Τελευταία Νέα
Διεθνή

Covid: Θα ξεπεράσει η Omicron τη Delta; - Την καλύπτουν τα εμβόλια; - Τι λένε οι ειδικοί

Covid: Θα ξεπεράσει η Omicron τη Delta; - Την καλύπτουν τα εμβόλια; - Τι λένε οι ειδικοί
Σε δύο εβδομάδες θα γνωρίζουμε εάν την αντιμετωπίζουν τα εμβόλια και εάν αυτά αποτρέπουν τη σοβαρή νόσηση
Σχετικά Άρθρα

Τη στιγμή που η παγκόσμια κοινότητα τηρεί στάση αναμονής και ανησυχεί για τη νέα παράλλαξη Omicron, οι επιστήμονες «τρέχουν» για να κατανοήσουν τι συμβαίνει με τη νέα παράλλαξη και να απαντήσουν σε μια σειρά από κρίσιμα ερωτήματα, όπως το ποιες θα είναι οι επιπτώσεις από την εξάπλωση της Omicron, εάν αυτή θα διαφεύγει της προστασίας των εμβολίων και εάν μπορεί να ξεπεράσει σε διασπορά την παράλλαξη Delta.
Ο ΠΟΥ υποστηρίζει πως τα επιστημονικά ευρήματα αναμένονται εντός των επόμενων «ημερών και εβδομάδων».
Τα κυριότερα ερωτήματα αφορούν το εάν η Omicron μπορεί να διαφύγει της προστασίας των εμβολίων και το εάν αυτή μπορεί να προκαλέσει σοβαρότερη νόσηση σε σχέση με την Delta.

Πιο μεταδοτική από τη Delta;

Σύμφωνα με το Reuters, πολλοί ειδικοί επιστήμονες υποστηρίζουν ότι υπάρχουν ισχυρά στοιχεία πως τα εμβόλια θα είναι λιγότερο αποτελεσματικά έναντι της παράλλαξης Omicron.
«Το ερώτημα είναι πόσο μεταδοτική είναι η Omicron σε σχέση με την Delta.
Αυτό είναι ένα τεράστιο ζήτημα που πρέπει να ξέρουμε» υποστηρίζει ο John Moore, καθηγητής Μικροβιολογίας και Ανοσολογίας του Weill Cornell Medical College της Νέας Υόρκης, αν και πολλοί επιστήμονες υποστηρίζουν πως δεν αποκλείεται αυτό το ερώτημα να απαντηθεί τελευταίο.
Μια από τις σημαντικές κινήσεις της επιστημονικής κοινότητας είναι να παρακολουθεί στενά τα κρούσματα της Omicron που καταγράφονται στις δημόσιες βάσεις δεδομένων καθώς και στο εάν αυτά αρχίζουν να αντικαθιστούν τη Delta.
Όπως αναφέρεται, αυτό θα μπορούσε να διαρκέσει από 3 έως 6 εβδομάδες ανάλογα με το πόσο γρήγορα κινείται η μετάλλαξη.
Από την πλευρά του ο David Ho, καθηγητής μικροβιολογίας και ανοσολογίας στο πανεπιστήμιο Columbia της Νέας Υόρκης, υποστηρίζει ότι το γεγονός ότι «η Omicron εξαπλώνεται ήδη παρουσία της Delta, η οποία ξεπέρασε όλες τις άλλες παραλλάξεις, είναι ανησυχητικό», αν και πολλοί ειδικοί τονίζουν πως παραμένει ανοιχτό το ερώτημα εάν τελικά η Omicron θα ξεπεράσει τη Delta.

Σε 2 εβδομάδες θα ξέρουμε αν προκαλεί πιο σοβαρή νόσηση

«Σε δύο εβδομάδες θα γνωρίζουμε καλύτερα το πόσο σοβαρή νόσηση μπορεί να προκαλέσει η Omicron.
Έχουμε διάφορες αναφορές.
Κάποιοι λένε ότι πρόκειται για μια πολύ ήπια ασθένεια και κάποιοι κάνουν λόγο για σοβαρά περιστατικά στα νοσοκομεία της Νότιας Αφρικής» τονίζει ο Peter Hotez ειδικός στα εμβόλια και καθηγητής Μοριακής Ιολογίας στο Baylor College of Medicine.

Διαφεύγει των εμβολίων;

Στο ίδιο χρονικό διάστημα - δηλαδή σε δύο εβδομάδες – οι ερευνητές υποστηρίζουν ότι θα ξέρουν αν η εν λόγω παράλλαξη διαφεύγει της προστασίας των εμβολίων.
Τα πρώτα στοιχεία θα προέλθουν από εργαστηριακούς ελέγχους και δοκιμές σε δείγματα αίματος από εμβολιασμένους ή από πειραματόζωα που θα εκτεθούν στην Omicron.
«Υπάρχουν πολλά εργαστήρια, τα οποία προσπαθούν να δημιουργήσουν την παράλλαξη Omicron και να δοκιμάσουν την ευαισθησία του στα αντισώματα.
Αυτό θα μας πάρει κάποιες εβδομάδες» αναφέρει ο Moore.
Πάντως ο David Ho πιστεύει ότι η Omicron θα έχει ισχυρή αντίσταση, αν κρίνει κανείς από τη θέση των μεταλλάξεων στην πρωτεΐνη – ακίδα του ιού.
«Τα αντισώματα του εμβολίου στοχεύουν τρεις περιοχές στην ακίδα του κορωνοϊού και η Omicron έχει μεταλλάξεις και σε αυτές τις τρεις περιοχές.
Εμείς οι «τεχνικοί» εμπειρογνωμόνες είμαστε πιο ανήσυχοι από τους ειδικούς της δημόσιας υγείας διότι γνωρίζουμε περισσότερα από τη δομική ανάλυση της Omicron» αναφέρει ο Ho.
Ωστόσο, άλλοι επιστήμονες υπογραμμίζουν πως και προηγούμενες παραλλάξεις του ιού, όπως η Beta, είχαν μεταλλάξεις που καθιστούσαν λιγότερο αποτελεσματικά τα εμβόλια, τα οποία όμως εξακολουθούσαν να αποτρέπουν τη σοβαρή νόσηση και τον θάνατο.
Όπως υποστηρίζουν, ακόμα και αν τα εξουδετερωτικά αντισώματα που προκαλούνται από τα εμβόλια γίνουν λιγότερο αποτελεσματικά, άλλα στοιχεία του ανοσοποιητικού, όπως τα Τ – κύτταρα και τα Β – κύτταρα πιθανότατα θα τα αντισταθμίσουν.
«Πιθανότατα ο εμβολιασμός θα κρατήσει μακριά από το νοσοκομείο επισημαίνει ο John Wherry, διευθυντής του Penn Institute για την Ανοσολογία στη Φιλαδέλφεια.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης