Τελευταία Νέα
Διεθνή

Σε υψηλά 10ετίας οι τιμές του καφέ - Άλμα 85% σε ένα χρόνο και έχει και συνέχεια...

Σε υψηλά 10ετίας οι τιμές του καφέ - Άλμα 85% σε ένα χρόνο και έχει και συνέχεια...
Τους τελευταίους 12 μήνες, «μια τέλεια καταιγίδα γεγονότων έχει δώσει ώθηση στο αγαπημένο εμπόρευμα πολλών»
Οι τιμές του καφέ έχουν φτάσει σε υψηλό 10 ετών με τους αναλυτές να αναμένουν ότι η άνοδος θα συνεχιστεί τουλάχιστον μέχρι το 2023.
Ειδικότερα, τα συμβόλαια παράδοσης Δεκεμβρίου του καφέ διαπραγματεύονται στα 2,34 δολάρια ανά λίβρα, ήτοι την υψηλότερη τιμή από το 2011, όταν ο καφές είχε σπάσει το φράγμα των 3 δολαρίων ανά λίβρα.
Εν τω μεταξύ, η τιμή αναφοράς της International Coffee Association ήταν 2,07 δολάρια ανά λίβρα, αυξημένη κατά 85% σε σχέση με ένα χρόνο νωρίτερα.

Η τέλεια καταιγίδα...

Ο Ole Hansen, επικεφαλής στρατηγικής εμπορευμάτων στη Saxo Bank, ανέφερε ότι τους τελευταίους 12 μήνες, «μια τέλεια καταιγίδα γεγονότων έχει δώσει ώθηση στο αγαπημένο εμπόρευμα πολλών».
«Το ερώτημα για τη μελλοντική δράση των τιμών είναι πόσες από αυτές τις εξελίξεις είναι δυνητικά πιο μακροχρόνιες», είπε.
«Πιστεύω ότι πρέπει να επικεντρωθούμε σε αυτό που εκτυλίσσεται στη Βραζιλία φέτος, όπου είχαμε χαμηλές θερμοκρασίες, έναν πολύ γρήγορο παγετό που έπληξε ορισμένες από τις περιοχές ανάπτυξης και είχαμε μια περίοδο ξηρασίας – αυτό μπορεί να καταστήσει την καλλιέργεια του 2022 λίγο επισφαλή».
Όπως προβλέπει ο Hansen αυτά τα δυσμενή καιρικά φαινόμενα θα επηρεάσουν την απόδοση αργότερα φέτος, καθώς και το 2022 και ενδεχομένως ακόμη και το 2023.
«Είδαμε το ράλι του καφέ στα περίπου 3 δολάρια ανά λίβρα το 2011, όταν είχαμε δύσκολες καιρικές συνθήκες στη Βραζιλία», είπε.
«Αυτοί είναι πραγματικά το είδος των αριθμών που ωθούν την αγορά να εικάζει εάν μπορούμε να φτάσουμε ξανά σε αυτά τα επίπεδα, και νομίζω έχοντας κατά νου τη Βραζιλία, και εάν οι προβλέψεις τους επόμενους μήνες συνεχίσουν να επιβεβαιώνουν την επιβράδυνση ή τη μείωση της παραγωγής, τότε ο κίνδυνος να ακριβύνει ο καφές μας είναι πολύ πραγματικός».

Προβλήματα εφοδιασμού

Εκτός από τις κακές καιρικές συνθήκες, οι παγκόσμιοι περιορισμοί προσφοράς είχαν σημαντικό αντίκτυπο στην αγορά του καφέ, επειδή οι παραγωγοί και οι roasters — οι εταιρείες που διυλίζουν τον καφέ στο προϊόν που πίνουμε— βρίσκονται συχνά σε διαφορετικές χώρες.
Η αβεβαιότητα της αγοράς πηγάζει επίσης από χώρες εξαγωγής όπως η Αιθιοπία, η οποία βρίσκεται στα πρόθυρα ενός εμφυλίου πολέμου, και το Βιετνάμ, όπου παρατηρείται αύξηση των κρουσμάτων Covid-19 που θα μπορούσαν να πλήξουν την παραγωγή.
«Πιστεύω ότι έχουμε μια αγορά που, για πρώτη φορά εδώ και χρόνια, αρχίζει να παρουσιάζει κάποια στενότητα», πρόσθεσε ο Hansen.

Γιατί οι τιμές του καφέ έχουν εκτοξευθεί

Ο Maximillian Copestake, εκτελεστικός διευθυντής ευρωπαϊκών πωλήσεων καφέ στη Marex, είπε ότι ο καφές εμπλέκεται σε «ένα τεράστιο αγώνα τιμών που καθοδηγείται κυρίως από μετατοπίσεις εμπορευμάτων».
«Τα τελευταία πέντε έως οκτώ χρόνια, είχαμε την προμήθεια [συγκεντρωμένη] σε μία ή δύο μεγάλες εταιρείες παραγωγής καφέ», είπε.
«Αν έχετε ζημιά σε μία ή δύο από αυτές τις χώρες, που είχαμε, ξαφνικά η αγορά παρουσιάζει αναταράξεις.
Αυτή είναι η βασική αρχή, και τότε το κερασάκι στην κορυφή ήταν πραγματικά οι διακοπές μεταφοράς εμπορευμάτων.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης