Τελευταία Νέα
Διεθνή

Cooke (EMA): Σε τρεις με τέσσερις μήνες η έγκριση τυχόν νέων εμβολίων για την Omicron

Cooke (EMA): Σε τρεις με τέσσερις μήνες η έγκριση τυχόν νέων εμβολίων για την Omicron
Προστατεύουν έναντι των μεταλλάξεων της covid τα υπάρχοντα εμβόλια είπε η επικεφαλής της ΕΜΑ
Σχετικά Άρθρα

Την θέση πως θα μπορούσε μέσα σε ένα διάστημα τριών – τεσσάρων εβδομάδων να εγκρίνει τα τυχόν τροποποιημένα εμβόλια κατά της παράλλαξης Omicron διατύπωσε η Εκτελεστική Διευθύντρια του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων, Emer Cooke, επισημαίνοντας πάντως πως τα υπάρχοντα εμβόλια εξακολουθούν να συνεχίζουν να παρέχουν προστασία έναντι του ιού, τουλάχιστον όσον αφορά τις μεταλλάξεις που είναι γνωστές έως σήμερα.
Σε ομιλία της στην Επιτροπή Περιβάλλοντος, Δημόσιας Υγείας και Ασφάλειας Τροφίμων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, η Cooke υποστήριξε ότι ακόμα δεν είναι γνωστό, εάν οι φαρμακευτικές εταιρείες θα χρειαστεί να τροποποιήσουν τα εμβόλια τους προκειμένου αυτά να προστατεύουν από την παράλλαξη Omicron.
«Εάν υπήρχε ανάγκη να αλλάξουμε τα υπάρχοντα εμβόλια, θα ήμασταν σε θέση να τα εγκρίνουμε μέσα σε τρεις έως τέσσερις μήνες.
Οι εταιρείες που προσαρμόζουν τα εμβόλια τους για να συμπεριλάβουν τη νέα παράλλαξη, θα πρέπει στη συνέχεια να δείξουν ότι το σύστημα παραγωγής λειτουργεί και θα πρέπει να κάνουν κάποιες κλινικές δοκιμές για να δείξουν ότι αυτό λειτουργεί στην πράξη» υποστήριξε η Cooke, τονίζοντας ότι «ακόμα και εάν η νέα παράλλαξη είναι πιο μεταδοτική, τα εμβόλια θα συνεχίσουν να παρέχουν προστασία.
«Είναι σημαντικό να υπογραμμίσουμε ότι είμαστε προετοιμασμένοι.
Γνωρίζουμε ότι οι ιοί μεταλλάσσονται.
Γνωρίζουμε ότι σε κάποιο στάδιο θα υπάρξει μία μετάλλαξη που σημαίνει ότι πρέπει να αλλάξουμε την παρούσα προσέγγιση» είπε η Cooke υποστηρίζοντας πως «τα ήδη υπάρχοντα εμβόλια έχουν δείξει ότι συνεχίζουν να είναι αποτελεσματικά ενάντια στις παραλλαγές που κυκλοφορούν στην Ευρώπη», αν και ακόμα δεν είναι γνωστό εάν αυτό συμβαίνει με την Omicron.
«Υπάρχουν πολλοί παράγοντες που είναι σε εξέλιξη αυτή τη στιγμή και μπορεί να έχουν αντίκτυπο στην μετάδοση της μετάλλαξης Omicron στην Ευρώπη» τόνισε η Cooke.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης