Τελευταία Νέα
Διεθνή

Αφγανιστάν: Βοήθεια από την ΕΕ ζητούν οι Ταλιμπάν για τη λειτουργία των αεροδρομίων

Αφγανιστάν: Βοήθεια από την ΕΕ ζητούν οι Ταλιμπάν για τη λειτουργία των αεροδρομίων
Δέσμευση Ταλιμπάν να παράσχουν γενική αμνηστία στους Αφγανούς που συνεργάστηκαν με τους Δυτικούς
Σχετικά Άρθρα

Τη βοήθεια της ΕΕ ζήτησαν οι Ταλιμπάν προκειμένου να λειτουργήσουν τα αεροδρόμια του Αφγανιστάν.
Το αίτημα διατυπώθηκε κατά τη διάρκεια διαπραγματεύσεων το Σαββατοκύριακο στη Ντόχα, στο Κατάρ.
«Η αφγανική αντιπροσωπεία επιβεβαίωσε τη δέσμευσή της να εγγυηθεί και να διευκολύνει τη διέλευση με κάθε ασφάλεια των αλλοδαπών και των Αφγανών που επιθυμούν να εγκαταλείψουν τη χώρα.
Προς τον σκοπό αυτό, τα δύο μέρη υπογράμμισαν την θεμελιώδη σημασία που έχει να διατηρηθούν τα αφγανικά αεροδρόμια ανοικτά και η αφγανική αντιπροσωπεία ζήτησε βοήθεια για τη διατήρηση των αεροδρομίων σε λειτουργία» αναφέρει η Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Εξωτερικής Δράσης (ΕΥΕΔ).
Σύμφωνα με την ΕΥΕΔ, οι Ταλιμπάν δεσμεύθηκαν εκ νέου να τηρήσουν την υπεσχημένη «γενική αμνηστία» για τους Αφγανούς που εργάστηκαν εναντίον τους τις τελευταίες δύο δεκαετίες ενώ και οι δύο πλευρές εξέφρασαν τη σοβαρή ανησυχία τους για την επιδείνωση της ανθρωπιστικής κατάστασης στο Αφγανιστάν καθώς φθάνει ο χειμώνας.
Επιπλέον, η ΕΕ κάλεσε τους Ταλιμπάν να σχηματίσουν «κυβέρνηση χωρίς αποκλεισμούς», να ενθαρρύνουν τη «δημοκρατία» και να εγγυηθούν «ισότητα» στην πρόσβαση των κοριτσιών στην εκπαίδευση, ενώ άφησε να εννοηθεί ότι εάν οι Ταλιμπάν εκπληρώσουν τους όρους που θέτει η ΕΕ, μπορεί να αποδεσμευθούν επιπλέον χρηματοδοτήσεις, πάντως μόνο για να βοηθηθεί «απευθείας ο αφγανικός λαός».
Η ΕΕ υπογράμμισε πως ο «διάλογος δεν σημαίνει αναγνώριση» από πλευράς της «της προσωρινής κυβέρνησης» (των Ταλιμπάν), απλά «αποτελεί μέρος της επιχειρησιακής δέσμευσης της ΕΕ, που είναι προς το συμφέρον τόσο της ιδίας όσο και του αφγανικού λαού».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης