Τελευταία Νέα
Διεθνή

Η ενεργειακή κρίση απειλεί να σαρώσει την Ευρώπη τον χειμώνα – Σχέδιο προβλέπει ακόμη και διακοπές στην ηλεκτροδότηση

Η ενεργειακή κρίση απειλεί να σαρώσει την Ευρώπη τον χειμώνα – Σχέδιο προβλέπει ακόμη και διακοπές στην ηλεκτροδότηση

Προβλέπονται εντάσεις μεταξύ των κρατών για τη διασφάλιση ενεργειακών αποθεμάτων και «ενεργειακή φτώχεια» για τα νοικοκυριά

Σχετικά Άρθρα

Οι τιμές της ενέργειας στην Ευρώπη σπάνε επανειλημμένα ρεκόρ, ακόμη και προτού ξεκινήσει πραγματικά ο χειμώνας και καταγραφούν ιδιαιτέρα χαμηλές θερμοκρασίες, και η εκτόξευση του ενεργειακού κόστους σε ιστορικά επίπεδα πρόκειται να χειροτερέψει, σύμφωνα με δημοσίευμα του Bloomberg την Κυριακή 28 Νοεμβρίου
Η εκτόξευση των τιμών στη Βρετανία περασμένο μήνα ανάγκασε ορισμένες βιομηχανίες να μειώσουν την παραγωγή και να ζητήσουν κρατική βοήθεια, προάγγελος για το τι θα μπορούσε να συμβεί ευρύτερα στην Ευρώπη, καθώς αντιμετωπίζει ένα νέο κύμα πανδημίας και επαπειλούνται νέα lockdowns.
Για τις κυβερνήσεις, θα μπορούσε να σημαίνει ένταση των διακρατικών σχέσεων για την εξασφάλιση επαρκών αποθεμάτων ενέργειας.
Για τα νοικοκυριά, θα μπορούσε να σημαίνει ότι τους ζητείται να καταναλώνουν λιγότερη ενέργεια ή ακόμη και να υποστούν συνεχείς διακοπές ρεύματος και ο,τι έχει αποκληθεί «ενεργειακή φτώχεια».

Η πλευρά της προσφοράς

Το πρόβλημα είναι ότι οποιαδήποτε λύση είναι απίθανο να έρθει σύντομα από την πλευρά της προσφοράς, με τους εξαγωγείς όπως η Ρωσία να παρέχουν μόνο τις «επιβαλλόμενες» ποόστητες και το Κατάρ να δηλώνει ότι παράγει ό,τι μπορεί, στα όρια της δυναμικότητάς του.
Σε αντίθεση, η βιομηχανία ενέργειας λειτουργί σε έναν πλαίσιο «καταστροφής της ζήτησης», δήλωσε ο Fabian Roenningen, αναλυτής της Rysted Energy.
«Το έχουμε δει ήδη τους τελευταίους δύο μήνε, και σε πολλούς κλάδους, πιθανότατα θα συνεχιστεί και μάλιστα θα ενταθεί», είπε από το Όσλο.
«Απλώς δεν είναι κερδοφόρο να λειτουργείς για πολλούς από τους παίκτες στις τρέχουσες συνθήκες της αγοράς»
Europe Gas Prices Gain as U.S. Sanctions Pressure Russia - BNN Bloomberg
Η εξίσωση της πανδημίας

Η προοπτική ενισχύει τα αρνητικά μηνυματά για την Ευρώπη.
Η περιοχή καθίσταται ξανά το επίκεντρο της πανδημίας με τα κρούσματα Covid-19 να αυξάνονται και τους φόβους για μια νέα παραλλαγή που εντοπίστηκε στη Νότια Αφρική να διεύνεται σε όλο τον κόσμο.
Οι περιορισμοί γίνονται αυστηρότεροι σε ορισμένες χώρες, ενώ οι προϋπολογισμοί των νοικοκυριών συμπιέζονται από τον ανεξέλεγκτο πληθωρισμό.
Επιπλέον, ο παγωμένος καιρός θα μπορούσε να σημαίνει ενεργειακές ελλείψεις.
Μια επιστροφή στο lockdown όπως στην Αυστρία θα βοηθούσε στον περιορισμό της ζήτησης ενέργειας, αν και λίγες κυβερνήσεις θα το επιθυμούσαν.

Ο κίνδυνος από τη Γαλλία

Η Γαλλία, η δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης, διατρέχει ιδιαίτερο κίνδυνο.
Το ενδεχόμενο ψύχους τον Ιανουάριο και τον Φεβρουάριο προκαλεί σημαντική ανησυχία στον πάροχο δικτύου της χώρας.
Η διαθεσιμότητα στους πυρηνικούς σταθμούς, το πλεονέκτημα του γαλλικού συστήματος ηλεκτρικής ενέργειας, είναι χαμηλή μετά την καθυστέρηση λόγω πανδημίας στη συντήρηση ορισμένων αντιδραστήρων, σύμφωνα με έκθεση που δημοσιοποιήθηκε στις 22 Νοεμβρίου 2021..
Οι τιμές της ηλεκτρικής ενέργειας εκεί πλησιάζουν σε ρεκόρ, καθώς ένα κύμα παγετού επεκτεύνεται στη Γαλλία και η κατάσταση αναμένεται να παραμείνει σταθερή μέχρι τη Δευτέρα 29 Νοεμβρίου 2021, όταν η ζήτηση για τις εργάσιμες ημέρες αρχίσει να αυξάνεται.

Έκκληση στα νοικοκυριά

Τον περασμένο χειμώνα, ο φορέας εκμετάλλευσης του δικτύου απηύθυνε έκκληση στα νοικοκυριά να χρησιμοποιούν λιγότερη ενέργεια σε ώρες αιχμής και ενεργοποίησε ορισμένες ρήτρες μείωσης της ζήτησης με τους κατασκευαστές.
Το επόμενο βήμα θα ήταν η μείωση της τάσης στο δίκτυο και στη συνέχεια η διακοπή ρεύματος δύο ωρών ανά περιοχή ως έσχατη λύση.
Όλα αυτά πριν από τις προεδρικές εκλογές...
"Τα πράγματα θα μπορούσαν να γίνουν στενά, δεδομένης της μικρότερης διαθεσιμότητας πυρηνικών σταθμών και του πρόσφατου κλεισίματος των σταθμών παραγωγής με άνθρακα λιθανθρακικοί)", δήλωσε ο Nicolas Goldberg, διευθυντής του τομέα ενέργειας στην Colombus Consulting στο Παρίσι.
«Αν κάνει πολύ κρύο και δεν έχει αέρα, μπορεί να γίνει πρόβλημα».

Οι συνέπειες της κατάρρευσης

Η Γαλλία είναι επίσης βασικός εξαγωγέας ηλεκτρικής ενέργειας σε γειτονικές χώρες, πράγμα που σημαίνει ότι οι επιπτώσεις μιας κρίσης θα επληταν στη Γερμανία, την Ισπανία, την Ιταλία και τη Βρετανία.
Η μέγιστη ζήτηση αναμένεται να είναι 79,6 γιγαβάτ τη Δευτέρα (29/11), πολύ μακριά από το ρεκόρ των 102 γιγαβάτ από τον Φεβρουάριο του 2012.
Η κατάσταση είναι ήδη δύσκολη στις αρχές της χειμερινής περιόδου, λόγω του εκρηκτικού ράλι στις τιμές του φυσικού αερίου.
Τα αποθέματα του καυσίμου, που χρησιμοποιείται για τη θέρμανση των σπιτιών και για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας, είναι χαμηλότερες από το συνηθισμένο και εξαντλούνται γρήγορα.
Οι αναλυτές έχουν προειδοποιήσει ότι τα αποθέματα φυσικού αερίου θα μπορούσαν να μηδενιστούν αυτόν τον χειμώνα, εάν ο κρύος καιρός αυξήσει τη ζήτηση.

Κυλιόμενες διακοπές ρεύματος

Οι κυλιόμενες διακοπές ρεύματος είναι μια πιθανότητα, προειδοποίησε ο Jeremy Weir, διευθύνων σύμβουλος του Trafigura Group, ενός ελβετικού οίκου που δραστηριοποιείται στην εμπορευμάτων στις 16 Νοεμβρίου.
«Αν ο καιρός κρυώσει στην Ευρώπη, δεν θα υπάρξει μια εύκολη λύση στο τομέα της προσφοράς, θα χρειαστεί λύση στο πεδίο της ζήτησης», δήλωσε ο Adam Lewis, συνεργάτης στον εμπορικό οίκο Hartree Partners LP.
Από την πλευρά της προσφοράς, το τι θα κάνει στη συνέχεια η Ρωσία θα είναι το κλειδί.
Ο Πρόεδρος Putin δηλωσε ότι θα βοηθήσει την Ευρώπη με περισσότερες προμήθειες για να σταθεροποιήσει την αγορά, αλλά ενώ οι εξαγωγές έχουν ανακάμψει μετά από μια ύφεση στις αρχές Νοεμβρίου, είναι χαμηλές σε σύγκριση με πέρυσι.
Το πόσο φυσικό αέριο θα στείλει η Ρωσία στην Ευρώπη τον Δεκέμβριο παραμένει ακόμη μεγαλύτερο μυστήριο.

Πώς η Ευρώπη έχει καταστεί τόσο εξαρτημένη από τον Putin

Η πολυαναμενόμενη έναρξη της λειτουργίας του αγωγού Nord Stream 2 προς τη Γερμανία από τη Ρωσία θα αμβλύνει την ενεργειακή κρίση της ηπείρου.
Το έργο έχει ολοκληρωθεί, αλλά έχει αντιμετωπίσει ρυθμιστικά εμπόδια και δεν είναι σαφές πότε θα ξεκινήσουν οι αυξημένες ροές του φυσικού αερίου.
Το Κατάρ, ο μεγαλύτερος εξαγωγέας υγροποιημένου φυσικού αερίου στον κόσμο, δηλώνει ότι παράγει ήδη φυσικό αέριο φτάνοντας σε πλήρη δυναμικότητα.

Ο ρόλος του Κατάρ

Το κράτος του Κόλπου, το οποίο έχει χαμηλό κόστος παραγωγής χάρη στην αφθονία παραγωγής καυσίμων που εξάγονται εύκολα, έχει παραγγείλει έξι ακόμη πλοία LNG από τη Νότια Κορέα πέρα από τέσσερα δεξαμενόπλοια τα οποία αγοράστηκαν από την Κίνα τον Οκτώβριο.
Εάν τα πράγματα εξελιχθούν πολύ άσχημα, οι χώρες θα μπορούσαν να καταφύγουν στον περιορισμό των πωλήσεων φυσικού αερίου σε άλλες περιοχές.
Ένα ακόμη πιο ακραίο σενάριο θα μπορούσε να περιλαμβάνει τη διακοπή στις ροές φυσικού αερίου και ενέργειας μεταξύ τους, πυροδοτώντας γεωπολιτικές εντάσεις και πλήττοντας τις οικονομίες.
Is the Kremlin Stoking Europe's Energy Crisis? – Voice of America | NEWS  EUROPE
Η ρήξη της αλληλεγγύης εντός της ΕΕ

Η Ευρωπαϊκή Ένωση στο πεδίο των αρχών διαθέτει αυτό που αποκαλεί αρχές αλληλεγγύης που υποτίθεται ότι εμποδίζουν οποιοδήποτε κράτος να μπλοκάρει τις εξαγωγές ηλεκτρικής ενέργειας ή φυσικού αερίου και να οδηγήσει ένα άλλο κράτος - μέλος σε έλλειψη ενέργειας, ειδικά όταν πρόκειται για προμήθειες που αφορούν τα νοικοκυριά.
Η αλληλεγγύη, ωστόσο, δεν έχει δοκιμαστεί ποτέ σε κρίση τέτοιας ευρείας κλίμακας και οι φορείς εκμετάλλευσης δικτύων σημειώνουν ότι τους επιτρέπεται να σταματήσουν ή να αλλάξουν τις ροές ρεύματος μέσω καλωδίων μεταξύ των χωρών, εάν αντιμετωπίσουν προβλήματα ασφάλειας εφοδιασμού.
Φέτος, είναι πιθανό ότι ένα λιγότερο σοβαρό καιρικό φαινόμενο θα μπορούσε να έχει παρόμοιο αντίκτυπο.
«Η κατάσταση δείχνει πόσο εκτεθειμένο είναι το σύστημα ηλεκτρικής ενέργειας της Ευρώπης στην αστάθεια των τιμών στην αγορά εμπορευμάτων», δήλωσε ο Roenningen.
«Βραχυπρόθεσμα, δεν υπάρχουν πολλά πράγματα που μπορούν να γίνουν για την εξισορρόπηση της κατάστασης», υπογραμμίζει.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης