Τελευταία Νέα
Διεθνή

Δραστικά μέτρα, στα πρόθυρα νέων lockdowns οι ευρωπαϊκές χώρες - Τι ανακοινώνουν Γερμανία, Γαλλία, Σλοβακία, Ολλανδία

Δραστικά μέτρα, στα πρόθυρα νέων lockdowns οι ευρωπαϊκές χώρες - Τι ανακοινώνουν Γερμανία, Γαλλία, Σλοβακία, Ολλανδία
Βαριά πέφτει η σκιά της Covid πάνω από την Ευρώπη
Σχετικά Άρθρα

Βαριά πέφτει η σκιά του κορωνοϊού πάνω από την Ευρώπη, με τα κρούσματα να εκτοξεύονται ξανά και τις χώρες η μία μετά την άλλη να προσπαθούν να φρενάρουν την έξαρση των μολύνσεων με διάφορα μέτρα: από καθολικό lockdown μέχρι περιορισμούς στους ανεμβολίαστους και ώθηση στις εμβολιαστικές εκστρατείες.

Στο κόκκινο η Γερμανία

Στο κόκκινο βρίσκεται η Γερμανία λόγω της επιδημίας του κορωνοϊού καθώς το τελευταίο 24ωρο κατέγραψε νέο ρεκόρ κρουσμάτων, τη στιγμή που σε ισχύ τίθενται από σήμερα 24/11 νέα περιοριστικά μέτρα.
Σε μια προσπάθεια να περιοριστεί η διασπορά του ιού, σε ισχύ τίθενται από σήμερα Τετάρτη 24/11 νέα περιοριστικά μέτρα, όπως η επίδειξη πιστοποιητικού εμβολιασμού ή νόσησης ή αρνητικό rapid test προκειμένου οι πολίτες να μπορούν να χρησιμοποιούν τις αστικές συγκοινωνίες, κάτι που επίσης απαιτείται για όσους θέλουν να έχουν πρόσβαση σε κλειστούς χώρους, όπως σε μπαρ, εστιατόρια και χώρους διασκέδασης και ψυχαγωγίας.
Παρ’ όλα αυτά ο υπουργός Υγείας, Jens Spahn υποστήριξε πως ακόμα και αυτά τα νέα μέτρα δεν είναι αρκετά για να περιοριστεί η διασπορά του ιού, τη στιγμή που ολοένα και περισσότεροι πολιτικοί τάσσονται υπέρ της υποχρεωτικότητας των εμβολιασμών.
«Ο κορωνοϊός δεν πρόκειται να φύγει.
Είτε θα πηγαίνουμε από κύμα σε κύμα, επιβάλλοντας κάθε φορά νέους περιορισμούς είτε θα καταφέρουμε να αυξήσουμε τον αριθμό των εμβολιασμένων» υποστήριξε ο κυβερνήτης του κρατιδίου της Έσσης, Volker Bouffier.
Ο Spahn είπε πως πρέπει να αυξηθεί ο αριθμός των δημόσιων χώρων που θα δέχονται μόνο εμβολιασμένους ή νοσήσαντες, με την υποχρέωση επίδειξης αρνητικού τεστ, αν και οι αποφάσεις για τα περιοριστικά μέτρα είναι ευθύνη των κρατιδίων.
Ενδεικτική άλλωστε της δραματικής κατάστασης που επικρατεί στη Γερμανία, είναι η πρόσφατη τοποθέτηση του Spahn ότι «στα τέλη του χειμώνα οι Γερμανοί θα είναι είτε εμβολιασμένοι είτε θα έχουν νοσήσει είτε θα έχουν πεθάνει».

Mίνι lockdown στην Ολλανδία

Στην Ολλανδία, τα εστιατόρια και μπαρ κλείνουν στις 20:00 τοπική ώρα ενω υπάρχει περιορισμός συναθροίσεων σε σπίτια έως 4 άτομα και οι αγώνες γίνονται κεκλεισμένων των θυρών.
Η ολλανδική κυβέρνηση θα ανακοινώσει την Παρασκευή νέα μέτρα για την αντιμετώπιση της αύξησης-ρεκόρ στις μολύνσεις κορονοϊού, καθώς τα νοσοκομεία πασχίζουν να διαχειριστούν το κύμα των κρουσμάτων της COVID-19, δήλωσε ο υπουργός Υγείας Hugo de Jong.
«Το ποσοστό μολύνσεων είναι υψηλότερο από πότε» ανέφερε ο de Jong σε επιστολή προς το Κοινοβούλιο σήμερα.
«Οι εισαγωγές στα νοσοκομεία συνεχίζουν να ξεπερνούν τις εκτιμήσεις και δεν έχουμε ακόμα δει τα χειρότερα». 

Μέτρα ανακοινώνει η Γαλλία

Η γαλλική κυβέρνηση θα ανακοινώσει νέα περιοριστικά μέτρα για την COVID-19 αύριο καθώς ο δείκτης μολύνσεων αυξάνεται σε όλη τη χώρα, όπως ανακοίνωσε σήμερα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Gabrie Atal.
Ο Atal δήλωσε ότι η κυβέρνηση θέλει να αποφύγει μεγάλους περιορισμούς στη δημόσια ζωή, προτιμώντας να ενισχυθούν οι κανόνες κοινωνικής αποστασιοποίησης και να ανεβάσει ρυθμό η εκστρατεία για τον ενισχυτικό εμβολιασμό.
Η κυβέρνηση θα αυστηροποιήσει επίσης τους κανόνες για το υγειονομικό πιστοποιητικό, δήλωσε.
Η επιδημία είναι πιθανόν να επιδεινωθεί τις επόμενες ημέρες, με τον δείκτη επίπτωσης --τον αριθμό των μολύνσεων ανά εβδομάδα ανά 100.000 κατοίκους-- να αναμένεται να αυξηθεί σε πάνω από 200 τις επόμενες μία ή δύο ημέρες.
«Πρέπει να προστατεύσουμε τον γαλλικό λαό, χτίζοντας πάνω σε αυτά που έχουμε, για να σώσουμε τις εορταστικές εκδηλώσεις στο τέλος της χρονιάς και να βγάλουμε τον χειμώνα με τον καλύτερο δυνατό τρόπο», δήλωσε ο Ατάλ σε συνέντευξη Τύπου.
Το υγειονομικό πιστοποιητικό της Γαλλίας -που επιτρέπει την είσοδο σε καφέ, εστιατόρια, μουσεία, κινηματογράφους και άλλους δημόσιους χώρους για όσους έχουν εμβολιαστεί ή έχουν πρόσφατο αρνητικό τεστ COVID- είναι βασικός λόγος για το ότι η Γαλλία τα πηγαίνει καλύτερα σε σχέση με κάποιες γειτονικές της χώρες, λέει ο πρόεδρος Emanuel Macron.
Ο Atal αρνήθηκε να σχολιάσει ποια μέτρα μπορεί να ανακοινώσει αύριο ο υπουργός Υγείας Olivier Veran, αλλά η κυβέρνηση αναμένεται ευρέως να ακολουθήσει τη σύσταση της υγειονομικής αρχής HAS, που την Παρασκευή ανέφερε ότι η χορήγηση της τρίτης δόσης εμβολίου πρέπει να επεκταθεί σε όλους άνω των 40. 
Στο Bέλγιο η τηλεργασία τουλάχιστον τέσσερις μέρες την εβδομάδα είναι υποχρεωτική ενώ υποχρεωτική είναι και η μάσκα σε εστιατόρια, μπαρ, θέατρα, κινηματογράφους, ΜΜΜ και υπαίθριες εκδηλώσεις. 

Πράσινο πάσο παντού στην Ιταλία

Στην Iταλία το «πράσινο» πάσο επεκτείνεται και στους επιβάτες τρένων, οδηγών ταξί, είναι υποχρεωτική μάσκα σε ανοικτούς χώρους και η νοσοκομειακή μάσκα (Ffp2) σε μέσα μεταφοράς.
Σε συνεδρίαση που μόλις ολοκληρώθηκε, τα κόμματα που στηρίζουν την κυβέρνηση του Mario Draghi ζήτησαν την άμεση και γενική εφαρμογή του σούπερ πράσινου πάσου για εμβολιασμένους σε όλες τις περιοχές της χώρας, ανεξάρτητα από τον αριθμό κρουσμάτων.
Βάσει του νέου μέτρου, οι ανεμβολιαστοι πολίτες θα μπορούν, με συνεχή τεστ, μόνο να εισέρχονται στους χώρους εργασίας τους.
Παράλληλα, σύμφωνα με τον Τύπο, ζητήθηκε και η επέκταση του υποχρεωτικού εμβολιασμού σε εκπαιδευτικούς, αστυνομία και καραμπινιέρους.
Οι οριστικές αποφάσεις αναμένεται να ληφθούν αργά σήμερα το απόγευμα, κατά την συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου της κυβέρνησης Draghi. 

Σε εθνικό lockdown η Αυστρία

Η Αυστρία έχει μπε επισήμως σε lockdown, ένα ακραίο μέτρο που προκάλεσε το Σαββατοκύριακο την οργή πολλών πολιτών στη χώρα.
Η Βιέννη είναι ξανά νεκρή πόλη: Καταστήματα, εστιατόρια, χριστουγεννιάτικες αγορές, συναυλίες, κομμωτήρια έχουν κλείσει, μόνο τα σχολεία παραμένουν ανοικτά.
Μετά την ευρεία διάθεση των εμβολίων κατά της covid-19 καμία χώρα της ΕΕ δεν έχει τολμήσει να κάνει αυτό το βήμα.
Όπως και στα προηγούμενα lockdown οι 8,9 εκατομμύρια Αυστριακοί απαγορεύεται να βγουν από τα σπίτια τους, με εξαίρεση για να κάνουν ψώνια, να αθληθούν ή να πάνε στον γιατρό. Επίσης μπορούν να πηγαίνουν στη δουλειά τους και να αφήνουν τα παιδιά στο σχολείο, αν και οι αρχές συνιστούν στους γονείς να τα κρατήσουν στο σπίτι.
Το σενάριο αυτό ήταν αδιανόητο πριν μερικές εβδομάδες. 

Σλοβακία: Επιβολή lockdown για δύο εβδομάδες

Η κυβέρνηση της Σλοβακίας ενέκρινε σήμερα την επιβολή ενός λοκντάουν για δύο εβδομάδες στη χώρα, εν μέσω της αναζωπύρωσης της πανδημίας με ρεκόρ κρουσμάτων Covid-19, μετέδωσε το τηλεοπτικό δίκτυο TA3 και άλλα ΜΜΕ, επικαλούμενα τον υπουργό Οικονομίας Richard Sulik.
Η κυβέρνηση εξέταζε εάν θα επιβάλει περιορισμούς τόσο για τους εμβολιασμένους όσο και για τους ανεμβολίαστους Σλοβάκους, αφότου η γειτονική Αυστρία επέβαλε ανάλογα μέτρα αυτήν την εβδομάδα.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης