Τελευταία Νέα
Διεθνή

Νέα πυρά Κίνας σε ΗΠΑ: Μην τρέφετε αυταπάτες με την Ταϊβάν – Αντίμετρα στις εμπορικές κυρώσεις

Νέα πυρά Κίνας σε ΗΠΑ: Μην τρέφετε αυταπάτες με την Ταϊβάν – Αντίμετρα στις εμπορικές κυρώσεις
Δεν υπάρχει κανένα περιθώριο για συμβιβασμό με τις ΗΠΑ στο θέμα της Ταϊβάν υποστηρίζει το Πεκίνο
Σχετικά Άρθρα

Νέα πυρά κατά των ΗΠΑ με αφορμή το ζήτημα της Ταϊβάν εξαπολύει η Κίνα, η οποία υποστηρίζει πως δεν υπάρχει κανένα περιθώριο για συμβιβασμό για το συγκεκριμένο θέμα με την αμερικανική πλευρά.
Το υπουργείο Άμυνας της Κίνας αναφέρει πως οι ΗΠΑ δεν θα πρέπει να τρέφουν αυταπάτες για το συγκεκριμένο θέμα, υποστηρίζοντας πως το τελευταίο διάστημα η Ουάσιγκτον έχει προχωρήσει σε μια σειρά από προκλήσεις.
Το θέμα της Ταϊβάν είναι ένα εξαιρετικά ευαίσθητο ζήτημα για τις σινοαμερικανικές σχέσεις καθώς το Πεκίνο την θεωρεί επαρχία της Κίνας ενώ η Ουάσινγκτον είναι ο θερμός σύμμαχος της.
Οι διαφωνίες ΗΠΑ – Κίνας για το μέλλον και το status quo της Ταϊβάν διαφάνηκαν και κατά την πρόσφατη τηλεδιάσκεψη που είχαν οι πρόεδροι Joe Biden και Xi Jinping, με τον τελευταίο μάλιστα να προειδοποιεί τις ΗΠΑ πως το θέμα της Ταϊβάν είναι «κόκκινη γραμμή» για την Κίνα και πως εάν αυτή παραβιαστεί, τότε θα ληφθούν δραστικά μέτρα.

Καλό για όλους να έχουμε μια σταθερή σχέση

Ο εκπρόσωπος του υπουργείου Άμυνας της Κίνας, Wu Qian υποστήριξε ότι είναι προς το συμφέρον και των δύο πλευρών αλλά και όλου του κόσμου, ΗΠΑ και Κίνα να έχουν μια υγιή και σταθερή σχέση και ότι το Πεκίνο θέλει να έχει μια καλή συνεργασία με τις ΗΠΑ.
«Για μια περίοδο, η αμερικανική πλευρά είπε πολλά ανεύθυνα πράγματα και έκανε πολλά προκλητικά πράγματα στην Ταϊβάν, στη Θάλασσα της Νότιας Κίνας όπως και με αναγνωριστικά της πλοία και αεροσκάφη» είπε ο Wu, τονίζοντας ότι τα κυριαρχικά και βασικά συμφέροντα της Κίνας δεν μπορούν να παραβιαστούν.
«Ειδικά στο θέμα της Ταϊβάν, η Κίνα δεν έχει χώρο για συμβιβασμούς» υποστήριξε ο Wu, τονίζοντας ότι η αμερικανική πλευρά δεν θα πρέπει να τρέφει αυταπάτες για αυτό.

Αντιδράσεις και για κυρώσεις

Εν τω μεταξύ, την κατηγορηματική αντίθεση της στις νέες αμερικανικές κυρώσεις σε βάρος κινεζικών εταιρειών διατύπωσε η Κίνα, η οποία μέσω του υπουργείου Εμπορίου έκανε λόγο για αβάσιμες κυρώσεις.
«Η Κίνα θα διαμαρτυρηθεί επισήμως στις Ηνωμένες Πολιτείες για το θέμα αυτό» είπε η εκπρόσωπος του υπουργείου Εμπορίου της Κίνας.
Σημειώνεται πως χθες Τετάρτη 24/11, η αμερικανική κυβέρνηση περιέλαβε δώδεκα κινεζικές εταιρείες στην εμπορική μαύρη λίστα της λόγω ανησυχιών για την εθνική ασφάλεια και την εξωτερική πολιτική, επικαλούμενη σε μερικές περιπτώσεις τη βοήθεια που παρέχουν οι επιχειρήσεις αυτές στην ανάπτυξη κβαντικών υπολογιστών από τις κινεζικές ένοπλες δυνάμεις.
Εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών δήλωσε κατά τη σημερινή τακτική ενημέρωση των δημοσιογράφων πως η Κίνα θα λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα για να υπερασπίσει τις εταιρείες της και επιφυλάσσεται του δικαιώματός της να προχωρήσει σε αντίμετρα κατά των αμερικανικών κυρώσεων.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης