Τελευταία Νέα
Διεθνή

Οι ΗΠΑ απειλούν το Ιράν με κλιμάκωση της έντασης εάν δεν συνεργαστεί για το πυρηνικό του πρόγραμμα

tags :
Οι ΗΠΑ απειλούν το Ιράν με κλιμάκωση της έντασης εάν δεν συνεργαστεί για το πυρηνικό του πρόγραμμα
ΗΠΑ: Απειλούν το Ιράν με κλιμάκωση της έντασης εάν δεν συνεργαστεί για το πυρηνικό του πρόγραμμα

Οι ΗΠΑ απείλησαν να αντιπαρατεθούν με το Ιράν στη Διεθνή Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας (IAEA) τον επόμενο μήνα, αν η Τεχεράνη δεν συνεργαστεί περισσότερο με την αναφερόμενη υπηρεσία, σε μία κλιμάκωση που θα μπορούσε να υπονομεύσει τις συνομιλίες για την αναβίωση της συμφωνίας που συνήφθη το 2015 ανάμεσα στις μεγάλες δυνάμεις και το Ιράν.
Η Τεχεράνη βρίσκεται σε αντιπαράθεση σε αρκετά μέτωπα με την IAEA, το 35μελές Συμβούλιο Κυβερνητών της οποίας διεξάγει αυτή την εβδομάδα την τριμηνιαία συνεδρίασή του.
"Στην περίπτωση που η μη συνεργασία με τον Ιράν δεν αποκατασταθεί άμεσα… το Συμβούλιο της ΙΑΕΑ δεν θα έχει άλλη επιλογή από τη σύγκληση έκτακτης διάσκεψης πριν από το τέλος της χρονιάς προκειμένου να αντιμετωπίσει την κρίση" σύμφωνα με μία ανακοίνωση των ΗΠΑ προς το διοικητικό συμβούλιο της ΙΑΕΑ.
Στην ίδια ανακοίνωση έγινε ειδικότερη αναφορά στην επανεγκατάσταση καμερών της ΙΑΕΑ στο εργαστήριο του συγκροτήματος της Καράτζ, το οποίο κατασκευάζει τμήματα των εξελιγμένων φυγοκεντρωτών που εμπλουτίζουν το ουράνιο. Το εργαστήριο αυτό έγινε στόχος επιχείρησης δολιοφθοράς τον Ιούνιο, για την οποία το Ιράν πιστεύει πως ήταν μία επίθεση από το Ισραήλ.
Μία από τις τέσσερις κάμερες της ΙΑΕΑ που είναι εγκατεστημένες εκεί καταστράφηκε και οι λήψεις της δεν έχουν ανακτηθεί. Το Ιράν απομάκρυνε όλες τις κάμερες μετά το επεισόδιο. Το Ισραήλ δεν σχολίασε αυτό το περιστατικό.

www.bankingews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης