Τελευταία Νέα
Διεθνή

Macron και Draghi ενώνουν δυνάμεις με μία ιστορική συμφωνία - Αντίβαρο στη Γερμανία;

Macron και Draghi ενώνουν δυνάμεις με μία ιστορική συμφωνία - Αντίβαρο στη Γερμανία;
Η συνθήκη προβλέπει συντονισμένες δράσεις των δυο χωρών κυρίως στην οικονομία και την εξωτερική πολιτική
Σχετικά Άρθρα

Στην υπογραφή μίας ιστορικής συμφωνίας που αναμένεται να ανοίξει νέους δρόμους για τον ευρωπαϊκό Νότο και να δώσει τέλος στις μακρόχρονες διπλωματικές εντάσεις, θα προχωρήσουν Γαλλία και Ιταλία, δύο από τις ισχυρότερες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Ο Γάλλος πρόεδρος Emanuel Macron θα προσγειωθεί σε λίγες ώρες στην Ρώμη, όπου θα έχει συνάντηση με τον Ιταλό πρωθυπουργό Mario Draghi.
Αύριο το πρωί, στο μέγαρο Κυρηνάλιο, ο Ιταλός πρόεδρος της Δημοκρατίας Sergio Matarela και ο Emanuel Macron θα υπογράψουν την Ιταλογαλλική Συνθήκη Ενισχυμένης Συνεργασίας.

Τι προβλέπει η ιστορική συμφωνία

Η συνθήκη προβλέπει συντονισμένες δράσεις των δυο χωρών σε μια σειρά από τομείς, με κύρια αναφορά στην άμυνα, την εξωτερική και οικονομική πολική και τον πολιτισμό. Θα ονομαστεί «Συνθήκη του Κυρηνάλιου», από το όνομα του ιταλικού προεδρικού μεγάρου στο οποίο και θα υπογραφεί.
Σύμφωνα με γαλλικές πηγές, ένας από τους στόχους είναι «να δημιουργηθεί μια ακόμη πιο στενή, επωφελής οικονομική συνεργασία και για τις δυο χώρες».
Η συγκεκριμένη Συνθήκη περιέχει έντεκα κεφάλαια και αποτελείται από περίπου τριάντα σελίδες.
Σύμφωνα με τον ιταλικό Τύπο, σε ένα βαθμό θυμίζει την ιστορική Γαλλογερμανική Συνθήκη Φιλίας του 1963.
«Θα ευνοηθεί η σύγκλιση των θέσεων των δυο χωρών, αλλά και η συνεργασία σε θέματα ευρωπαϊκής και εξωτερικής πολιτικής, ασφάλειας και άμυνας, όπως και σε ό,τι αφορά την μεταναστευτική πολιτική, την οικονομία και τους τομείς του πολιτισμού, της έρευνας και της παιδείας», υπογραμμίζουν συνεργάτες του Γάλλου προέδρου.
Η μόνη αντίθετη «φωνή» στην Ιταλία, είναι εκείνη του αντιπολιτευόμενου, ακροδεξιού κόμματος «Αδέλφια της Ιταλίας», το οποίο ασκεί κριτική στην όλη πρωτοβουλία και υπογραμμίζει ότι «ουδείς γνωρίζει το πραγματικό περιεχόμενο της Συνθήκης αυτής».

Αντίβαρο στη Γερμανία;

Η συμφωνία Γαλλίας - Ιταλίας έρχεται σε μία ιδιαίτερα κρίσιμη εποχή για την Ευρωπαϊκή Ένωση, καθώς το τέλος της κυριαρχίας της Angela Merkel και των Χριστιανοδημοκρατών στη Γερμανία, αλλάζει τις ισορροπίες.
Σύμφωνα με τους αναλυτές, η ιστορική προσέγγιση των δύο ισχυρών χωρών, προσφέρει μία σημαντική ευκαιρία στον ευρωπαϊκό Νότο να ανασυγκροτήσει τις δυνάμεις του και να λειτουργήσει ως αντίβαρο απέναντι στον γερμανικό άξονα.
H «Συνθήκη του Κυρηνάλιου», που πήρε το ονόμά της από το Κυρηνάλιο προεδρικό μέγαρο στη Ρώμη, έρχεται σχεδόν 60 χρόνια μετά από τη γαλλο-γερμανική συνθήκη που υπογράφηκε από τους Konrad Adenauer και Charles de Gaulle και έδωσε νέα ώθηση στη διαδικασία της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης.
Το μεγάλο ερώτημα, είναι αν μπορεί το νέο γαλλο-ιταλικό σύμφωνο να αναδιαμορφώσει την Ευρωπαϊκή Ένωση με τον ίδιο τρόπο όπως ο γερμανογαλλικός πρόγονός της.
Σύμφωνα με το Euronews, η συνθήκη θα βοηθήσει επίσης στην αντιμετώπιση των πρόσφατων εντάσεων μεταξύ Ρώμης και Παρισιού.
Μια σειρά από διαφωνίες έχει προκαλέσει ένταση σχέσεις των δύο χωρών τα τελευταία χρόνια, ειδικά μετά τον σχηματισμό το 2018 της κυβέρνησης υπό την ηγεσία του Κινήματος των 5 αστέρων και της Lega του Matteo Salvini.
Η κρίση κορυφώθηκε στις αρχές του 2019 όταν ο αντιπρόεδρος της ιταλικής κυβέρνησης Luigi di Maio συναντήθηκε στη Γαλλία με έναν ηγέτη του κινήματος διαμαρτυρίας των «κίτρινων γιλέκων».
Λίγο πριν ο υπουργός Εσωτερικών Μatteo Salvini είχε ζητήσει την παραίτηση του Γάλλου προέδρου.
Για να διαμαρτυρηθεί, το Παρίσι ανακάλεσε προσωρινά τον πρεσβευτή του στην Ιταλία, γεγονός που εξελίχθηκε στην πιο σοβαρή διπλωματική κρίση μεταξύ των δύο χωρών από το 1945.
Η Ιταλία από την πλευρά της υποστηρίζει ότι το Παρίσι την άφησε μόνη της στη διαχείριση των ροών μεταναστών που αποβιβάζονται στις ακτές της.
Η Ρώμη επέκρινε επίσης το Παρίσι για τη στέγαση πρώην μελών των ακροαριστερών «Ερυθρών Ταξιαρχιών» που είχαν βρει καταφύγιο στη Γαλλία.
Όμως ο Macron έβαλε τέλος στο δόγμα της εποχής Mitterrand, διατάσσοντας τη σύλληψή τους τον περασμένο Απρίλιο.
Οι δύο χώρες έχουν αποκαταστήσει πλήρως τους δεσμούς τους υπό τον Dragh, του οποίου οι φιλοευρωπαϊκές και κεντρώες απόψεις είναι σε αρμονία με αυτές του Μacron.
Ωστόσο, δεδομένου του ιδιαίτερα ρευστού πολιτικού σκηνικού στην Ιταλία, δεν είναι δεδομένο ότι αυτός ο μήνας του μέλιτος στις σχέσεις των δύο χωρών θα συνεχιστεί και στο μέλλον, εν όψει και των εκλογικών αναμετρήσεων.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης