Τελευταία Νέα
Διεθνή

Μελέτη Βρετανίας: Χιλιάδες ασθενείς με καρκίνο του πνεύμονα ενδέχεται να έχουν πεθάνει εξαιτίας των lockdown

Μελέτη Βρετανίας: Χιλιάδες ασθενείς με καρκίνο του πνεύμονα ενδέχεται να έχουν πεθάνει εξαιτίας των lockdown
Ο Συνασπισμός Καρκίνου του Πνεύμονα του Ηνωμένου Βασιλείου (UKLCC): Η μη έγκαιρη διάγνωση θα μπορούσε να οδηγήσει σε περισσότερους από 2.500 επιπλέον θανάτους στο Ηνωμένο Βασίλειο
Σοκάρουν τα ευρήματα μιας ακόμα έρευνας για τα μέτρα τύπου lockdown που ενδέχεται να έχουν οδηγήσει σε απώλειες χιλιάδων ανθρώπινων ζωών, λόγω μη έγκαιρης διάγνωσης του καρκίνου του πνεύμονα.

Στην έρευνα που δημοσιεύθηκε την Πέμπτη 25/11, ο Συνασπισμός Καρκίνου του Πνεύμονα του Ηνωμένου Βασιλείου (UKLCC) ανέφερε ότι οι βελτιώσεις στα ποσοστά επιβίωσης πριν από την πανδημία βρίσκονται τώρα σε κίνδυνο.
Όπως αναφέρεται οι καθυστερήσεις στη διάγνωση που προκαλούνται από μέτρα lockdown μπορεί να οδηγήσουν σε μείωση έως και 5,3% στην πενταετή επιβίωση στην Αγγλία, από 17,6 % για τους ασθενείς που διαγνώστηκαν μεταξύ 2014 και 2018, σε περίπου 12,3 % για εκείνους που διαγνώστηκαν κατά τη διάρκεια της πανδημίας.
Αυτό θα μπορούσε να οδηγήσει σε περισσότερους από 2.500 επιπλέον θανάτους στο Ηνωμένο Βασίλειο, ανέφερε η έκθεση.
Ειδικότερα, ο καθηγητής Robert Rintoul, πρόεδρος της κλινικής συμβουλευτικής ομάδας του UKLCC, δήλωσε:
«Πριν από την πανδημία, σημειωνόταν πραγματική πρόοδος στην αύξηση των ποσοστών πενταετούς επιβίωσης.
Όμως ο COVID-19 είχε καταστροφικό αντίκτυπο στην έγκαιρη διάγνωση του καρκίνου του πνεύμονα και έχει θέσει σε κίνδυνο τον στόχο μας να αυξήσουμε την πενταετή επιβίωση στο Ηνωμένο Βασίλειο στο 25% έως το 2025».
Είπε ότι οι ασθενείς με καρκίνο του πνεύμονα έχουν επηρεαστεί δυσανάλογα από την πανδημία.
«Η κυβερνητική καθοδήγηση να παραμείνουμε στο σπίτι με βήχα, η απροθυμία να ασχοληθούμε με τις υπηρεσίες υγειονομικής περίθαλψης κατά τη διάρκεια του lockdown και οι πιέσεις στις ήδη υπερφορτωμένες υπηρεσίες υγείας, έχουν αναπόφευκτα ως αποτέλεσμα την αύξηση των αποκαλύψεων της νόσου στα τελευταία στάδια», είπε, προσθέτοντας ότι χρειάζεται επείγουσα δράση για να επανέλθουμε.
Το UKLCC ζήτησε ένα πλήρως χρηματοδοτούμενο πρόγραμμα προσυμπτωματικού ελέγχου για τον καρκίνο του πνεύμονα σε ολόκληρο το Ηνωμένο Βασίλειο.
Επίσης, ζητά δύο φορές το χρόνο εθνικές και περιφερειακές εκστρατείες ευαισθητοποίησης του κοινού και μια αποκλειστική γραμμή βοήθειας για τον καρκίνο του πνεύμονα, για να διασφαλιστεί η εύκολη πρόσβαση στην υποστήριξη και τη διάγνωση για τους ασθενείς.
Ο πρόεδρος του UKLCC, Martin Grange, δήλωσε ότι «είναι αποκαρδιωτικό να βλέπεις τη σκληρή δουλειά και τα επιτεύγματα όσων εμπλέκονται στη φροντίδα του καρκίνου του πνεύμονα να επηρεάζονται τόσο πολύ από τον COVID-19».
«Πρέπει να συσπειρωθούμε και να διασφαλίσουμε ότι η προ-πανδημική πρόοδος στα αποτελέσματα του καρκίνου του πνεύμονα δεν ήταν μάταιη», είπε.
Σύμφωνα με έκθεση του University College του Λονδίνου που δημοσιεύθηκε τον Σεπτέμβριο, η έλλειψη προσωπικών επισκέψεων γιατρών στο Ηνωμένο Βασίλειο από την έναρξη της πανδημίας μπορεί να οδηγήσει σε 10.000 περιττούς θανάτους λόγω καρκίνου.
Τα τελευταία στοιχεία της Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας δείχνουν ότι η Αγγλία και η Ουαλία κατέγραψαν 20.823 περισσότερους θανάτους από τον μέσο όρο της πενταετίας τις τελευταίες 18 εβδομάδες. Μόνο 11.531 θάνατοι αφορούσαν τον COVID-19.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης