Τελευταία Νέα
Διεθνή

Holzmann (EKT): Ενδεχομένως, το πρόγραμμα για την πανδημία να «παγώσει» το 2022 και να μην καταργηθεί

tags :
Holzmann (EKT): Ενδεχομένως, το πρόγραμμα για την πανδημία να «παγώσει» το 2022 και να μην καταργηθεί
Η ΕΚΤ πρέπει να διατηρήσει την ευελιξία της για το ενδεχόμενο νέων οικονομικών κρίσεων

Την εκτίμηση ότι η ΕΚΤ θα αποφασίσει να βάλει -απλά- στον... πάγο το πρόγραμμα για την πανδημία που προβλέπει την αγορά ομολόγων 1,85 τρισ. ευρώ, και όχι να το καταργήσει μετά τη λήξη των καθαρών αγορών τον Μάρτιο, εξέφρασε ο Robert Holzmann, μέλος το δ.σ. της ΕΚΤ.
Όπως δήλωσε, το πρόγραμμα, που τέθηκε σε εφαρμογή το 2020 για την αντιμετώπιση του σοκ της πανδημίας και του κατακερματισμού αγορών ομολόγων της ευρωζώνης, θα μπορούσε να μπει σε «φάση αναμονής» αντί να τερματιστεί καθώς η απάντηση της ΕΚΤ στην κρίση περνά σε μια νέα φάση.
Αυτό θα συμβεί για να «διασωθούν τα πλεονεκτήματα της ευελιξίας σε περίπτωση που καταστούν απαραίτητα σε ενδεχόμενα οικονομικά σοκ, που είναι σίγουρα πιθανά, αλλά δεν τα περιμένουμε» είπε ο ίδιος.
Το ζήτημα είναι εάν η ΕΚΤ θα πρέπει να διατηρήσει την ευελιξία των εργαλείων της για την κρίση, ακόμη και αφού στρέψει το ενδιαφέρον της σε πιο συμβατικά μέσα. Σύμφωνα με τον Holzmann, η πρόσθετη ευελιξία που επέτρεψε στην κεντρική τράπεζα να καθησυχάσει τους επενδυτές κατά τη διάρκεια της επιδημίας θα μπορούσε να χρειαστεί σε περίπτωση περαιτέρω οικονομικών πισωγυρισμάτων.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης