Τελευταία Νέα
Διεθνή

Αιθιοπία: Δεν υπάρχει στρατιωτική λύση, τονίζουν οι ΗΠΑ – ΟΗΕ: Άμεση κατάπαυση του πυρός

Αιθιοπία: Δεν υπάρχει στρατιωτική λύση, τονίζουν οι ΗΠΑ – ΟΗΕ: Άμεση κατάπαυση του πυρός
Η αμερικανική διπλωματία τόνισε πως δεν υπάρχει στρατιωτική λύση στην κρίση στην Αιθιοπία
Σχετικά Άρθρα

Η αμερικανική διπλωματία τόνισε πως δεν υπάρχει στρατιωτική λύση στην κρίση στην Αιθιοπία και κάλεσε τα αντιμαχόμενα μέρη να επιδείξουν αυτοσυγκράτηση, μερικές ώρες αφού ανακοινώθηκε πως ο πρωθυπουργός A. Ahmed βρίσκεται στο μέτωπο για να συντονίσει την "αντεπίθεση" του ομοσπονδιακού στρατού εναντίον των ανταρτών από τη βόρεια επαρχία Τιγκράι.
«Δεν υπάρχει στρατιωτική λύση στη σύρραξη στην Αιθιοπία.
Ο σκοπός μας είναι να υποστηρίξουμε τη διπλωματία, η οποία είναι η πρώτη, η τελευταία και η μοναδική επιλογή», ανέφερε εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ.
«Παροτρύνουμε όλα τα μέρη να απόσχουν από κάθε εμπρηστική και πολεμοχαρή ρητορική, να επιδείξουν αυτοσυγκράτηση, να σέβονται τα ανθρώπινα δικαιώματα, να επιτρέπουν ανθρωπιστική πρόσβαση και να προστατεύουν τους αμάχους», πρόσθεσε.
Ο πρωθυπουργός της Αιθιοπίας βρίσκεται από προχθές Τρίτη στο μέτωπο για να διευθύνει την αντεπίθεση του ομοσπονδιακού στρατού εναντίον των πολεμιστών του Μετώπου για την Απελευθέρωση του Λαού της Τιγκράι (TPLF), που προέλασαν κι απειλούν πλέον να καταλάβουν την πρωτεύουσα της Αιθιοπίας, την Αντίς Αμπέμπα.

ΟΗΕ: Καλεί να κηρυχθεί άμεση κατάπαυση του πυρός

Ο Γενικός Γραμματέας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, ο A. Guterres σε επίσημη επίσκεψη στην Κολομβία, απηύθυνε έκκληση να κηρυχθεί άμεσα κατάπαυση του πυρός άνευ όρων για να σωθεί η Αιθιοπία.
«Η ειρηνευτική διαδικασία στην Κολομβία με παρακινεί να απευθύνω επείγουσα έκκληση στους πρωταγωνιστές της ένοπλης σύρραξης στην Αιθιοπία να κηρύξουν άμεση και άνευ όρων κατάπαυση του πυρός προκειμένου να σωθεί η χώρα», είπε ο κ. Guterres κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε.
Η εκεχειρία «θα επιτρέψει να γίνει διάλογος» μεταξύ των αντίπαλων πλευρών ώστε "να επιλυθεί η κρίση" και η δεύτερη πολυπληθέστερη χώρα της Αφρικής «να γίνει εκ νέου παράγοντας σταθερότητας στην περιφέρεια», πρόσθεσε, καθώς ολοκλήρωνε τη διήμερη επίσκεψή του στη χώρα της Λατινικής Αμερικής, η οποία ήταν αφιερωμένη στην ειρηνευτική διαδικασία.
Η έκκληση του επικεφαλής του ΟΗΕ καταγράφθηκε καθώς οι διπλωματικές προσπάθειες της διεθνούς κοινότητας δεν έχουν επιτρέψει μέχρι σήμερα να κηρυχθεί κατάπαυση του πυρός, έπειτα από έναν χρόνο αιματηρών εχθροπραξιών ανάμεσα στον ομοσπονδιακό στρατό και τους αντάρτες από την επαρχία Τιγκράι (βόρεια) και συμμάχους τους.
Αφού απώθησαν τις ομοσπονδιακές δυνάμεις από τα εδάφη τους, οι αντάρτες του Μετώπου Απελευθέρωσης του Λαού της Τιγκράι (TPLF) προωθήθηκαν και απειλούν πλέον να καταλάβουν την πρωτεύουσα, την Αντίς Αμπέμπα.
Το πολυεθνικό κράτος της Αιθιοπίας είναι πλέον αντιμέτωπο με αποσύνθεση, εξαιτίας της σύρραξης ανάμεσα στον ομοσπονδιακό στρατό και το Μέτωπο Απελευθέρωσης του Λαού της Τιγκράι (TPLF), που διαρκεί σχεδόν έναν χρόνο.
Το TPLF κυβερνούσε την Αιθιοπία επί 25 χρόνια, προτού περάσει στην αντιπολίτευση όταν ο Ahmed εξελέγη πρωθυπουργός το 2018. Διατήρησε και εδραίωσε την εξουσία του στην Τιγκράι.
Η διένεξη ανάμεσα στην Αντίς Αμπέμπα και τη Μεκέλε, που κλιμακώθηκε μετά την αναβολή των εθνικών εκλογών με την επίκληση της πανδημίας του νέου κορωνοϊού, οδήγησε στο ξέσπασμα πολέμου.
Κατηγορώντας το TPLF ότι επιτέθηκε εναντίον βάσεων του ομοσπονδιακού στρατού, ο Ahmed διέταξε τις δυνάμεις του να ανατρέψουν την τοπική κυβέρνηση στην Τιγκράι, που έστησε κάλπες ενάντια στις επιθυμίες του.
Παρότι ο πρωθυπουργός ανακοίνωνε ότι οι επιχειρήσεις που άρχισαν τον Νοέμβριο του 2020 τερματίστηκαν νικηφόρα για τον ομοσπονδιακό στρατό μέσα στον ίδιο μήνα, στην πραγματικότητα οι εχθροπραξίες δεν σταμάτησαν ποτέ και το καλοκαίρι ο ρους του πολέμου άλλαξε δραματικά σε βάρος των ομοσπονδιακών δυνάμεων.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης