομα μια κυβέρνηση πολιτικών.
Ακόμη καλύτερα οι στρατιωτικοί πήραν τον Abdalla Hamdok στο στρατόπεδό τους κάνοντας τον στόχο, όπως εκείνοι, των διαδηλωτών που πλέον τον απεχθάνονται τόσο όσο τον Abdel Fattah al-Burhan.
«Γρήγορα θα χάσει την αξιοπιστία του και θα είναι πιο απομονωμένος», σημείωσε η Hair, υπογραμμίζοντας ότι οι Δυνάμεις της Ελευθερίας και της Αλλαγής (FLC), ο μεγαλύτερος πολιτικός συνασπισμός του Σουδάν που έχει αποκλειστεί από το Συμβούλιο Κυριαρχίας.
«Η μελλοντική κυβέρνηση θα είναι εντελώς στο έλεος του στρατού και υπό την καθημερινή πλέον απειλή ενός νέου πραξικοπήματος», τονίζει ο Gizouli.
Διότι «αυτή η συμφωνία δεν φέρνει καμία συστημική αλλαγή», προσθέτει η Hair.

Περισσότερη αστάθεια

Ο Abdalla Hamdok «θα κάνει αυτό που θέλει ο στρατός διότι όποιο εμπόδιο και να συναντήσει, δεν θα έχει πολιτικό μοχλό πίεσης ούτε λαϊκή βάση, όπως πριν», εξηγεί ο Gizouli.
Σε ό,τι αφορά τους άλλους πολιτικούς ηγέτες «αυτοί που δεν αρέσουν στον στρατό σίγουρα θα αποτελέσουν στόχο δικαστικών διώξεων», όπως άφησε να εννοηθεί ήδη ο Abdel Fattah al-Burhan, υπογραμμίζει ο ειδικός.
Εξάλλου μετά τη συμφωνία της Κυριακή δεν υπάρχει περίπτωση οι στρατιωτικοί να παραδώσουν την προεδρία του Συμβουλίου Κυριαρχίας στους πολιτικούς.
«Ο Abdel Fattah al-Burhan θα παραμείνει επικεφαλής του Συμβουλίου Κυριαρχίας μέχρι τις εκλογές», οι οποίες δεσμεύθηκε ότι θα πραγματοποιηθούν το 2023, σημειώνει ο Gizouli.
Μπροστά του έχει μόνο ένα εμπόδιο: τον δρόμο.
«Βασικό αίτημα του δρόμου δεν ήταν η απελευθέρωση του Abdalla Hamdok, αλλά η αποχώρηση των στρατιωτικών από την πολιτική», εξηγεί η Hair.
«Οι αρχικές αμφιβολίες του δρόμου για την αξιοπιστία της διεθνούς πίεσης θα ενισχυθούν, όπως και η αστάθεια στο Σουδάν», καταλήγει.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης